Cum poți salva una sau mai multe vieți omenești? (FOTO)

0
46

Un grup de oameni s-au mobilizat și au venit la secția de transfuzie a sângelui să doneze sânge pentru un tânăr din Vasilcău care a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost implicat într-un accident rutier. Rude, prieteni, dar și voluntari încearcă astfel să salveze viața acestuia.

Cazul dat nu este unicul în raionul Soroca, dar nici în republică. Secția hemotransfuzia din cadrul Spitalului raional Soroca „A.Prisacari” are un rol primordial în menținerea și perpetuarea vieții, iar acesta nu poate fi dus până la capăt fără aportul fiecăruia dintre noi.

Înainte de a ajunge în sala unde are loc colectarea sângelui, voluntarul este înscris în baza de date. Această însărcinare o are Cristina Cojocari, asistent medical registrator. Tânăra ne-a spus că donatorii în mare parte sunt de vârsta a doua, iar tinerii mai greu se decid să doneze sânge. Cu toate acestea, secția are o listă de voluntari tineri care se implică când este necesar. Numărul maxim de donatori la zi înregistrați de Cristina au fost de 70 de persoane.

dsc_0561

După ce voluntarul a fost înregistrat, acesta este îndreptat cu fișa medicală către laborator, unde este determinată grupa sangvină. Totodată, trece o serie de investigații pe gratis care stabilesc starea sănătății a potențialului donator. După ce primește rezultatele analizelor, persoana poate dona sânge.

Elena Muntean, asistentă medicală de operație, lucrează de aproape 9 ani in cadrul acestei secții și spune că colectivul mic și unit, dar și lucrul pe care îl face zi de zi o motivează să lucreze cu tragere de inimă.

Una din colegele doamnei Elena

La secția de transfuzie a sângelui, felcerul laborant, Vitalie Șcerbacenco, este cel care stabilește grupa de sânge a potențialilor donatori. “În acest laborator este depistată și compatibilitatea componentelor din sânge și în acest sens colaborăm cu alte secții din cadrul spitalului”, ne mărturisește tânărul angajat, Vitalie.

Chiar în ziua când a fost colectat, sângele este transportat la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Bălți pentru prelucrare. Apoi, în cantitatea solicitată și conform necesităților spitalului este adus la Soroca.

Vasilisa Vînoagă, asistentă superioară, a precizat că spitalul are mereu rezerve, iar sângele utilizat este recompensat cu altul. “Aici se păstrează toate preparatele cu sânge, concentratul eritrocitar este păstrat în frigider de la +4 pana la +8 grade Celsius, timp de 30 de zile. Alt element al sângelui, plasma, este ținută în frigider la o temperatură de până la – 30 de grade și poate fi păstrată până la 3 ani. La utilizare, acestea se decongelează, se fac probele de compatibilitate pentru bolnav și conform cerințelor este eliberat”, spune doamna.

Pe rafturi sunt pungi de sange, colectate de la donatori
Pe rafturi sunt pungi de sange, colectate de la donatori
Un mini-frigider pentru congelarea sangelui
Un frigider specializat pentru congelarea sangelui

Șefa secției, Ludmila Crețu, ne-a comunicat că după colectarea sângelui, donatorii se simt mult mai bine. Mesajul ei către cetățeni este “rugăm pe toți locuitorii raionului Soroca să vină să doneze sânge!”.

dsc_0590

Doi bărbați care se pregateau pentru a trece controlul medical ne-au spus:

“Starea de sănătate este mai bună chiar decât cea până la donare. Astfel, facem o binefacere pentru bolnavi și cei care au nevoie de noi”, ne-a convins Leonid Vacari.

“Nu este dureros și este recomandabil pentru oricine să vină și să facă un asemenea gest”, zice Vitalie Ciobu.

dsc_0559

Săptămâna trecută, peste 50 de tineri de la Colegiul “Mihai Eminescu” au donat sânge, iar următorii pe listă sunt elevii de la Colegiul Tehnic Agricol. Campania de donare și informare a tineretului studios privind donarea voluntară de sânge cu genericul „Fiecare picătură de sânge înseamnă un zâmbet” este derulată de Ministerul Sănătății de comun cu Centrul Național de transfuzie a Sângelui și Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Republica Moldova, până la finele lunii noiembrie.

Articolul precedentO nouă piatră comemorativă dezvelită lângă Cetatea Sorocii
Articolul următorSoroceanul Marin Moloşag a fost numit în funcţia de consilier la FMI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.