“Cum poate o bătrână să se deplaseze pe jos în centrul orașului ca să-și ia medicamentele vitale?”

0
430
farmacie

Am primit recent un mesaj de la o locuitoare din partea din deal a municipiului care bate alarma în legătură cu faptul că deși în centrul Sorocii farmaciile sunt adunate buluc, lipsește măcar una în deal de care ar putea beneficia locuitorii regiunii Planul Nou și “Hidroimpex”. 

“Din motiv că transportul public este sistat oamenii din aceasta regiune nu au acces nici la serviciile CMF, dar mai cu seamă (și aceasta e strigător la cer) nu au posibilitatea să procure un medicament de strictă necesitate. Cum poate o bătrână să se deplaseze pe jos în centrul orașului ca să-și ia medicamentele vitale? Poate nu are bani de pâine dar nu și de taxi. Eu vad soluția în situația dată în organizarea și instalarea în regiunea data a unei farmacii mobile, unde bătrânii dar și ceilalți ar putea să procure medicamentele de prima necesitate. Medicii de familie ar putea transmite online rețete la solicitarea bolnavilor la acest punct farmaceutic. În lipsa acestui serviciu vital bătrânii din regiunea aceasta sunt puși în situația de a muri cu zile din lipsa de medicamente, sau de infarct din cauza efortului fizic că urmare a deplasării la așa distanță la farmaciile din oraș” ne scrie Oxana Stavița. 

Primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi ne-a zis că a avut o înțelegere și urma ca un agent economic din Chișinău să înceapă din luna aprilie reparația la etajul întâi a clădirii “Hidroimpex” pentru deschiderea unei farmacii. Dar în legătură cu situația epidemiologică proiectul a rămas suspendat. Totodată a menționat că subiectul va fi o temă pe acasă pentru autoritățile locale.

Ne-am adresat în căutarea unei soluții la Centrul de Sănătate din Soroca. “Noi nu avem posibilitate să creăm o farmacie mobilă, fiindcă nu știm de ce medicamente va fi nevoie, variația de medicamente este mare și trebuie să iei o jumătate de policlinică ca să te muți în partea din deal. Soluția este ca să vină copiii sau nepoții lor în vale ca să procure medicamentele în locul celor în etate. Bătrânii singuratici și care nu-i au pe cei dragi alături pot apela la asistentul social și el va procura medicamentele pentru ei. Acesta le poate lăsa la ușă sau la poartă ca să nu intre în contact cu beneficiarii” ne-a răspuns Ludmila Ciobanu, șefa Centrului de Sănătate din Soroca.


Articolul precedentSituația la frontieră
Articolul următorFără glumă, de astăzi pensionarii primesc alocații mai mari
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.