In general pisicii mici sunt învățați de mama lor cum să folosească litiera de la o vârsta foarte fragedă. Însă dacă ne decidem să adoptăm un pui care a fost despărțit de mămica lui prea devreme sau care până acum a trăit pe stradă, apare întrebarea: “Cum o voi învăța să folosească litiera?”.
Cel mai îmbucurător este că pisicile se nasc deja cu instinctul de a-și acoperi mirosul care îl lasă atunci când își fac nevoile, așa că nu ar trebui să fie dificil. Este necesar doar să ții cont de câteva aspecte.
Iată cei șapte pași prin care îți înveți pisica să folosească litiera:
- Cumperi o litieră mare, cu margini joase (ca să urce şi să coboare uşor din ea).
- Să ai nisip de calitate. Fără parfum e cel mai indicat!
- Să aşezi litiera la îndemână. De preferat ar fie în camera unde ţii pisica, însă daca are la dispoziţie toata casa, bine ar fi să cunoască locaţia exactă a litierei. Recomandat, este să o duci după somn, după ce mănâncă şi după ce se joacă. Ai să te prinzi la un moment dat de comportamentul ei.
- Dacă ai două pisici, la început este bine să le oferi litiere separate. Chiar dacă una o să îşă facă nevoile în litiera celeilalte, e bine să le oferi libertate la veceu.
- Litiera să fie curată mai mereu, ca să nu te trezeşti cu surprize pe lângă litieră sau în alte locuri. Motanul meu nici nu păşeşte în litieră dacă nisipul e murdar.
- Nu certa pisica, orice-ar fi! Ţipetele, ziarul la fund sau metoda cu băgatul botului în locul cu pricina, sunt extrem de deplasate şi mai mult înrăutăţesc situaţia. Ai răbdare! Asta îmi spun şi eu, când sunt accidente.
- Când sunt mici se mai întâmplă şi accidente. Totuşi, e bine să fii atent şi dacă ţi se pare că ceva nu este în regulă, dă fuga la veterinar ca să te asiguri că nu este vorba de o infecţie urinară.