Cristina Prisacari-Ilieș: ”MAMA, cea mai frumoasă, cea mai bună și cea mai harnică ÎNVĂȚĂTOARE!”

0
859

Profesorii ne marchează viața nu doar în anii de școală. Pentru unii dintre noi, sfaturile și îndemnurile lor au depășit spațiul sălii de clasă și au devenit busole pe parcursul întregii vieți. Mulți dintre cei care astăzi sunt la catedră recunosc că au avut în școală dascăli cu totul și totul deosebiți. Și-au dorit foarte mult să le semene, să fie aidoma lor, de aceea au și ales cariera didactică.

Cristina Prisacari-Ilieș, LT ”Petru Rareș”: Dacă ar fi să se facă un calendar al amintirilor despre școală, sunt convinsă că toate ar începe cu 1 septembrie… Toate… cu excepția celui pe care l-aș face eu.
Școala mea, chiar și în timpul când nu eram elevă, începea pe la mijlocul lui august, mai exact atunci când perele de pe copacul de lângă beci își terminau liberă cădere.
Era un ritual magic tot ce se întâmpla și-l așteptam an de an.
Pentru început se alegeau cu migală caiete groase cu copertă cartonată de la ”Luminița” din sat, pixuri multicolore și alte rechizite atât de necesare…
După care, pe masa multifuncțională din fața casei, alături de care erau instalate două bănci din lemn masiv, se așterneau ziare nou-nouțe, nerăsfoite de tata – ”Moldova Socialistă” sau ”Tribuna”, și doar atunci se deschideau caietele procurate.
Caietul era semnat, așa cum se cuvine, cu un scris de o frumusețe antică, după care, cu un pix de culoare roșie, erau trasate linii duble pe toate foile.
Nu înțelegeam prea bine care este logica trasării liniilor, dar stăteam cu sufletul la gură, cu ochii țintiți spre mâinile îndemânate și cu frica să nu o ia vreuna razna.
Într-un final, după ce caietul se transforma într-un labirint perfect, venea rândul cuvintelor “scop”, “tema lecției” să se așeze cuminte în căsuțele lor. Se dădea o bătălie de nedescris între pixurile multicolore, ca în final să rămână obosite pe masa din fața casei. Era și firesc să se întâmple așa, pentru că lucrul pe care-l făcuse era minunat. Ieșea de fiecare dată o planificare de lungă durată (știu astăzi ce e asta) de mai mare dragul.
Toate aceste minuni le făcea MAMA, cea mai frumoasă, cea mai bună și cea mai harnică ÎNVĂȚĂTOARE!


Articolul precedentCurs valutar 4 octombrie 2023: euro costă 19 lei și 08 de bani, iar dolarul american 18 lei și 21 de bani
Articolul următorPână unde funcționează platforma Egradinita.md și când intervine corupția

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.