Creșe la domiciliu: În Moldova se lansează un nou tip de serviciu de îngrijire pentru copii

0
293
sursa: www.bing.com, Imagine generată de IA

În premieră pentru Republica Moldova, vor fi implementate creșe de tip familial la domiciliu, transmite IPN.

O mini-creșă va putea avea în grijă maximum 5 copii cu vârsta de până la 3 ani (36 de luni), dintre care cel mult 2 copii cu vârsta până la 12 luni și 2 copii cu vârsta de 13-24 luni. Îngrijitorii calificați și instruiți conform standardelor Organizației Internaționale a Muncii vor asigura un mediu protejat și afectuos pentru copii la domiciliul lor. Îngrijitorul semnează un contract de prestări de servicii cu fiecare părinte, garantând respectarea riguroasă a normelor etice, drepturilor copilului, siguranței și igienei.

Participanților la atelierele de instruire în furnizarea acestui tip de servicii alternative de îngrijire a copiilor li s-au acordat certificate de participare și granturi pentru cele mai bune planuri de implementare. Organizația Internațională a Muncii a oferit 3 granturi în valoare de câte 6000 de dolari fiecare pentru această inițiativă, în timp ce organizația Street Child Moldova a oferit șase granturi în valoare de 3000 de euro.

„De mulți ani vorbim despre faptul că nu avem acces adecvat la servicii de îngrijire a copiilor și la creșe. În Republica Moldova, ne confruntăm cu un deficit profund de forță de muncă și cu un număr semnificativ de mame care doresc să muncească și să îmbine eficient viața profesională și cea de familie. Din cauza faptului că am „economisit” constant și nu am investit în ceea ce avem mai prețios – copiii noștri – am ajuns în situația actuală”, a declarat ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu. Oficialul a subliniat că crearea de servicii alternative și individualizate de îngrijire a copiilor, precum și creșterea numărului de creșe de tip familial, reprezintă suportul necesar pentru părinți și copii.

Valentina Olaru, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a evidențiat că această inițiativă reprezintă o oportunitate atât pentru sistemul educațional, cât și pentru părinți. „Grupele de creșă au fost tratate întotdeauna doar ca spații de îngrijire, nu și de educație. Astăzi, trebuie să recunoaștem că noi oferim educație, iar fiecare părinte care își crește copilul știe că face educație nu doar de la vârsta de trei ani, ci încă de la naștere, și chiar mai devreme. Prin urmare, aceste creșe nu ar trebui să fie privite doar ca spații de îngrijire eficientă a copiilor, ci și ca spații de dezvoltare și educație”, a declarat secretarul de stat.

„Ce face o mamă atunci când află că va avea un copil? Ce face o femeie activă pe plan profesional, dar care își dorește și un copil? Cum o ajutăm să rămână activă pe plan profesional, dar să aibă și numărul de copii dorit? Aici intervenim cu toții pentru a oferi femeilor și familiilor sprijinul și serviciile necesare de îngrijire a copiilor”, a adăugat Marina Morozova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova, subliniind că în Moldova vor fi implementate servicii profesionale de îngrijire a copiilor.

Carolina Bugaian, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, a menționat că participanții la atelierele de instruire au consolidat atât competențele profesionale, cât și cele personale în domeniul antreprenoriatului feminin și în pregătirea activităților de îngrijire a copiilor la domiciliu.

Această acțiune face parte din sprijinul acordat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în implementarea Programului Național de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor cu vârsta de până la 3 ani. În prezent, doar 15% dintre copiii cu vârsta până la 3 ani sunt încadrați în serviciile publice de creșă, iar obiectivul programului național este să crească acest indicator până la 30%.

Creșele de tip familial, organizate la domiciliul furnizorilor de servicii, vor funcționa în conformitate cu regulamentul elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 


Articolul precedentDe la cumătrie la masă de pomenire. Un oaspete beat a distrus viața întregului neam
Articolul următorSe așteaptă deconectări programate ale energiei electrice în Soroca, Rublenița, Bădiceni și alte localități

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.