Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește de o parte dintre credincioșii ortodocși și are loc pe 7 ianuarie. Semnificația sa este aceeași, Nașterea Domnului Isus Cristos.
La Congresul din 1923, de la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe au decis trecerea la calendarul gregorian, care are o diferență de 13 zile față de calendarul iulian. Acesta este motivul pentru cele două date diferite de sărbătorire a Crăciunului. Însă mai multe Biserici Ortodoxe au rămas la modelul de calcul al calendarului iulian, respectiv Biserica Rusă, Biserica Sârbă, Mânăstirile de pe Muntele Athos, Patriarhia Ierusalimului. Acestea calculează sărbătorile după rit vechi, inclusiv Paștele și Crăciunul.
În România există peste un milion de credincioși care aparțin Bisericii Ortodoxe pe rit vechi. Aceștia aparțin mai multor etnii, respectiv lipoveni, ucraineni, sârbi, basarabeni.
Crăciunul pe rit vechi respectă majoritatea tradițiilor ca și cel pe rit nou. Astfel că în Ajun, copiii se îmbracă în costume populare și merg la colindat. Apoi urmează cina în familie, după ce răsare pe cer prima stea, considerată cea care i-a călăuzit pe cei trei magi în Bethleem, locul Nașterii Domnului.
În ziua de Crăciun se merge la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie. Pe masa de Crăciun se află 12 feluri de mâncare, corespunzătoare celor 12 apostoli ai lui Isus. Preparatele sunt cele tradiționale, ciorbă, zacuscă, preparate din porc, vin roșu și votcă. Un desert tradițional este plăcinta de dovelac, în care se pune o monedă. Persoana care o găsește va avea noroc tot anul. Sub fața de masă se pun bani pentru a aduce bogăție și sunt ținuți acolo până la Bobotează, care se sărbătorește pe 19 ianuarie.
Lipovenii prepară piftia, după o rețetă diferită, lapsa, tăieței fierți în supă de pui și vareniki, colţunaşi cu brânză.
Basarabenii pregătesc colaci mici legați cu ață și cu flori de busuioc, pe care le pun la o icoană și le păstrează până la Sf. Gheorghe. Aceștia dau apoi mâncare animalelor pentru a apăra casa de spiritele rele.
Întrucât Crăciunul pe rit vechi este decalat, și Anul Nou se sărbătorește la o dată diferită. Astfel că Revelionul are loc în noaptea de 13/14 ianuarie.