Consultări publice — Drumuri 2017

0
63

Vineri, 25 noiembrie, la Consiliul raional Soroca s-au desfăşurat consultări publice, unde s-a discutat despre prevederile proiectului bugetului pentru 2017 în ceea ce ţine de reparaţia, modernizarea şi întreţinerea drumurilor raionale. Printre participanţii la consultări s-au numărat Mihai Mâţu, preşedintele raionului Soroca, Lora Lisnic, șefa Direcţiei Finanţe, Alexandru Sorocean, șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri, Iraida Palii, reprezentantul SA “Drumuri-Soroca”, primarii satelor Dărcăuţi, Băxani, Parcani, Zastânca, Hristici, Rubleniţa, Rudi, Vasilcău, Visoca, specialişti şi cetăţeni activi pentru care tema este una de interes.

Propunerile făcute la consultările publice din 25 noiembrie:

  • De menţinut drumurile reparate în cadrul proiectului Programului Compact, finanţat de Guvernul SUA.
  • La reparaţia drumurilor de pus accentul mai ales pe calitate decât pe cantitate.
  • Posibilitatea de semnare separată a contractelor între primării şi SA “Soroca Drumuri” pentru deszăpezirea drumurilor locale.
  • Autorităţile de nivelul II să consulte autorităţile de nivelul I când se planifică careva lucrări de reparaţie a drumurilor de acces spre localităţile lor, inclusiv să fie cerută părerea comunităţii şi nu doar opinia poliţiei rutiere.
  • Crearea pe timp de iarnă a unor parcuri de mecanisme în zonele îndepărtate ale raionului ca acestea să nu includă, pe lângă deszăpezirea a 3 kilometri de drumuri în localitate, combustibilul pentru distanţa de 100 kilometri tur/retur din oraş până în satele de la marginea raionului.
  • Banii pentru reparaţia drumurilor să fie transferaţi agentului economic doar după ce primarul satului semnează că a fost făcut tot volumul de lucru.
  • Suplimentarea trecerilor pentru pietoni prin localităţile în care trec şoselele naţionale.

Iniţial, autorităţile au prezentat rapoarte la tema consultărilor, astfel Mihai Mâţu a vorbit despre drumurile raionale, între prezent şi perspective. “Aşteptările oamenilor cel mai des depăşesc posibilităţile şi capacităţile noastre de rezolvare a problemelor. Anual, Consiliul raional alocă o anumită sumă de bani pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor, dacă vorbim de ultimii ani, să zicem de 2015, această sumă a fost de cinci milioane de lei. Partea leului la cheltuielile date sunt lucrările de întreţinere a drumurilor şi lucrările de reabilitare a porţiunilor de drum cu înveliş de prundiş şi pietriş”, a declarat preşedintele raionului. Mihai Mâţu a mai menţionat că această consultare publică este un lucru binevenit, iar părerea beneficiarilor drumurilor pentru autorităţi este foarte importantă. Lora Lisnic i-a informat pe cei prezenţi despre taxa pentru folosirea drumurilor, dinamica încasărilor şi defalcările în bugetul raional. “Aş vrea să vă dau unele informaţii în dinamică, atât la venituri cât şi la cheltuieli, dacă pornim de la anul 2011-2015 inclusiv, în bugetul raional au fost încasate 18 milioane şi 955,2 mii lei. În 2011 — un milion 813,4 mii lei, 2012 — 2 milioane 438 mii lei, 2013 — 5 milioane 133,4 mii lei, 2014 — 4 milioane 72,6 mii lei, 2015 — 5 milioane 600 mii lei. Iar dacă ne referim la partea de cheltuieli tot pe această perioadă, suma totală de cheltuieli pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor a constituit 56 milioane 918,0 mii lei”.

_aev0220

Alexandru Sorocean a prezentat programul privind reparaţia drumurilor pentru anul 2017 şi a informat ce surse sunt propuse spre alocare consilierilor raionali. “În 2017, preconizăm pentru reparaţia drumurilor cu îmbrăcăminte cu pietriş 1 milion 846 mii de lei. Şi vreau să spun că acestea vor fi drumurile Regina Maria-Bulboci — 242 mii lei, Iarova-Balinţi — 242 mii lei, Oclanda-Cremenciug — 1157 mii de lei, Ruslanovca-Inundeni-Trifăuţi — 203 mii lei. Iar la capitolul reparaţia drumurilor cu îmbrăcăminte din beton asfaltic preconizăm 2 milioane 680 mii lei. Pentru Niorcani-Visoca-Bădiceni — 47 mii lei, drumul de acces spre satul Racovăţ — 84 mii lei, Dubna-Vărăncău — 47 mii lei, Oclanda-Cremenciug — 194 mii lei, aici vrem să asfaltăm povârnişul ca la Voloave şi drumul de acces spre oraşul Soroca în sumă de 2 306 mii lei. La fiecare din aceste patru drumuri am coordonat cu Administraţia de Stat a Drumurilor, restul banilor îi va aloca Fondul Naţional Rutier”. Totodată, Iraida Palii a bătut alarma în legătură cu faptul că la SA “Drumuri-Soroca” nu sunt încă materialele necesare pentru a trece de această iarnă. “La moment avem 160 de tone material antiderapant pregătit în depozite, iar 122 tone deja sunt transportate pe drumurile publice locale. Asta este puţin. Noi avem nevoie de 900 tone de sare, din care am primit doar 50 de tone, pe care l-am prefăcut deja în material antiderapant. Aşteptăm”.

_aev0223

Printre altele, s-a mai menţionat că pentru deszăpezirea drumurilor din raion sunt necesare pe timp de iarnă 60 de mecanisme, iar întreprinderea din domeniu are doar 14 unităţi, iar alte 12 sunt arendate. Au urmat un şir de întrebări de la cei prezenţi la consultările publice, vorbitorii venind şi cu propuneri concrete pentru autorităţi.

Securitatea circulației rutiere, mii lei:

  • Montarea indicatoarelor pentru circulație rutieră pe un stâlp gata plantat — 27,0;
  • Plantarea stâlpilor din metal pentru indicatoare pentru circulație rutieră — 23,0;
  • Executarea parapetului metalic — 48,0.

Întreținerea drumurilor pe timp de vară, mii lei:

  • Întreținerea drumurilor pe timp de iarnă — 659,0;
  • Săpătură mecanică cu autogreder — 77,0;
  • Profilarea drumurilor cu autogreder — 242,0;
  • Tăierea și nivelarea acostamentelor — 75,0;
  • Săpătură mecanică cu excavatorul — 323,0;
  • Total 6000,0. (Din Programul de reparaţie şi întreţinere a drumurilor publice locale pe anul 2017 din raionul Soroca)

Puteţi urmări cum s-au desfăşurat consultările publice în secvenţele video de pe pagina de Facebook a echipei Acces Public Soroca.

Urmăriți înregistrarea video AICI.

logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.


Articolul precedentVictor Său: „Soroca se va transforma într-un veritabil oraş european”
Articolul următor“SOROCA-BASCHET” — lider incontestabil în Liga I, Zona Nord!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.