Pentru a-şi extinde hotarele, popoarele se războiesc de milenii, iar pentru o palmă de pământ luptă între ei vecinii şi neamurile. Şi în satul Racovăţ câţiva vecini, unii dintre care sunt rude cu cei de cealaltă parte a baricadei, nu pot găsi o soluţie în privinţa unei cărări şi a canalului de scurgere a apelor pluviale.
Alexandru Gânga, Zaharia Cojocscurt, Afanasie Borozan, Serafim Zaporojan, Nicolae Ceban, Dumitru Zabulica şi Feodora Cebotari s-au adresat către autorităţile locale şi organele de drept cu o petiţie colectivă contra consăteanului Artur Istrati. Principalele nemulţumiri sunt în legătură cu blocarea cărării care duce spre cea mai apropiată fântână şi astuparea canalului de scurgere a apelor pluviale din care cauză pot fi inundate mai multe gospodării. În primul caz în urma comasării a două gospodării cărarea trecea prin grădina lui Artur Istrati, aşa că aceasta a fost transmisă proprietarului cu condiţia ca în preajmă să fie creată o potecă de ocolire, după cum prevăd noile documente cadastrale. Vecinii îl acuză însă că acesta a blocat accesul la ambele cărări. “Acum iau apă de la o fântână aflată la peste trei sute de metri, aici însă era uşor că locul e drept, dar acolo trebuie să mă urc la deal, zice supărat vecinul Alexandru Gânga. Eu vreau să ne dea cărarea veche aşa cum a fost, sau măcar cea care este în acte”.
Bărbatul, care este şi neam cu familia Istrati, e completat şi de alt mahalagiu, Afanasie Borozan. “Artur a împins hatul cât a vrut el, aici mi-a stricat zidul şi nu a ţinut cont de noi. Eu cer să se dea la un metru înapoi, aşa cum este pe documente şi să-mi repare gardul aşa cum a fost, iar cărarea să o facă pe partea lui şi nici o problemă, dar el trebuie să strice ce a construit pe acel loc”. Bărbatul mai spune că vecinul a blocat şi canalul de scurgere, aşa că i-au fost deja înecate până acum două beciuri şi o magazie. În 2003, ceva mai sus de locul cu pricina, şi Zaharia Cojocscurt a astupat canalul, făcându-şi gardul pe acel loc. “Atunci vecinii, dintre care cu o parte sunt cumătru, au chemat poliţia şi mi-au stricat zidul, aruncând pietrele în via mea, îşi aminteşte Zaharia Cojocscurt. Eu am dat în judecată, fiindcă ştiam că pământul acela este al tatei, dar instanţa a spus că acel teritoriu este pământ public. Am fost amendat cu 1000 de lei, iar vecinilor le-au permis să refacă acel canal. Aşa am rezolvat problema şi ne-am împăcat. Acum deja noul vecin, care a cumpărat casa, s-a dus la primar şi a venit de vreo două ori cu el şi cu poliţistul să măsoare terenul. Primarul, care-mi este fin de botez, îmi zice că nu a vândut pământul, dar vecinul afirmă că are acte şi este pământul său”.
Sătenii au apelat la primarul satului, dar, spun ei, totul a rămas neschimbat, aşa că s-au adresat la procuratură. Tatiana Andronic, procuror în procuratura raionului Soroca, ne-a informat că pe acest caz a solicitat Consiliului raional Soroca să formeze o comisie de specialişti şi să iasă la faţa locului ca să verifice situaţia. Comisia a fost în teren în luna mai 2015 şi a stabilit că modificarea hotarelor terenului nu a fost coordonată cu titularii terenurilor adiacente, cum prevăd instrucţiunile legale. “Prin decizia Consiliului sătesc Racovăţ au fost operate modificări în planul cadastral a sectorului de teren ce aparţine lui Artur Istrati şi ca rezultat canalul de scurgere a apelor pluviale cu suprafaţa totală 0,0123 ha a fost trecut în limitele hotarelor acelui sector de teren, ne spune Tatiana Andronic. Cărarea care a fost bun de proprietate publică a fost trecută în proprietatea sa, aşa că am remis solicitarea Consiliului local să-şi anuleze decizia şi să întoarcă înapoi terenul public, dar consiliul ne-a trimis un răspuns în care se spunea că nu anulează nimic. S-a mers în instanţa de judecată şi de acolo ni s-a recomandat să mai încercăm odată să discutăm cu consilierii din Racovăţ, în caz că nu vor dori, putem apela la judecată. Aşa că de această dată Consiliul local prin decizia 1/3 din 11 martie 2016 a abrogat total decizia anterioară ca fiind una ilegală. Noi le-am explicat localnicilor că deja noi nu mai putem interveni, noi am făcut ceea ce au cerut, adică a fost anulată decizia, dar mai departe totul depinde de administraţia locală, căci acel sector este public”.
Tatiana Andronic, procuror în procuratura raionului Soroca:
“Urmează ca sătenii să meargă la primărie, să discute cu consiliul local şi să-l cheme pe domnul Istrati, unde să-l oblige ca într-un termen cât mai restrâns să elibereze terenul public şi să treacă la hotarele vechi. Dacă nu se schimbă nimic, atunci administraţia locală este în drept să intervină în instanţa de judecată cu solicitarea de a elibera terenul public. Şi dacă primăria nu va face acest lucru, cetăţenii ne pot sesiza din noi pe noi”.
Deşi ar fi trebuit demult ca sătenii să rezolve problema cu ajutorul primăriei, litigiul funciar în privinţa asigurării accesului la cărare şi reabilitarea canalului de evacuare a apelor pluviale bate pasul pe loc. Am încercat să aflăm poziţia fostului primar al satului Racovăţ, Mihail Mitrofan, care recent şi-a dat demisia din funcţie, dar acesta a refuzat să comenteze acest caz. Nici cu Artur Istrati nu am reuşit să discutăm, deoarece acesta se află la muncă peste hotare. Dar vom continua subiectul când acesta va reveni acasă sau când problemele acestor săteni îşi vor găsi rezolvarea.