Comunitatea se dezvoltă doar prin participare!

0
87

La Bălți a avut loc un seminar de instruire timp de o zi în domeniul dezvoltării comunitare participative, unde au participat voluntari și activiști civici beneficiari ai proiectului “Crearea Serviciului de Suport Instituțional pentru OSC din Regiunea de Nord a Republicii Moldova” implementat de Asociația Obștească ”Pro Cooperare Regională”.

Aliona Plugaru, managerul proiectului:
Aceasta este ultima activitate de instruire din ciclul de instruiri planificate în cadrul proiectului, și nu întâmplător îl organizăm ultimul, de aceea că noi deja am finalizat aproape ședințele focus-grupurilor din localități și deja membrii ONG-urilor împreună cu liderii comunitari care au format un grup de inițiativă locală se pregătesc să meargă la ședințele consiliilor locale cu acele propuneri care au venit din partea cetățenilor. Este important pentru cetățeni ca acestea să fie incluse în planul de dezvoltare locală.

“Dezvoltarea comunitară prin participarea cetățenilor este o condiție primordială pentru dezvoltarea localităților pentru o perioadă de lungă durată, afirmă formatorul Nicolae Moscalu. Alături de noi sunt liderii comunitari care ar putea, mai ales astăzi când a decăzut interesul oamenilor față de viața comunitară, să învețe cum să implice cetățenii să se implice în viața comunităților și să conlucreze cu administrațiile publice locale care nu sunt în permanență cei mai activi factori în comunitate.”

Nicolae Moscalu, formator: Atunci când se înhamă unul la căruța este o viteză, un efort, un cal putere, și alta este când se implică toată comunitatea pentru a soluționa problemele lor. În primul rând vine fiecare cu ideile lui, din aceste poți să o alegi pe cea mai eficientă. În al doilea rând când sunt mai mulți oameni se găsesc și soluții bune și cu un randament foarte înalt se folosesc resursele limitate pe care le are comunitatea. 

Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea instituţională şi consolidarea capacităţilor organizaţiilor societății civile prin crearea unui Serviciu de Suport Instituțional pentru OSC şi ca urmare creşterea rolului sectorului asociativ în implementarea politicilor publice la nivel local şi regional.

 

Activitățile sunt parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene


Articolul precedentFermieri, uniți-vă și…luați banii!
Articolul următorVIDEO: Vacile unui fermier pasc pe lanurile sătenilor din Voloave
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.