Este bine cunoscut faptul, ca boxul este un sport marțial străvechi, în care doi jucători cu greutăți similare luptă cu ajutorul pumnilor. Acest sport este unul olimpic, care are de asemenea și un Campionat Mondial.
În orașul Drochia toți cei pasionați de acest gen de sport: copii, adolescenți și tineri, au posibilitatea să frecventeze clubul sportiv „Dragonii”, ghidat cu multă pasiune și dedicație de antrenorul Valeriu Stețenco.
Cât de frumos a menționat în celebrul citat Billie Jean King: „Sportul te învață să ai caracter, te învață să joci după reguli, te învață să știi ce înseamnă să câștigi și să pierzi – te învață ce este viața.”
Acest adevăr l-am înțeles, de îndată ce am pășit pragul clubului sportiv „Dragonii” din orașul Drochia, unde rutina cotidiană devine o filă a trecutului, departe de atmosfera și emoțiile trăite aici.
Fiind curioși să aflăm, cum se desfășoară antrenamentele, ce fel de echipament este necesar și care sunt cele mai incitante provocări pentru tinerii boxeri, am susținut un dialog cu antrenorul Valeriu Stețenco, băștinaș din satul Popeștii de Sus, raionul Drochia, care, urmând studiile la Dinamo Mix (luptă corp la corp), a continuat cu multă pasiune frumoasa vocație de antrenor la Clubul sportiv „Dragonii”.
- Domnule Valeriu Stețenco, cum a venit ideea de a fonda un club sportiv de box și de ce credeți, că astfel de club este necesar pentru oraș?
- Un club de box este absolut necesar, în opinia mea, fapt ce reprezintă principalul motiv, pentru care am acceptat provocarea. În era tehnologiilor moderne, tinerii de azi nu prea iubesc să facă sport, petrecând mai mult timp pe net, cu telefoane, tablete și laptop-uri. Dar pregătirea fizică lasă mult de dorit. În primul rând, am considerat necesar de a face ceea ce știu mai bine: de a pregăti copii, adolescenți și tineri de toate categoriile de vârstă, pentru a fi mai pregătiți să depășească greutățile, pentru a duce un mod de viață sănătos.
- Când a fost fondat și câți antrenori sunt la moment în Clubul „Dragonii”?
- Clubul a fost fondat oficial în 1990. În prezent sunt doar eu antrenor al clubului. Denumirea completă este „Clubul de box al Dragonilor”.
- De cât timp practicați acest gen de sport, care este boxul?
- De când mă țin minte, practic acest gen de sport, pentru care am o afecțiune deosebită. De mic copil îmi plăcea foarte mult sportul, iar pentru lupta corp la corp am o predilecție aparte. Practic boxul de aproximativ 40 de ani.
- Ce categorii de vârstă frecventează mai mult clubul dumneavoastră?
- Avem mai multe categorii de vârstă, care preferă și frecventează acest gen de sport: începând cu vârsta preșcolară, de la 6 ani pana la 24-25 de ani.
- Ce secții de luptă mai sunt pe teritoriul raionului Drochia?
- Pe lângă genul de sport, practicat de noi – boxul, mai sunt și alte secții, cu toate că nu sunt atât de multe: de Taekwondo, Sambo, Judo.
- Cu siguranță, aveți și rezultate remarcabile, odată ce activați mai bine de patru decenii în acest domeniu? Clubul Dragonilor a participat și la campionate?
- Desigur, avem multe performanțe și continuăm să mergem în pas cu timpul și schimbările. În 2004-2005 am ocupat locul 3 si locul 4 la Cupa Raionala Chisinau, unde cupa a fost a clubului, dar a fost un turneu cu finaliștii, care lafel au câștigat.
- Printre cei pasionați de box se afla si fete?
- Chiar dacă nu sunt în număr mare, dar avem si fete, care se isprăvesc de minune cu acest gen de sport.
- Ce fel de echipament este necesar, pentru a practica acest gen de sport?
- Sunt echipamente specifice boxului. În primul rând: apărătoarea pentru dinți (se mai numește „capă”), care este absolut necesară, pentru mai multă siguranță, dar și protejarea danturii și maxilarului de posibile traume, atât în timpul antrenamentelor, cât și la competiții; tifoane speciale, care se aplică pe mâini – acestea sunt de baza; mai sunt necesare mănuși de box și casca de protecție.
- Cum vedeți viitorul acestui sport in Republica Moldova?
- Consider, că acest gen de sport va fi mereu în vogă și boxul a fost, este și va fi mereu plasat pe locuri de cinste în lista celor mai preferate genuri de sport. Copiii sunt talentați, se implică cu caracter și forță, iar odată ce pot vedea rezultatul muncii/antrenamentelor, nu pot să se dezică de a-l practica în continuare. Prin urmare, acest gen de sport are viitor în Republica Moldova.
- Cu ce îndemn veniți pentru tânăra generație și cum credeți că va fi anul 2025, pentru toți cei pasionați de sport?
- Aș sugera tinerilor să-și încerce abilitățile și să rezerve timp și pentru sport, căci o bună pregătire fizică este doar un beneficiu, care oferă mai multă siguranță și încredere. Pentru cei care motivează, că nu au timp, pentru a face sport, le-aș spune scurt și clar: „Nu trebuie să ai timp, trebuie să îți faci timp, pentru că timpul este cea mai prețioasă comoară, ca și sănătatea, și ce facem cu el, putem decide doar noi.”
Andrei PÂNZARU, Valeria ANDONII, membri ai HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor Drochia