De multe ori ne-am pus întrebarea: „Ce este o bibliotecă?”. Credem că biblioteca este locul unde mergem să citim, să ascultăm, să discutăm, să ne întâlnim cu cartea, cu scriitorul, cu alți semeni de-ai noștri, ingenioși, interesanți și însetați de noi performanțe și de noi valorificări ale potențialului cunoașterii. Ea, biblioteca, este locul care ne păstrează amintirile, ne alină sufletul, ne farmecă prin mulțimea cărților ce așteaptă să fie răsfoite. Biblioteca școlară are farmecul său.
Aici ușile nu se închid, iar cititorii vin des, fiecare cu nevoile sale. Unul după o carte, altul după un manual uitat acasă, cineva dorește o revistă pentru copii sau o poezie de Grigore Vieru. Sunt și din cei care vin să vadă biblioteca sau să-și trăiască în liniște un necaz. Biblioteca I.P.L.T. Visoca nu face excepție. Uneori se aseamănă cu un mic furnicar, alteori cu liniștea unui templu.
Vizitând biblioteca, membrii Consiliului de Elevi observau că aici parcă lipsește ceva. Nu înțelegeau ce anume, dar vedeau uneori umbre de tristețe pe fața bibliotecarei. Lipseau cărțile cerute de elevi, fondul de carte era limitat, unele volume erau învechite. S-au gândit ce ar putea face, cum ar putea ajuta.
Soluția au găsit-o urmărind activitățile Fundației „Terre des hommes” Moldova. Au aplicat la un proiect al acestei fundații, pe care l-au putut realiza sub denumirea „Club de Carte – Romane Adolescente”. Au fost ajutați de Activul Bibliotecii, de voluntarii de aici și de doamna bibliotecară. Cu mult entuziasm au ales cărțile, regretând că nu puteau achiziționa mai multe – aveau doar 10.000 lei.
Ziua în care au primit cărțile a fost una deosebită! Ușa bibliotecii nu s-a mai închis. Ochii colegilor noștri vorbeau de la sine.
Așa și-a început activitatea Clubul de Lectură „Ado-Libeis”. Un club de lectură presupune un mediu care să atragă și să provoace participanții la lectură. Activitățile clubului nu s-au limitat doar la citit, ci au inclus și discuții aprinse, sfaturi și recomandări, ateliere de lectură.
Printre cei mai activi membri ai Clubului de Lectură se numără:
Anastasia Dolinta și Damian Macovetchii (cl. XII),
Arina Jidraș (cl. XI),
Tatiana Golovei și Arina Cialic (cl. X),
Denisa Buga și Augustina Barbăros (cl. VIII),
Mihaela Ursachii și Gabriela Dabija (cl. VII),
Cristina Grecu și Daria Golovei (cl. VI).
Titlurile de carte se perindă fulgerător, iar noile ședințe devin din ce în ce mai atractive. Cele mai interesante activități sunt cele în care elevii încearcă să se pună în locul personajului principal. Aici se descoperă caractere, situații inedite, destine, talente actoricești, filosofi și psihologi în devenire.
Astfel am încercat să suplinim lipsa de carte și unele rafturi goale din biblioteca școlară. Dar ele încă mai există, iar noi mai avem loc pentru alte activități similare. Spre marea noastră bucurie, mai există încă persoane care nu-și uită rădăcinile, care nu uită de unde au plecat. Una dintre ele este domnul Vasile Trofăilă – scriitor, publicist, editor, consăteanul nostru. Donațiile dumnealui sunt frecvente și binevenite. Cărțile din seria „Localitățile Republicii Moldova”, „Cireșe amare”, „Căderea în păcat” ș.a. sunt doar câteva dintre titlurile pe care le veți regăsi pe rafturile bibliotecii noastre. Ele sunt un colac de salvare pentru orele de limba română, istorie și geografie.
O adevărată comoară au descoperit elevii în donația de carte oferită bibliotecii școlare de către domnul Valeriu Nazari, fost absolvent al școlii din Visoca. Numeroasele volume de critică literară, cărți rare ale lui Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu și Vasile Alecsandri, dar și ale autorilor contemporani, ne-au uimit și bucurat. Recunoștință și respect pentru domnul Valeriu Nazari!
Am amintit doar câteva dintre activitățile din cadrul bibliotecii școlare a liceului nostru. Ne bucurăm că și Consiliul de Elevi este prezent aici, în bibliotecă. Ne bucurăm că, datorită eforturilor comune, biblioteca devine mai vizibilă, răspunde tuturor doleanțelor și nevoilor utilizatorilor, constituind veriga principală în educația, formarea și dezvoltarea tinerei generații.
Dacă vreți să obțineți cheia succesului, rătăciți prin labirintul cărților și sorbiți din nectarul lecturii și al cunoștințelor!
Victoria Dabija și Iustina Catan,
eleve ale clasei a IX-a, membre ale Consiliului Elevilor, IPLT Visoca