Un sorocean a găsit într-o pădure din preajma orașului una din cele mai apreciate specii de ciuperci, numite în popor foalele vacii (Grifola frondosa) sau bureți călugărești. Această ciupercă comestibilă se întâlnește atât în medii sălbatice, cât și este cultivată.
Ciupercarul ne-a spus că este cea mai mare ciupercă culeasă de el, care cântărește până la 4 kg. De mic copil, Vasile Culic, este pasionat de ciuperci, pe care mai mult le culege, decât le consumă. “Bunelul m-a învățat cum să le colectez și am ajuns să îmi placă foarte mult această îndeletnicire. Sunt sigur că foarte puțini soroceni au reușit să vadă astfel de soiuri de ciuperci”, ne împărtășește dumnealui.
![](https://observatorul.md/wp-content/uploads/2017/12/ciuperca.jpg)
Printre cele mai răspândite specii pe care le-a întâlnit prin părțile noastre sunt ciupercile polipore și limba boului.
Multe din ciupercile pe care le adună le dăruiește rudelor sau vecinilor.
Domnul Vasile susține că a rămas profund mirat și totodată mulțumit că a avut ocazia să culeagă o astfel de “minunație”, după cum spune chiar el. Cât despre cum le deosebește pe cele otrăvitoare de cele bune, el zice să își ascultă intuiția. Plus la toate, mai are o enciclopedie despre ele, pe care deseori o consultă.
Vasile Culic nu se lasă de pasiunea sa, nici vara, nici iarna. Despre foalele vacii, ciupercarul afirmă că este lecuitoare, întărește sistemul imunitar și luptă împotriva cancerului.
În unele țări, greutatea acestui soi de ciuperci poate ajunge până la 20 kg și crește inclusiv iarna, dacă vremea este prielnică.
În poza principală, Vasile Culic apare cu nepoțica sa, Victoria.