În Republica Moldova, un sfert (25,3%) din populație fumează activ, inclusiv 43,5% bărbați și 5,6% femei. Anual, în Republica Moldova în jur de 5600 de persoane decedează din cauza consumului de tutun. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei naţionale de renunțare la tutun, marcată astăzi, scrie moldpres.md
Potrivit ultimului raport din 2021 al OMS privind epidemia globală de tutun, doar 30% dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din lume au acces la instrumente care îi ajută să renunțe cu succes la acest viciu. Consilierea și medicația pot mai mult decât dubla șansele unui consumator de tutun să renunțe cu succes. În prezent, totuși, doar 23 de țări oferă servicii complete de renunțare la fumat.
Specialiștii susțin că este alarmant faptul că produsele noi din tutun (tutun încălzit, țigări electronice, narghilea) sunt consumate tot mai frecvent de către adolescenți.
Conform Studiului GYTS Moldova (2019), prevalența consumului de tutun la elevi de vârsta 13-15 ani este în creștere și constituie 16,3%, iar 12,7% din elevii participanți în studiu au declarat că consumă țigarete electronice. Mai mult de 4 din 10 elevi (43,2%) sunt în jurul de alte persoane care fumează în locuri în afara casei lor (în spații și locuri publice) și peste un sfert (28,3%) din elevi sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.
Medicii avertizează că adolescenții care fumează țigări electronice își dublează șansele de a fuma țigarete mai târziu în viață. Nicotina din țigările electronice este un aditiv care creează rapid dependență și poate afecta grav creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, țigările electronice cresc riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare.