Cineva nu dorește să trăiască într-un mediu mai curat?

0
51

Pentru a ne înțelege despre ce vom discuta, deschidem DEX-ul  la cuvântul MEDIU1, medii, s. n. și citim 1. Natura înconjurătoare alcătuită din totalitatea factorilor externi în care se află ființele și lucrurile.

Multe din problemele de sănătate, cu care se confruntă omul, sunt provocate de traiul lui într-un mediu poluat. O bună parte din poluanți survin de la deșeurile acumulate.

Deșeurile sunt materiale considerate fără valoare sau fără utilitate. Contactul omului cu deșeurile poate surveni fie în mod direct, prin acumularea deșeurilor  în containere sau de la gropile de gunoi, fie indirect, prin scurgerile în sol, apă subterană sau apă de suprafață şi emisie în atmosferă. Deșeurile sunt private, în mod tradițional, ca o sursă de poluare. Însă deșeurile bine gestionate pot constitui o sursă valoroasă de materiale, în special atunci când materiile prime folosite la fabricarea produsului, încep să se epuizeze. Cea mai bună opțiune este de a stopa producția de deșeuri. Deoarece nu putem stopa acest fenomen, alte opțiuni bune sunt reutilizarea și reciclarea.

Beneficiile reciclării pentru mediu    

  1. Prin reciclare se diminuează considerabil depunerea deșeurilor la gropile de gunoi care nu numai ca poluează masiv mediu dar creează și o imagine urâtă a localităților, distrugând sănătatea noastră
  2. Reciclând, diminuăm, considerabil, poluanții eliberați în apă și aer, prin depunerea deșeurilor la gropile de gunoi.
  3. Prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera. Acest lucru se realizează prin înlocuirea materiei prime inițial folosite, cu materie primă secundară, rezultată în urma reciclării.
  4. Prin reciclare economisim, pe termen lung, cheltuielile comunității cu energie, dacă ne gândim doar la faptul că energia economisită prin reciclarea unei singure sticle poate alimenta un bec timp de patru ore.
  5. Prin reciclare se va conserva resursele naturale ale Pământului.

Aceste cinci puncte, citite cu grijă, față de sănătatea noastră și a mediului în care trăim, ar putea provoca o companie de conștientizare a necesității de colectare selectivă a deșeurilor. Pentru ca majoritatea populației să fie conștientă de acest proces, e nevoie să se facă o amplă mediatizare. În acest scop putem folosi orice mijloc ce informare: presa, TV, rețelele de socializare.

Ce materiale pot fi reciclate? Pot fi reciclate:  ambalaje, sticla, metal, electrice și electronice, baterii, anvelope, obiecte de  plastic, ulei uzat și nu numai. Se poate recicla aproape orice fel de hârtie și carton. Nu poate fi reciclată hârtia și cartonul pătat de ulei sau de mâncare, hârtia cerată, plastifiată sau acoperită cu folie de plastic, șervețelele sau alte produse sanitare de hârtie folosită.

O tona de hârtie reciclată salvează de la taiere 17 copaci. Pentru fiecare tona de hârtie reciclată se economisesc peste 26 de tone de apa și aproape 1,8 tone de combustibil. Cartonul poate fi reciclat de mai multe ori, dar nu la infinit. Sticla poate fi reciclata prin topire la infinit, fără a-și pierde proprietățile. Costurile de reciclare sunt mai mici decât cele de producere a sticlei din materii prime.

Gândește-te la impactul asupra mediului al produselor pe care le cumperi, inclusiv al ambalajelor. Colectând selectiv deșeurile putem spune că ele devin, în mare parte, resurse, iar resursele înseamnă bani.

Gestionarea neadecvată a deșeurilor în municipiul Soroca ( și nu numai) afectează semnificativ, mediul și resursele naturale (în special, solul și apele subterane și de suprafață), înrăutățind astfel calitatea vieții populației. De facto ne  confruntam cu “criza gunoiului”. Este imperios necesar de pornit selectarea deșeurilor, iar mai apoi reciclarea lor.

@Implica-te Vom Reuși proiect susținut financiar de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation – Moldova Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare Swiss Cooperation in Moldova Embassy of Sweden in Chisinau.

 

 

 


Articolul precedentÎn atenția sorocenilor! Ucraina a simplificat intrarea pe teritoriul ei.
Articolul următorAtenție, bugetari! Sâmbătă, 21 august este zi de lucru!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.