Cine trăiește la Centrul social “Revenire”?

0
217

De câțiva ani, pe teritoriul raionului Soroca activează Centrul social „Revenire”, unde sunt găzduite temporar persoanele fără adăpost sau în situație de risc. Instituția a fost fondată în decembrie 2013 de autoritățile raionale, care în 2017 au transmis centrul social către autoritățile municipale. În prezent centrul este casa temporară pentru 14 persoane.

Frigul de afară i-a mânat pe mai mulți oamenii fără adăpost la centrul social, unde aceștia primesc un loc de dormit, alimentație de trei ori în zi, asistență medicală și alte servicii. Unii beneficiari sunt pentru prima dată la centru, alții au revenit pentru a doua oară, mulțumiți că măcar iarna nu vor dormi în parcuri sau pe stradă, unde se vor întoarce în luna mai, când centrul își va sista activitatea…

Galina Tolcaci este cetățeancă a Republicii Moldova, originară din orașul Soroca, unde are și viza de reședință. Femeia în vârstă de 56 afirmă că de mai mulți ani locuiește în țara vecină, însă oficial nu și-a legalizat șederea acolo. Periodic se întorcea la baștină, pentru a nu încălca regimul de ședere în țara vecină, dar ultima dată nu a mai fost lăsată să se întoarcă în Ucraina, unde o așteaptă soțul și nepoții. În aceeași situație s-a pomenit și fiica acesteia. Pentru că și-au vândut locuința înainte de a se muta cu traiul peste Nistru, femeile nu mai aveau unde se adăposti, așa că la data de două octombrie au apelat la Centrul Revenire. “Nu am venit pe mult timp în Moldova, dar se pare că o să ne reținem mai mult. Noi trăim în Ucraina. Trebuia să stăm 95 de zile în Moldova și nu știu ce s-a întâmplat, dar azi, când ne-am dus să trecem în Ucraina, ne-au pus “deport” pe o perioadă de trei ani. În Soroca nu avem pe nimeni, nu avem la cine trage. Părinții au murit și am vândut totul când am plecat”, spune femeia, demonstrând pașaportul cu ștampila ce-i interzice intrarea în Ucraina. “Grănicerii ucraineni ne-au spus că am traversat frontiera cu o zi mai târziu decât era permis și ne-au deportat”, se plânge Galina, sperând că va putea convinge autoritățile de la frontiera Ucrainei să-i anuleze restricția de a intra în țară.

 

Fiica acesteia, Marina, de 30 de ani, spune că nu s-a așteptat să nimerească în această situație, mai cu seamă că a lăsat acasă un copil de 18 luni. Femeile însă se bucură că au fost adăpostite la centrul social. “Ne-au primit aici și suntem foarte recunoscătoare. În cameră este cald. Avem tot ce ne trebuie: pat, duș cu apă caldă, mâncare de trei ori pe zi”.

  • Fiodor Bordian, viceprimar: “Acest centru este necesar, mai cu seamă pentru perioada rece a anului, deoarece, vrem sau nu, așa este soarta că unii cetățeni nu au un loc de trai. Astfel ei dorm prin subsoluri, în garaje sau chiar pe marginea drumului. Această situație este de ani de zile, nu-i nimic nou. În trecut, oamenii din această categorie erau transportați la spital sau la poliție, unde stăteau câteva ore să se încălzească, apoi reveneau în stradă. Au fost situații când persoanele fără adăpost au fost adunate pentru a se încălzi în  Palatul de Cultură, pentru a evita hipotermia sau decesul lor din cauza frigului. Acest centru oferă serviciile necesare persoanelor fără adăpost și este necesar să existe așa o instituție în Soroca, iar acești ani, de când instituția este în subordinea primăriei, au demonstrat că cheltuielile nu sunt în zadar”.

Gheorghe Ianachi a ajuns la Centru pentru că nu are lemne pentru foc. El face parte din categoria de persoane în situație de risc, pentru care la Centrul “Revenire” sunt prevăzute cinci locuri. “Eu am 67 de ani. Locuiesc singur într-un apartament la sol. Nu am cu ce face focul, de aceea am ajuns aici. Acasă mă încălzesc cu sobă, dar nu am putut cumpăra de foc. Aici avem totul de ce este nevoie, de la noi se cere să fim disciplinați și să ascultăm de șefa centrului și de persoanele de serviciu”, spune soroceanul. După închiderea centrului pe timp de vară, bătrânul va reveni la casa sa. Alți beneficiari ai centrului însă vor reveni în stradă, unde locuiau și până a ajunge aici.

Este și cazul lui Timofei Țapu. Bărbatul în vârstă de 62 de ani, al doilea an la rând vine la centru odată cu răcirea timpului de afară. Din cuvintele sale, de mai mulți ani acesta s-a despărțit de soție și nu mai are acces în casa în care au locuit împreună. Pe timp de vară, bărbatul este adăpostit de un locuitor al orașului, care îi oferă un colț de pat în garajul său. Iarna însă nu mai poate trăi acolo în frig, așa că revine la centrul social. “Soția a emigrat, m-a alungat și a încuiat ușa. Apartamentul e scris pe numele ei. Copiii nu prea comunică cu mine. De mai mult timp am pierdut vederea aproape de tot. Singur nu mă pot deplasa, dacă este o groapă pe stradă, pot cădea în ea. Aici, la centru, voi trăi până la primăvară”, povestește soroceanul.

  • Centrul se află în incinta fostei școli serale. Încăperile școlii au fost adaptate necesităților noii instituții. Din piesele de mobilier, beneficiarii au la dispoziției paturi, noptiere și câteva dulapuri. Ce-i drept, acestea sunt foarte vechi, deoarece au fost aduse de la o altă instituție socială, închisă de autorități. Administrația centrului Revenire spune că ar fi binevenită înnoirea mobilierului.

Valeriu Pânzari și Sergiu Cristal, alți doi beneficiari ai centrului, afirmă că nu au unde locui, iar din cauza problemelor de sănătate nu mai pot munci. Așa că au cerut să fie adăpostiți la acest centru, unde au locuit și iarna trecută. La primăvară bărbații vor ieși după poartă cu lucrurile în brațe. Mai departe nu au unde se duce. “În 2001, casa mea a ars și din cauza sănătății proaste nu am putut lucra ca să adun bani pentru a o reconstrui, spune Sergiu Cristalîn vârstă de 51 de ani. De atunci nu am locuință. Șase ani și jumătate am păzit o casă în sat, din asta mă hrăneam. Vara înnoptez sub cerul liber. Mă feresc undeva, unde nu est multă lume și așa trăiesc. Când s-a făcut frig am venit aici”.

Acum, în instituția socială trăiesc 14 beneficiari (2 femei și 12 bărbați), cinci persoane în situație de risc, iar restul sunt persoane fără adăpost, ne-a comunicat Tatiana Botnari, șefa instituției.

Sorocenii care solicită cazare se adresează la Centrul Revenire. Asistenta medicală care activează la centrul social le oferă îndreptare la medicii specialiști. Potențialii beneficiari merg la specialiști de sine stătător, dar plata pentru servicii o asigură primăria Soroca, ne-a comunicat Tatiana Botnari. Beneficiarii sunt plasați pe o perioadă de trei luni. Ulterior, după investigații, dacă se dovedește că persoana nu are unde se duce, termenul este extins pentru alte trei luni.

„În ultimii doi ani, de când centrul ține de autoritățile municipale, nu toate locurile au fost solicitate”, mai spune Tatiana Botnari, directoarea Centrului Social Revenire.

“În Centrul Revenire pot fi cazate persoanele cu viza de reședință în municipiul Soroca, care, din diverse motive au rămas fără un loc de trai și nu dețin locuințe. Pentru cazare temporară, beneficiarii trebuie să prezinte buletinul de identitate, fișa medicală cu semnăturile ce demonstrează că au fost consultați specialiști precum: pulmonolog, psihiatrul, dermatologul, chirurgul, stomatologul ș.a. Aceste acte trebuie prezentate la noi, după care noi facem un demers către primarul municipiului.  Primarul este cel care avizează demersul și decide dacă persoana este sau nu acceptată în centrul social”, ne-a comunicat Marcela Soficiuc, Șefa Secției Protecție persoanelor în etate și cu dezabilități, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Soroca.

Unii beneficiari bat singuri la ușă, alții sunt aduși de poliție sau asistența socială. Patru dintre locuitorii centrului, au fost depistați pe străzi și aduși la centru de oamenii legii în cest an.

  • În 2017 politia a depistat pe străzile municipiului Soroca opt persoane fără adăpost,  iar în 2018-patru. De regulă, acestea sunt conduse a Centrul Revenire, ne-a comunicat Serghei Cebotari, șef serviciu interacțiune comunitară, IP Soroca. 

Ajunși la centru, beneficiarii sunt supuși unui examen medical pentru stabili dacă nu sunt bolnavi de boli contagioase, cum ar fi tuberculoza. În cazul în care aceștia sunt depistați cu tuberculoză, ei sunt trimiși la spital pentru tratament. Cetățenii care au sechele de tuberculoză sunt cazați și primesc tratament, fiind supravegheați de asistenta medicală, de la centrul social. 12 dintre cei 14 beneficiari ai centrului au sechele de tuberculoză. Majoritatea dintre ei vin și cu pediculoză, împotriva cărei de asemenea se iau măsuri, menționează administrația centrului.

Persoanele în etate sau cu dizabilități din localitățile rurale ale raionului, pomeniți în aceeași situație, sunt plasate temporar la Centrul social  “Acasă” din Bădiceni, dosarul cu toate actele și demersul fiind pregătite de asistentul social comunitar”, a mai menționat Marcela Soficiuc.

Anul trecut, autoritățile publice locale și serviciul asistență socială au prevenit riscul de îngheț în cazul a opt persoane din satele raionului Soroca, plasându-le la azilul de la Bădiceni.

Și la Centrul Comunitar Multifuncțional “Împreună” din Rublenița, care oferă mai multe tipuri de servicii sociale, pot fi cazate persoanele aflate în situație de risc, mai menționează Soficiuc. În prezent o persoană este plasată la centrul menționat pentru a preveni riscul de îngheț.

  • Centrul social REVENIRE a fost fondat în decembrie 2013 de autoritățile raionale, care, în 2017, l-au transmis către autoritățile municipale. În rezultat, au fost operate modificări potrivit căror instituția poate adăposti doar cetățenii fără adăpost sau în situație de risc de pe teritoriul municipiului Soroca. Totodată, s-a modificat și perioada de activitate, astfel încât, centrul nu funcționează 12 luni, ci doar în perioada rece a anului (octombrie-mai). Această schimbare având la bază motive economice. Întreținerea centrului costă autoritățile municipale peste jumătate de milion de lei anual. “Bugetul pentru anul trecut constituie 580 mii lei. Pentru anul 2019 bugetul va constitui 585 mii lei, ne-a comunicat Fiodor Bordian, viceprimarul mun. Soroca pe buget și finanțe”.
  • Iată cum vor fi distribuiți banii:
  • salariul de bază – 296 mii
  • contribuția la asigurări sociale de stat – 162 mii lei
  • prime de asigurări obligatorii la asistența medicală achitate de angajator  –  12,7 mii lei
  • energia electrică – 20 mii lei
  • gaze naturale – 40 mii lei
  • apă și canalizare – 10 mii lei
  • servicii comunale – 4 mii lei
  • servicii telecomunicații -1,5 mii lei
  • servicii neatribuite altor aliniate – 120 mii lei
  • indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă  – 2,7 mii lei
  • materiale de construcție – 8 mii lei
  • medicamente – 6,6 mii lei
  • inventar moale 1500 lei

Întrebat despre banii pentru alimentația beneficiarilor, Bordian a precizat că aceștia sunt prevăzuți la capitolul “servicii neatribuite altor aliniate”. Potrivit Tatianei Botnari, bugetul ajunge pentru strictul necesar.

Ministerului Muncii Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că fondatorii instituțiilor sociale sunt responsabili de finanțarea și gestionarea acestora.

  • La data de 13.02.2018 Guvernul a aprobat Hotîrărea nr. 144 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea Serviciului adăpost de noapte pentru persoanele fără adăpost și a Standardelor minime de calitate. Potrivit actului normativ menționat Serviciile respective pot fi finanțate din contul mijloacelor financiare ale prestatorului/fondatorului, ale bugetelor unităților administrativ-teritoriale respective, precum și din alte surse, conform legislației. În marea majoritate serviciile sociale adresate persoanelor fără adăpost sunt finanțate de către fondatori”, se arată într-o scrisoare de răspuns la solicitarea noastră de informație.

Ministerul de resort nu a precizat câte centre sociale specializate în prestarea acestor servicii sunt în țară. Potrivit serviciului de presă al ministerului, două centre sociale oferă servicii de găzduire temporară a persoanelor fără adăpost în capitală. Este vorba despre Centrul de găzduire şi adaptare socială a persoanelor fără adăpost, ”Reîntoarcere” și Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil.

*Când acest articol era gata pentru publicare, administrația Centrului Revenire ne-a informat că la 14 ianuarie Galina Tolcaci și fiica acesteia, Marina au părăsit centrul, la expirarea termenului de trei luni. Din informațiile sursei, femeile au reușit să se întoarcă în Ucraina.


Articolul precedentÎn Soroca a fost restabilită o clădire cu o vechime de peste un secol
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Paparazzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.