Întrebarea din titlu ne-o punem de fiecare dată, când sunt incendiate câmpurile și vegetația. Dar așa și nu găsim răspunsul la ea. Aseară în mai multe zone din preajma Sorocii ardea vegetația, inclusiv între Soroca și Hristici, dar și în preajma maternității din Soroca.
Aceste incendii mici și inofensive, la prima vedere, omoară animalele sălbatice, dar se pot apropia și de casele oamenilor.
Pentru evitarea producerii arderii necontrolate în perioada dată, Direcția Situații Excepționale mun. Soroca se adresează cu un apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor: nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile; nu lăsați focul deschis fără supraveghere; nu aruncați mucul de țigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetația uscată; respectați modul stabilit de colectare, păstrarea și transportarea a resturilor vegetale; cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscată din localitate; supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete etc.); la depistarea focarelor de ardere apelați la numărul de telefon 112, și după posibilitate întreprindeți măsuri de lichidare a arderii, respectând măsuri de securitate, sau părăsiți locul arderii acoperind gura și nasul cu o țesătură umedă.
Svetlana Talpă, ofițer de presă al IP Soroca: “Pe parcursul anului 2021, la Inspectoratul de Poliție Soroca au fost înregistrate patru materiale, privind incendierea vegetației uscate pe teritoriile localităților din raionul Soroca. În urma măsurilor întreprinse de polițiștii din Soroca, au fost identificate patru persoane, două femei și doi bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 59 de ani, locuitori ai raionului Soroca, care ar fi incendiat vegetația uscată. Pe aceste incidente au fost inițiate proceduri contravenționale pentru stabilirea circumstanțelor. Conform legislației în vigoare persoana care a incendiat vegetația riscă să fie sancţionată cu amendă de la 300 la 450 lei. Iar de la începutul anului 2022, au fost înregistrate două materiale și la moment se află în gestiunea angajaților Inspectoratului de Poliție Soroca. În conformitate cu prevederile articolului 400 Cod Contravențional al Republicii Moldova, sunt în drept să examineze cauze contravenționale și să aplice sancțiuni în limitele competenței funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care exercită atribuțiile poliției și sunt împuterniciți cu asemenea atribuții conform fișei postului. Deci, în competența poliției privind examinarea cauzelor contravenționale ce ține de arderea în cîmp deschis a resturilor vegetale, intră #Articolul_115 – Degradarea terenurilor, falsificarea informaţiei despre starea şi folosirea lor:
doar alineatul (3) Arderea în cîmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă
se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.
STIMAȚI CETĂȚENI! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, Vă protejați viața și bunurile materiale. ÎN CAZ DE SITUAȚII DE URGENȚĂ, APELAȚI LA NUMĂRUL DE TELEFON 112!!!