La 27 septembrie este marcată Ziua Internațională a Turismului, și fiindcă pe meleagurile Sorocii avem atracții turistice deosebite, unele cunoscute, altele mai puțin, ne-am gândit că nu ar fi rău să mai vorbim o dată despre ele. Cetatea Soroca este cea mai populară atracție turistică de la noi, dar mai avem și alte locuri care merită a fi vizitate în această toamnă. Iată câteva dintre ele.
Cetatea Soroca
Cea mai cunoscută și vizitată atracție turistică din Soroca este desigur cetatea medievală, mai ales după ce a fost restaurată datorită unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană. Fortăreața este simbolul ținutului și cartea noastră de vizită, care mai bine de cinci secole veghează hotarul istoric al Țării. Nu se știe sigur anul în care pe malul Nistrului a fost ridicată această cetate, dar cele mai răspândite versiuni țin de perioada lui Ștefan cel Mare, ba chiar sunt opinii că ar fi și mai veche.
Schitul rupestru “Peștera Bechir”
Pe serpantina de la intrare în municipiul Soroca, dinspre Chișinău, pe peretele alb se zărește o biserică creștină foarte veche, cu o istorie deosebită. Se crede că aceasta are o vechime de peste un mileniu, fiind încă din perioada când altarele erau orientate spre nord. În interior se mai păstrează urmele iconostasului sculptat în cretă, care în ultimele decenii a fost vandalizat de vizitatori. Denumirea de Bechir a căpătat-o mult mai târziu, când în interiorul ei s-a adăpostit un bărbat, care dacă e să credem legendelor locale purta acest nume.
Biserica Maramureșeană de lemn
Biserica de lemn din Soroca este unică de felul ei în această regiune, fiind construită în stil maramureşean. Sfântul locaș cu hramul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” se află în preajma Nistrului și a fost dăruit sorocenilor de conducerea României. Biserica a fost ridicată între 2011-2012, are o înălțime de 25 de metri şi este acoperită cu şindrilă din lemn. Locașul aparține Mitropoliei Basarabiei și este nu doar un centru spiritual, ci și cultural, enoriașii se adună aici atât în zile de slujbă, la sărbătorile religioase și la cele naționale.
Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca “Nicolae Bulat”
Această instituție prezintă interes atât pentru localnici, cât și pentru oaspeții Sorocii. Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca găzduiește atât expoziții permanente cât și temporare, cu piese de colecție, fotografii și alte lucrări inedite ale altor muzee din republică. Expoziția de bază este constituită din sute de exponate, unele dintre aceste ascund istorii inedite povestite de colaboratorii muzeului, cum ar fi batoza de curățit mălaiul, coșul din paie de la Băxani, râșnița de la moară, teascul lui Cozma Pșenicnii din Șeptelici și multe altele.
Cartierul romilor
Cartierul romilor din dealul Sorocii este popular în special printre turiștii străini care vin la Soroca. Aceștia sunt fascinați de palatele ridicate aici și de locatarii lor, care sunt tot mai deschiși în ultimii ani pentru turiști. Cartierul romilor este inedit mai ales prin faptul că istoria acestei etnii este legată de legendarele șatre cu care hoinăreau prin lume. Iar aici, la Soroca, în loc de tradiționalele șatre s-au ridicat ditamai castele, unele frumoase, altele kitsch-ioase, dar la fel de impresionante. Tot pe dealul Sorocii pot fi vizitate copiile celebrelor edificii ca Teatrului Bolșoi din Moscova, Bazilica Sfântului Petru din Vatican și Capitoliul din Washington. Pentru câțiva lei, deși este acceptabilă orice valută populară, vi se “citește” viitorul în palmă sau aflați ce prezic cărțile despre soartă.