Cifrele au suflet — „DOSARELE SIBERIEI”

0
100

Invitație la spectacol

Un spectacol în care sunt comemorate tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991), prin foame organizată și deportări sistematice, montat de echipa Teatrului Național din Chișinău „Mihai Eminescu”

Petru HADÂRCĂ, regizorul spectacolului:

   Cifrele victimelor sunt impresionante, dar ele rămân în zona statisticilor. Dacă moartea unui singur prunc, strivit sub genunchiul soldatului care a urcat pe cuptor în căutare de dușmani ai poporului, este zguduitoare, cât cântărește suferința celor 11899 de copii deportați numai în vara anului 1949? Cum poate fi măsurată durerea celor 14033 de femei, cele mai multe mame cu copii, deportate și ele în același an? Spectacolul este despre această imensă suferință umană, dar și despre puterea de luptă și de rezistență în fața răului care părea fără capăt. Spectacolul este și despre cei care au încercat să lupte și să-și apere familia, să-și apere modul de viață pe care l-au avut și l-au îndrăgit până la venirea „eliberatorilor”.

    Spectacolul „Dosarele Siberiei” este doar o parte din cel pe care îl mai port în sufletul și mintea mea. Este doar o parte, întrucât fiecare carte de memorii scrise la această temă oferă subiecte aparte pentru spectacole și filme. Este doar o parte, întrucât a trebuit să renunț la unele idei pe care le-aș fi vizualizat scenic, dacă m-aș fi oprit la soarta unei singure familii. Totuși, de această dată am optat în favoarea cantității materialului documentar și a textului povestit de martorii acestor evenimente: Margareta Cemârtan-Spânu, deportată în 1949 și Ion Moraru, condamnat politici în anul 1950, la GULAG, pentru că a condus organizația de luptă împotriva puterii sovietice „Sabia Dreptății”. Foarte puțini din cei care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi și, mai cu seamă, copiii și nepoții noștri. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună, cu oameni fericiți… Spectacolul durează 2 ore și 15 minute. Vi se pare mult pentru ceea ce au pătimit? Vă așteptăm la teatru, fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic.

18+ VĂ INVITĂM LA SPECTACOL MARȚI, 8 IUNIE, LA PALATUL DE CULTURĂ DIN SOROCA.

ÎNCEPUTUL LA ORA 17:00. INTRARE LIBERĂ.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Schimb cinci vacanțe de la oraș pe una de la sat
Articolul următorDoar 21 noi cazuri de infectare și 2 persoane decedate, astăzi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.