Acum 100 de ani, la 13 martie, Unirea a fost votată de către Zemstva din Soroca. Cu acest prilej, în municipiu au loc mai multe evenimente social-culturale.
Programul a demarat cu o manifestație, desfășurată în parcul Mihai Eminescu. Au participat membrii Consiliului Unirii, creat recent la Soroca, intelectuali, tineri studioși, susținători ai românismului la Soroca. Participanții au ținut discursuri și au interpretat cântece patriotice, iar la final au dansat Hora Unirii.
În cadrul evenimentului au fost comemorați și cei care, acum 100 de ani, au votat moţiunea de Unire.
VEZI DETALII AICI: Acum 100 de ani sorocenii au cerut Unirea
Mihai Zeamă, profesor de istorie la Colegiul de Arte “Nicolae Botrgros”: “Înaintașii noștri, acum 100 de ani, au fost primii în partea aceasta a Basarabiei, care au votat moțiunea de unire a Basarabiei cu România, înaintată Sfatului Țării. Interesant este că alegerile în Zemstva orășenească și în Zemstva județeană au loc în decembrie, conform legilor Guvernului provizoriu. Iar pe 13 martie, la îndemnul lui Vasile Secară, Comisar al Județului Soroca, întărit aici de Județ și de Sfatul Țării, împreună cu 222 de consilieri județeni și orășenești, care reprezentau toate păturile sociale, toate meseriile, profesiile de la intelectual până la țărani și reprezentau toate minoritățile naționale, au votat unanim moțiunea adresată Sfatului Țării, de Unire a Basarabiei cu România. Nu au votat nici abținere, nici împotrivă. Deci 222 de consilieri au votat pentru. Aceste semnături sunt și astăzi în cartea lui Paul Vatamanu “Figuri Sorocene”.
Mai mulți preoți de peste Prut au participat la evenimentele desfășurate la Soroca.
Părintele Milea de la Buzău, România: „Data de 13 are o importanță deosebită, pentru că Soroca și Bălți sunt două localități care au strigat pentru prima dată în istoria Moldovei : Vrem acasă! Vrem să fim cu Patria-Mamă, care este România, de care suntem legați!
Am venit acasă, aici la dumneavoastră, să vă spunem că vă iubim, că ne este dor de dumneavoastră, că vă avem în inimă și suntem mereu împreună. Același neam, aceeași limbă sfântă românească, aceeași credință, aceeași cultură, aceeași voievozi, aceeași poeți, aceleași aer care ne unește, care vine de la Dumnezeu. De aceea venim astăzi să fim împreună și să ne bucurăm. Și dea Domnul ca așa să fim mereu împreună și astăzi și pe 27 martie și pe 1 decembrie și în fiecare zi!”
De asemenea, astăzi, va fi sfințită piatra funerară a generalului Stan Poetaș, instalată în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca. Invitați sunt președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza, arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Petru, cadre didactice, elevi, locuitori ai municipiului și raionului Soroca.
În a doua parte a zilei, la 13:30, în sala de festivități a Liceului Teoretic „Constantin Stere”, se va desfășura Conferinţa ştiinţifică: Centenarul votării Unirii de către Zemstva judeţului Soroca, unde vor veni cu comunicări: conf. univ. dr. hab. Gheorghe COJOCARU, conf. univ. dr. hab. Nicolae ENCIU, prof. univ. dr. hab. Ion ȘIȘCANU, conf. univ. dr. Gheorghe NEGRU, cerc. șt. Ion NEGREI, cerc. șt. Tudor CIOBANU, profesorul Grigore CIOBANU, conf. univ. dr. Vitalie CIOBANU, preot dr. Mihail MILEA, Valeriu Popovschi ş.a. Evenimentul este organizat de Direcția Învățământ, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei.
Doritorii sunt așteptați să vină la oricare dintre aceste evenimente.
Vedeți o galerie foto de la eveniment.