Acasă International Diverse Cei care vor munci azi pod cădea într-un somn de trei zile...

Cei care vor munci azi pod cădea într-un somn de trei zile – tradiții și obiceiuri de Sfântul Pintilie Călătorul

0
1610

Pintilie Călătorul era cunoscut ca ultimul dintre fraţii lui „Sântilie” și cel mai răzbunător dintre toți. Sărbătoarea lui Pintilie. Se spunea că, atunci când trăznea Pintilie, săreau pruncii din femei.

Una din legende spunea că, atunci când a trăsnit o dată, a sărit Maica Precistă din scaun, iar ea l-a blestemat şi i-a luat mâna dreaptă şi piciorul drept. De atunci, Pintelei Călătorul când „trăsnește, dă cu stânga”. Se spune că de la „Pantelimon” „se călătorește vara” şi vine toamna. Vânătorii spun că din această zi iese cerbul din apă, iar apa se răcește.

Venirea toamnei este anunțată prin semne: frunzele teiului se întorc pe dos, jelind plecarea verii, încep să se scuture petalele florilor şi frunzele codrului, cocorii se pregătesc de plecare. Cei care plecau la drumuri lungi se roagă pentru ocrotire lui Pintilie Călătorul sau Sfântului Mc. Pantelimon. Era cunoscută drept „ziua în care se scutură mărul de aur din Rai”, iar oamenii mâncau mere.

Obiceiuri de Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor

Sfântul Pantelimon a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și a primit mucenicia la începutul veacului al IV-lea d.H. A absolvit Școala de Medicina din Nicomidia, iar ucenicia a făcut-o cu renumitul medic Eufrosin. Pantelimon a devenit creștin datorită unui miracol care a înviat un copil. Alături de Sf. Ermolae, medicul Pantelimon s-a rugat Sfintei Treimi și copilul mort a înviat. Sfântului Pantelimon a primit bucuros mucenicia prin tăierea capului. În Tradiție a rămas cunoscut că din trupul sfântului a curs lapte, iar trupul a devenit alb ca zăpada.

Tradiții de Sf. Mc. Pantelimon

Oamenii de altădată credeau că ziua Sf. Pantelimon trebuie serbată pentru a nu cădea în somnul cel lung al morții. Despre cei care lucrau în această zi se spunea că pot cădea adormiți într-un somn ce ține tei zile chiar o săptămână. Prin multe sate era obiceiul ca această zi să fie serbată cu porumbi și dovleci fierți. Acatistul Sfântului Pantelimon se citește de către persoanele bolnave sau de cei apropiați pentru vindecare.

Părintele Arsenie Boca a rostit un frumos cuvânt la slujba de cinstire a Sfântului Mucenic Pantelimon: “Să ai înțelegere față de neputința omenească”.

Să rostim des aceasta scurt rugăciune, înaintea icoanei sale: “Purtătorule de chinuri, Sfinte și tămăduitorul Pantelimoane, roagă pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.”


Articolul precedentPintilie Călătorul – de astăzi vara este „pe ducă”, iar toamna se face tot mai resimțită
Articolul următorVariola maimuței – primul caz înregistrat în Republica Moldova
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.