Ce se întâmplă la fosta staţie de epurare?! (I)

0
82

În timp ce autorităţile locale încearcă să revină la proiectul construirii unei noi staţii de epurare pe teritoriul oraşului Soroca, la fosta staţie de epurare din satul Ţekinovka se întâmplă lucruri stranii. De acolo în ultimele luni se taie ţevi care se transportă nu se ştie unde. Nici banii câştigaţi pe vânzarea acestora la fier vechi nu ştim în care buzunare ajung, cert este că nu în cele ale bugetului local. Despre această problemă a bătut alarma activistul civic din Viniţa Andrii Kavuneţ, iar portalul local vlasno.info a început să investigheze cazul. Jurnalista Tamara Tisiacinaia m-a anunţat despre acest caz şi am convenit că vom colabora pentru a documenta subiectul şi a afla atât părerile oficialilor din Ţekinovka, Iampol şi Viniţa, cât şi ce spun cei din Soroca.

Victor Său, primarul oraşului Soroca: “Societatea pe Acţiuni “Regia Apă-Canal Soroca” este o întreprindere pe care au uzurpat-o ilegal “Partidul Nostru” şi cu toţi acolo, ei au adus un prejudiciu de şase milioane de lei şi toţi tac. Dacă până acum S.A. “Regia Apă-Canal Soroca” a avut faţă de ÎIS “Acva-Nord” o datorie de 11 milioane de lei, acum sunt 17 milioane şi jumătate de lei, ei au luat apa, dar nu au achitat-o. Eu bat alarma, dar nimeni nu mă aude. Noi cu cinci milioane de lei amenajăm tot oraşul, aici intră iluminarea şi curăţarea străzilor, amenajarea parcurilor, reparaţia curentă, materialul antiderapant şi altele, dar aici dispar 6 milioane şi nimeni nu se apucă de dânşii. Este suta de procente că au nimerit la cineva în buzunar”.

Mai întâi am încercat să aflu dacă autorităţile locale de la noi ştiu de faptul că de la fosta staţie de epurare de pe malul ucrainean al Nistrului, care este la balanţa Societăţii pe Acţiuni “Regia Apă-Canal Soroca”, se demontează utilajul pentru a fi dus la fier uzat. Primarul oraşului Soroca, Victor Său, ne-a declarat că fosta staţie de epurare din Ţekinovka aparţine Societăţii pe Acţiuni “Regia Apă-Canal Soroca”, inclusiv cu bunurile şi utilajul de acolo. “Primăria nu are nimic cu această întreprindere, iar Consiliul orăşenesc este fondator. Eu am fost acolo anul trecut, şi practic nimic nu mai era. Am apelat şi la procuratura noastră să facă legătură cu cea din Ucraina ca să clarifice unde au dispărut bunurile, fiindcă este pază, care primeşte salarii. Vorbiţi cu preşedintele Consiliului de administrare, el gestionează totul acolo”. Iurie Todirean, preşedintele Consiliului de administrare al SA “Regia Apă-Canal Soroca”, ne-a confirmat că fosta staţie de epurare aparţine regiei şi ne-a asigurat că de acolo nu se fură nimic.

Staţia de epurare de la Ţekinovka (4 octombrie 2016)

“Noi chiar anul trecut am făcut planul tehnic al staţiei de epurare, acolo ca proprietar este scris “Regia Apă Canal-Soroca”. Am fost acolo cu o comisie în luna octombrie, am făcut o plimbare şi ne-am uitat, am văzut cu ochii noştri că tot ce este legat de infrastructură este păstrat. Da, e ruginit, dar nu este tăiat şi furat nimic”. Dumitru Palamarciuc, directorul interimar al Societăţii pe Acţiuni “Regia Apă-Canal Soroca” s-a arătat deranjat de întrebare. “Spuneţi-mi, de ce se actualizează iarăşi această întrebare? Ţevile sunt pe loc, dar din utilaje nu-i practic nimic demult. Duceţi-vă la faţa locului şi vedeţi cum este. Acolo nu-i nimic, pasc vacile şi caprele, accesul este liber. Ultimele luni de acolo nu a fost scos nimic”. Stranii răspunsuri, atât timp cât organele de drept ucrainene au documentat două cazuri de tăiere a fierului şi spun că au anunţat proprietarii. Astfel, într-un act emis de Administrația Regională de Stat din Viniţa la 22 noiembrie 2016 (nr.01.01-08/7587) este scris că “La 5 octombrie, a fost fixat faptul că se demontează pompele de la staţia de epurare. A doua zi a avut loc o întrunire cu reprezentanţii organelor de drept. S-a luat decizia de a stopa lucrările până la stabilirea tuturor circumstanţelor”. La 18 octombrie poliţiştii au întreprins un raid la acest obiect, unde au depistat persoane care efectuau demontarea utilajului. Astfel că a fost deschis un dosar penal pe art. 185 alin. (1) din Codul Penal al Ucrainei. Între timp am aflat că poliţia a fost sesizată în primul caz de primăriţa satului Ţekinovka, Irina Racikovskaia.

Iurie Todirean, preşedintele Consiliului de administrare al SA “Regia Apă-Canal Soroca”: “Cei de la Serviciul de Securitate din Ucraina ne-au spus că ei presupun că în fosta staţie de epurare a noastră se fac fel de fel de nebunii, cum ar fi trafic de ţigări şi spirt. Depozitele noastre au fost reparate, s-a schimbat acoperişul, uşile şi ferestrele, a fost tencuit totul, se vedea că-i proaspăt de vreo doi-trei ani de zile. Când am revenit la Soroca, am verificat şi am văzut că bani pentru asemenea lucrări nu au fost alocaţi”.

“La 4 octombrie 2016, a venit la primărie reprezentantul Agenţiei Ecologice pentru a lua analiza nămolului de la fosta staţie de epurare. Am mers cu el şi în timp ce lua mostre de nămol am intrat în una din clădiri să văd ce fac acolo, fiindcă anterior am auzit zgomote. Se vedea că cineva lucra. Am văzut mai multe instrumente de tăiat fierul, am fotografiat şi am revenit la primărie. Am sunat la consilierii locali şi la poliţie, apoi am revenit. Erau mai multe ţevi tăiate, iar alături am văzut o butelie cu oxigen şi alta propan-butan, un polizor unghiular şi un generator. La etajul al doilea trăiau doi bărbaţi, care atunci când am chemat poliţia erau în stare de ebrietate avansată că nici nu puteau vorbi. Pe fotografii să vede că ei locuiau la etajul doi al acelei clădiri, acolo tăiau ţevile şi tot acolo dormeau. Din câte ştiu, paznicul a spus atunci poliţiştilor că avea ordin de la şef să demonteze totul de aici şi să ducă la Soroca. Unii acţionari şi-au dorit astfel să taie tot ce se mai poate şi să pună banii în buzunar”.

Citiţi continuarea articolului în ediţia viitoare a ziarului.


Articolul precedentÎn atenţia cetăţenilor – viaţa are prioritate!
Articolul următorFestivalul ”Rampa Nistreană” la cea de-a XVII-a ediție (FOTO/VIDEO)
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.