Ce planifică să facă producătorii de mere din Soroca cu roada din acest an

0
296

Cu toții cunoaștem că raionul Soroca este gazda celor mai mari livezi de mere. Anume din acest motiv în fiecare an, toamna, aici este organizat vestitul Festival Național al Mărului.

Producătorii spun că e un business oportun pentru regiunea noastră. Desigur, se mai întâmplă calamitățile naturale să le distrugă roada, dar asta nu îi oprește să-și continue și dezvolte activitatea.

„Anul acesta a fost destul de roditor. Fructele le-am împărțit în două categorii, cele care vor fi procesate și restul care vor ajunge în frigidere. Am câțiva cumpărători fideli care procură marfa de la mine deja de mai mulți ani. Dacă o să avem noroc, anul acesta, roada va merge și spre export, în Uniunea Europeană”, ne spune Vladimir Ivanov.

„De data asta avem o cantitate bunișoară de mere. Cele care nu sunt chiar bune și au un aspect exterior mai urât le ducem la suc, pe când cele bune merg în frigidere pentru a fi ulterior exportate în țările vecine din est și din vest. Iarna aceasta planificăm să donăm o parte din roadă pentru școala și grădinița din localitate. Cel mai rău este că autoritățile nu ne oferă nici un sprijin pentru a ne putea dezvolta la nivel local”, ne povestește Ghenadie Muntean.

Calamitățile naturale și-au lăsat amprenta și în acest an asupra roadei, reducând astfel din cantitatea de mere ce va ajunge să fie comercializată și sporind cantitățile destinate procesării.

„Din cauza ploilor cu grindină, am pierdut o mare parte din roadă. În prezent alegem merele bune de cele deteriorate. Cele bune le ducem la frigider, iar celelalte la procesare. Ar fi bine să reușim să le exportăm, dar vedem cum va decurge procesul”, povestește Mihai Eftodi.

Autoritățile locale, la rândul lor, spun că îi pot ajuta pe producători doar cu diverse contacte ale potențialilor cumpărători.

„De obicei noi găsim persoane care sunt gata să cumpere roada, le facem legătură direct cu producătorii, după care rămân ei să ajungă la un acord. În cele mai dese cazuri vânzătorilor nu le este convenabil prețul de cumpărare care le este propus și refuză să-și vândă producția. Liderii noștri acum nu prea comercializează merele, ci le duc la suc sau la frigidere”, relatează Constantin Purici, specialist principal în cadrul Direcției Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Soroca.

Conform datelor cadastrului funciar, în raionul Soroca suprafața totală a livezilor constituie 6.559 ha. Anul acesta prețul unui kg de mere echivalează între 1,30 – 1,50 lei ca să le cumperi direct de la producători. Cele mai cultivate soiuri de mere în Moldova fiind: Jonathan, Golden Delicious, Red Delicious, Jonagold, Idared, Banană de iarnă, Renet Simirenco. Pe lângă acestea, producătorii locali cultivă și soiuri rezistente la boli, cum ar fi: Prima, Florina, Topaz, Romus 3, Romus 4, Generos.

Valeria Prisacari


Articolul precedentAlte 906 cazuri de infectare și 38 decese din cauza COVID-ului. O soroceancă de 72 ani printre decedați.
Articolul următorA fost stabilită locația finală pentru stația de epurare din Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.