CCM Rubleniţa: “Împreună” înseamnă “ca acasă”!

0
176

Instituţia Publică “Centrul Comunitar Multifuncţional (CCM) “Împreună” din satul Rubleniţa se aseamănă cu un roi de albine în care domină un du-te-vino propriu pentru un astfel de aşezământ, mai cu seamă în această perioadă rece a anului. Or, misiunea acestui lăcaş este de a oferi servicii persoanelor (familiilor) aflate în situaţii de risc.

Povesteşte doamna Zinaida PETCU, directoarea interimară a Centrului: “Despre însemnătatea şi importanţa acestor instituţii cred că vorbeşte de la sine însăşi misiunea noastră — de a fi alături şi de a întinde o mână de ajutor celor care sunt în dificultate. Concomitent putem oferi cazare pentru 22 persoane de diferită vârstă şi din orice localitate a raionului Soroca. În prezent avem cazate 18 persoane, dintre care 8 copii şi 10 adulţi. Apropo, în perioada 2012 (când a fost creat Centrul)- 2016 ne-am aflat la balanţa Primăriei Rubleniţa, iar următorii trei ani, cel puţin, vom fi la balanţa Consiliului raional. Persoanele aflate în situaţii de risc pot beneficia de asistenţa noastră pe parcursul a 1-3 luni, dar aceste termene sunt cu posibilitate de prelungire”.

dsc-0032

Fiind la acest Centru într-o zi obişnuită de muncă şi văzând atmosfera de familie care domnea acolo (deloc întâmplător denumirea instituţiei este “Împreună”), am tras concluzia că beneficiarii nu doar sunt trataţi cu cea mai mare atenţie, dar chiar… răsfăţaţi. Bunăoară, fiecare locatar al centrului poate participa la întocmirea meniului şi poate comanda felul de mâncare preferat (!!!). Fiţi de acord, chiar într-o familie obişnuită este, câteodată, mai puţină “democraţie” decât la Centrul din Rubleniţa. De altfel, la crearea unor condiţii “ca acasă”, pe lângă doamna director îşi aduc aportul asistenta socială Tatiana Coşciug, asistenta medicală Ana Cireş, bucătăresele Zina Costache şi Vera Damaschin, contabila Dora Pascariuc, infirmierele Diana Ursachi, Galina Manea, Olga Eftodi, Raisa Chiriţa. Să mai menţionăm şi faptul că de serviciile Centrului se bucură nu doar acest grup social, dar şi locuitorii satului Rubleniţa.

dsc-0031

Povesteşte doamna Tatiana Coşciug, asistentă socială: “Instituţia noastră mai oferă condiţii de petrecere a timpului liber şi de resocializare a persoanelor de vârsta a treia şi persoanelor cu dizabilităţi. Timp de două luni, zece bărbați şi zece femei frecventează Centrul “Împreună”, fiecare găsindu-și aici ocupaţii pe plac, dar şi posibilitatea de a comunica cu semenii. Grupurile care activează după sistemul de rotație se creează nu în mod arbitrar, dar în rezultatul deciziei unei comisii multidisciplinare din care face parte primarul satului şi specialişti pe diferite domenii”.

Să mai menţionăm şi faptul că Centrul “Împreună” din satul Rubleniţa este unicul, în felul său, în raionul Soroca şi ar fi păcat dacă şi persoanele cu probleme din alte sate nu s-ar bucura de serviciile prestate aici. Or, oameni aflaţi în situaţii de risc avem pretutindeni…


Articolul precedentUn viitor european începe într-o școala europeană
Articolul următorCum păstrează tradiţiile sorocenii din Italia
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.