Câtă asistenţă alocă România pentru Republica Moldova

0
78
La începutul acestui an, Bulgaria avea cel mai scăzut salariu minim brut pe economie din UE (312 euro)

 Președintele român Klaus Iohannis a anunțat că România va continua în relația cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și cele de interconectare strategică.

   „Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a spus președintele României, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Calea europeană şi cele 100 milioane de euro promise de Băsescu

Klaus Iohannis a reiterat poziția României față de Republica Moldova, și anume că „parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi”. Declarația șefului statului român vine la doar câteva zile după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că nu consideră un partener serios actualul Guvern de la Chișinău și a cerut oficialilor europeni să privească cu „maximă circumspecție” situația creată în Republica Moldova. Totodată declarația lui Iohannis are loc exact la aniversarea a 10 ani de la vizita la Chișinău a președintelui român Traian Băsescu, în care acesta a anunțat că România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. „Este vorba despre un program derulabil în patru ani, iar banii vor fi alocați în patru tranșe anuale, câte 25 de milioane de euro. Mijloacele sunt destinate pentru educație, modernizarea școlilor, dar şi pentru proiecte de infrastructură locală“, declara acum 10 ani Traian Băsescu. Este adevărat că din motive birocratice, dar şi ca urmare a unor crize politice la București şi Chișinău, nu s-a reușit de a accesa integral această asistentă de 100 de milioane de euro. Printre principalele rezultate ale aceste asistente se numără renovarea şi modernizarea a circa 900 de grădinițe din Republica Moldova. 

Asistența multilaterală şi bilaterală

Dar asistența românească este mult mai amplă și diversificată. O parte importantă din această asistentă vine direct sau prin intermediul fondurilor Uniunii Europene, ONU şi altor instituții internaționale, la care contribuie și România. De exemplu, asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România în 2018 a totalizat 980,9 milioane RON (lei românești). Din această sumă 76,2% (747,42 milioane RON) au fost contribuții multilaterale, iar 23,8% (233,48 milioane RON) – bilaterale. Rapoartele Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid) şi cele ale Ministerului Afacerilor Externe din România prezintă date mai concrete doar în cazul asistenței de tip bilateral acordată de România.

 Patru miliarde în 5 ani

Astfel în anul 2018, România a contribuit la dezvoltarea a 78 de țări din întreaga lume, acordând peste 233 de milioane RON ca asistență bilaterală. 63,9% din totalul asistenței de tip bilateral acordată de România statelor partenere în anul 2018 a fost destinată Republicii Moldova, aceasta fiind urmată de: Turcia cu 13,2% (din care cea mai mare parte a fost pentru refugiați), Serbia – 3,7%, Ucraina -2,4% şi Albania – 1,7%. „Republica Moldova reprezintă, în mod tradițional, principalul beneficiar de asistență pentru dezvoltare acordată de România. Din totalul asistenței acordate Republicii Moldova în anul 2018, un procent de 99% a vizat domeniul educație, constând în burse de studiu și cursuri de specialitate oferite studenților și cadrelor didactice, precum și într-un proiect care a vizat reabilitarea unor grădinițe din Comrat”, se arată în raportul RoAid. Restul fondurilor au fost direcționate către domeniile: guvernare democratică, sănătate și energie, fiind utilizate pentru a finanța participarea unor experți din România și Republica Moldova la vizite de lucru și schimburi de experiență în domeniile de referință, precum și proiecte care au vizat reabilitarea unor spitale și implementarea serviciului unic de urgență „112”. În ultimii 10 ani, cel mai mare volum de asistentă pentru dezvoltare a fost acordată de România Republicii Moldova în anul 2016 – 384,3 milioane RON, sau circa 96% din totalul asistenței bilaterale. Calculele Mold-street.com, în baza datelor RoAid şi cele ale Ministerului Afacerilor Externe arată că România a acordat în anii 2014-2018 o asistentă bilaterală Republicii Moldova de circa 4 miliarde de lei (917 milioane RON). Din păcate la Chișinău rapoarte cu privire la asistentă oficială pentru dezvoltare, acordată Republicii Moldova nu au mai fost elaborate și publicate din anul 2016.

 Burse de studii pentru mii de elevi și studenți

Câte resurse a alocat România în decurs de 30 ani este dificil de aflat. De exemplu în anii 1998-2001, România ne-a livrat energie electrică în valoare de peste 30 milioane de dolari, pe care Republica Moldova asa și nu a achitat-o. La începutul anului 2016, în plină criză politică și economică România acorda Republicii Moldova ajutor de câteva milioane de euro sub formă de păcură, zahăr, conserve etc. În august 2016, în condițiile în care Republica Moldova rămăsese fără finanțare din partea UE, dar și a Fondului Monetar Internațional, România debloca prima transă de 60 milioane de euro din Acordul de finanțare în valoare de 150 milioane euro negociat în 2015 de Guvernele Ponta și Streleţ. Atitudinea binevoitoare a guvernelor de la București faţă de Guvernele de la Chișinău și în special față de cel condus de Pavel Filip, dar controlat de democrații lui Plahotniuc a fost criticată intens. Este adevărat că inițial acel Acord de finanțare nu a fost promulgat de Președintele Klaus Iohannis, fiind retrimis Parlamentului. Mai mult, nou instalatul Guvern Cioloș la București promitea condiționarea asistenței de un amplu program de reforme la Chișinău. Dar nu a durat mult și Guvernul Cioloș a fost demis. Acum lucrurile par să fie mai diferite şi se pare că asistăm la o schimbare de paradigmă în România, iar Guvernul de la București se declară decis să nu mai dea bani fără condiționalități.

   Deputatul român Matei Dobrovie susține într-un interviu pentru Europa Liberă că această abordare este foarte corectă, „pentru că, doar încurajând prin finanțări fără condiții, nu faci decât să fii părtaș la răul făcut cetățenilor, cum s-a întâmplat în anii trecuți. Și atunci, și imaginea României are de suferit și nici cetățenii Republicii Moldova nu au de câștigat”.

De ce România va continua să fie “sponsorul” Moldovei în următorii ani

Cu toate acestea România va continua să fie “sponsorul” Republicii Moldova și în următorii ani. Și acest lucru rezultă atât din declarațiile oficialilor de la București, cât și din programele care sunt în derulare și cele strategice pentru mai mulți ani. “Date fiind apropierea geografică, legăturile culturale și istorice, Republica Moldova reprezintă țara beneficiară prioritară pentru politica României de cooperare pentru dezvoltare. Ținând cont de bunele practici internaționale, vor fi stabilite prioritățile pe baza nevoilor Republicii Moldova, așa cum reies din strategiile și programele de dezvoltare ale acestui stat”, scrie în Programul multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru perioada 2018-2021.

 SURSA: mold-street.com


Articolul precedentTrei morți, patru răniți și…din nou muzică
Articolul următorȘapte nominalizări principale și patru premii speciale. Cum a avut loc Gala Parteneriatelor Educaționale
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.