Zahărul nu lipsește din nicio gospodărie. Fie că este pus în cafea sau în prăjituri, acest produs este unul indispensabil. Există mai multe sortimente de zahăr pe piață. Printre cele mai cunoscute se numără zahărul vanilat și zahărul vaniliat. Însă, foarte puține persoane cunosc diferența dintre aceste două produse.
Zahăr vanilat sau zahăr vaniliat?
Foarte mulți români tind să creadă că zahărul vanilat și vaniliat sunt unul si același lucru. Însă, lucrurile nu stau întocmai așa. Potrivit bucătarilor, aceste sortimente de zahăr sunt produse diferite și fiecare are câte un scop specific. Mai mult, zahărul vanilat este obținut din extractul de vanilie, iar zahărul vanilinat din vanilină. Deci care este diferența dintre ele, având în vedere că ambele produse sunt dulci?
Zahărul vanilat provine din culturi mari, precum cele din Madagascar sau Tahiti. De regulă, acesta este obținut din batoane de vanilie și este un produs natural. Pentru obținerea acestuia, este necesar ca batoanele să fie lăsate la soare. În așa fel, aroma de vanilie va fi mai puternică. Vanilia obținută se pune peste zahărul normal. Ulterior, acesta este ambalat în pliculețe mici.
Cum se obține zahărul vaniliat?
În cazul zahărului vaniliat, vanilia care este pusă peste zahăr este produsă sintetic. Practic, este o imitație a vaniliei. La rândul ei, aceasta se obține din zahăr, sirop de porumb și diferiți îndulcitori. Cum zahărul vanilat este un produs natural, acesta este considerat mult mai sănătos. Însă, prăjiturile vor ieși la fel de gustoase indiferent de ce tip de zahăr pui în compoziție.
Se întâmplă, uneori, ca din grabă să confundăm zahărul vanilat cu sarea. Cu toate că am fi tentați să credem că sarea ne-ar putea distruge prăjiturile ne înșelăm. Prăjitura poate fi salvată. Din fericire, sucul de lămâie și laptele de migdale pot neutraliza gustul de sare. Foarte multe gospodine obișnuiesc să adauge o cantitate nouă de apă sau să spele ingredientele pentru a înlătura pe cât de mult cantitatea de sare. De asemenea, putem folosi cartofi și alte condimente pentru a înlătura gustul sărat.
sursa: playtech.ro