Capcane periculoase pentru soroceni – gurile de canalizare fără…capace

0
43

  

Comunicare pentru schimbare: SESIZEAZĂ O PROBLEMĂ

Capacele de canalizare îi atrag ca un magnet pe hoții de fier vechi. Nu contează riscurile la care îi expun pe șoferi sau pe simplii trecători atât timp cât pot scoate bani buni din valorificarea acestor capace.

 Locuitorii orașului Soroca trebuie să fie atenți pe unde calcă, deoarece ar putea ajunge “sub pământ”. Asta pentru că, anual, sute de guri de canalizare din Soroca rămân descoperite. Se întâmplă din cauza hoților, care, pe timp de noapte, fură capacele și le duc la punctele de colectare a fierului uzat. Această gură de canalizare de lângă cimitirul  din dealul Sorocii este una dintre cele multe care a rămas fără capac. Clar că e pericol, copilul dacă nu observă poate să cadă acolo, ori unul mare, dar primul care a căzut a fost un câine pe care l-a depistat doamna Viorica G. mergând la serviciu. Două zile dumneaei a hrănit câinele din gura de canalizare. Câinele o privea și fără cuvinte o ruga să-l salveze. Doamna Aurelia M. a apelat la serviciul 112 și Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI din Soroca au acționat rapid și au salvat câinele acoperind gura de canalizare.  Azi cade un câine, mâine un om, iar lângă cimitir mai puțin probabil să fie auzit de cineva.

 

Locatarii sunt indignați și spun că asemenea ”capcane” se găsesc la tot pasul. Cum de leul primit la centrele de colectare pe kilogramul de fier vechi depinde pâinea multora dintre soroceni, e de așteptat să mai dispară capace de canalizare de ici de colo. Până la găsirea soluțiilor, gurile de scurgere rămân descoperite și prezintă pericol atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Totuși, una e să dea o mașină într-o canalizare descoperită și cu totul alta să cadă in ea un copil.

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

(Cristina PLITOC)


Articolul precedentEtapă cu ghinion pentru gazde: doar 4 puncte din 12 posibile!
Articolul următorIMPORTANT: a fost aprobat oficial primul medicament care tratează Covid-19
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.