Când alegătorul și alegerile merg pe drumuri paralele…

0
82
Șobolanul de Metal va intra în drepturi pe 25 ianuarie 2020 și își va încheia „mandatul” pe 11 februarie 2021.

Chiar dacă politicienii și acei care se interesează de fenomenul politic sunt de părerea că scrutinul din 24 februarie este unul crucial pentru RM, mulți eventuali alegători habar nu au de ceea ce se numește „alegeri parlamentare” și nici nu știu măcar, cel puțin, când vor avea loc acestea. Drept dovadă vin răspunsurile vociferate de unii cetățeni la întrebările adresate de jurnaliști, unul mai haios și mai anapoda decât altul — „…dar ce, avem alegeri anul acesta?”, „…nu știu nimic despre alegeri și nici nu mă interesează”, „…din câte cunosc, vom avea alegeri prezidențiale”, „…nu vreau să aud de nici un fel de alegeri, fiindcă nici nu mă duc la vot”, „…ne-o mărit oleacă pensiile și o să mă duc la votare să aleg prezidentul”, „…văd și eu că vine multă lume străină prin sat, dar nu știu cu ce ocazie”, „…mai întâi să ne facă drumuri și să ne aducă copiii acasă din străinătate și numai după asta mă voi duce la alegeri”. De altfel, din această cauză — necunoașterea deosebirii dintre alegerile locale și parlamentare și necunoașterea prerogativelor cu care este împuternicit un parlamentar — mai multe întrebări adresate de soroceni concurenților electorali pe care trebuia să le abordăm în cadrul dezbaterilor electorale (vezi paginile 5 și 7) au rămas fără răspuns.
Această situație stranie, când cetățenii merg paralel cu alegerile și, implicit, nu se intersectează, are o explicație plauzibilă — în ultimii ani cetățenii au fost „bombardați” cu fel de fel de alegeri într-atât încât aceștia au pierdut firul și nu mai știu pe cine să creadă și pentru cine să mai voteze. Pe de altă parte, politicienii, inclusiv și în primul rând acei care nu sunt onești și speculează pe analfabetismul politic și electoral al cetățenilor, și-au adus aportul la perceperea incorectă a alegerilor ca cel mai democratic mod de exprimare a voinței poporului și la descalificarea impardonabilă a celor mai sacre principii și valori. Or, în cadrul acestei campanii electorale am auzit foarte multe promisiuni sterile și deșarte și la fel de multe căderi de pe fix. Este de înțeles faptul că alegătorii își pun la bătaie urechile, dar neînțeleasă este dorința unor candidați în deputați de a pune macaroane pe aceste urechi. Bunăoară, fără nici un pic de jenă, unii candidați au spus alegătorilor nepregătiți ceea ce doreau aceștia să audă — că le vor gazifica gospodăriile și le vor aduce în curte apa potabilă, că le vor repara și construi drumuri, că vor lichida gunoiștile neautorizate, că vor rezolva problemele dintre vecini, că vor da de hac câinilor comunitari… Și aceasta în loc să stârpească din rădăcină astfel de întrebări și să explice oamenilor că de rezolvarea acestor probleme „mărunte” sunt responsabili aleșii locali și organele administrației publice locale și nicidecum deputații în parlament. La Soroca, ca întotdeauna, „cap de afiș” a fost construcția stației de epurare, temă care deja este enervantă și care riscă să fie rezolvată… la Paștele cailor.

…pentru a intra în posesia voturilor cetățenilor unii politicieni de pe malul Bâcului au luat-o cu totul razna și s-au transformat în niște pitici sarcastici și cinici, care nu dau nici o boabă pe decență și bunul-simț, speculând pe problemele și durerile oamenilor.

Ba mai mult, pentru a intra în posesia voturilor cetățenilor unii politicieni de pe malul Bâcului au luat-o cu totul razna și s-au transformat în niște pitici sarcastici și cinici, care nu dau nici o boabă pe decență și bunul-simț, speculând pe problemele și durerile oamenilor. „Garantul Constituției”, de exemplu, a mers mai departe decât toți și zi de zi ne dă în cap cu fel de fel de „performanțe”, demne de Casa de nebuni și proști, dar nu de o țară civilizată. Acum, cu doar câteva zile până alegeri, ni se bagă pe gât niște KAMAZ-uri rusești care, chipurile, tocmai acum trebuiau aduse în RM pentru ca lumea să vadă cine muncește și cine taie frunze la câini. Sau cât de cinic și fățarnic trebuie să fii ca să-ți faci piar politic și să torni apă la moara unui partid pe durerea unor oameni luați ostatici și eliberați tocmai acum cu mare tam-tam. Nu știu în care parte a lumii ar trece astfel de matrapazlâcuri, la noi însă se poate și se înghite…
În fine. Dacă e să revenim la ceea cu ce am început și dacă am face un concurs al celor mai originale răspunsuri la întrebarea „Când vor avea loc alegerile parlamentare din acest an?”, în opinia mea, cel mai ingenios a fost răspunsul senin al unei doamne în etate: „Numai unul Dumnezeu știe când vor avea loc alegerile!”. Chiar dacă acest răspuns pare naiv, trebuie să privim în profunzimea lui și să ne dăm seama că femeia a avut în vedere că nu știe când vor avea loc alegeri în adevăratul sens al cuvântului. Când fiecare, și alegătorul, și acel care se dorește ales, să știe de unde vine și unde se duce. Dar nu să meargă pe drumuri paralele.

Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: La revedere!
Articolul următorDealul Sorocii ar putea fi revitalizat cu susținerea polonezilor
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.