Biserica pe timp de Covid-19 sau noua realitate a vieții bisericești în contextul epidemiei

0
244
Tatiana Glebov, responsabilă de curățenie la Catedrala Episcopală din Soroca, dezinfectează suprafețele din lăcaș mult mai des, de când a început epidemia de Coronavirus. Sticla de pe icoane bunăoară, este dezinfectată după fiecare enoriaș sau credincios care intră în biserică să se închine.

Comunitatea creștin-ortodoxă din Soroca

90,7% sau 70 459 din populația raionului Soroca recenzată în 2014, au declarat că sunt creștini ortodocși, aceasta fiind cea mai mare comunitate religioasă atât în raion, cât și în țară (90,1% dintre respondenți). De la începutul epidemiei de Coronavirus în Republica Moldova, viața bisericilor dar și a enoriașilor s-a schimbat mult.

În raionul Soroca sunt cinci mănăstiri. De asemenea în localitățile raionului sunt câte una sau două biserici, în total fiind  61 de biserici (vezi harta) și tot atâția preoți. Patru locașe țin de Mitropolia Basarabiei, iar 57 țin de Mitropolia Moldovei. Pe lângă preoți, la fiecare biserică activează câte 5-7 lucrători: pălămar, staroste, cântăreți, persoană de servici.

Din cauza virusului care s-a răspândit vertiginos începând cu luna martie, accesul enoriașilor la slujbe a fost interzis. Pe perioada Stării de Urgență,  bisericile au avut ușile închise pentru enoriași. Nici măcar la Slujba Învierii credincioșii nu au avut acces în biserici.

Mai apoi, autoritățile medicale din țară au permis oficierea slujbelor în aer liber cu respectarea măsurilor de profilaxie a virusului, iar din data de 5 iunie credincioșii pot participa la slujbe în locașe, respectând aceleași reguli: purtarea mănușilor și a măștilor de protecție, respectarea distanței sociale, dezinfectarea mâinilor. Vârstnicii de peste 63 ani nu au voie să iasă din case fără necesitate stringență. Locașele sunt dezinfectate până și după fiecare slujbă.

 

Poziția bisericii

Despre viața bisericii pe timp de COVID-19, Sărbătoarea Învierii, Paștele Blajinilor în contextul epidemiei, dar și alte aspecte din activitatatea lăcașurilor sfinte  ne-a vorbit protoiereul Alexandru ILESCU, chelarul Catedralei episcopale și secretar al Protopopiatului Soroca.

 

Dezinfectarea

Din data de 5 iunie 2020, autoritățile Republicii Moldova au permis întrunirile cu caracter religios, oficierea slujbelor cu prezența enoriașilor în biserică, cu condiția că toți cei implicați vor respecta măsurile de prevenire a infecției COVID-19. Am urmări cum sunt implementate regulile impuse de autorități în contextul epidemiei la Catedrala Episcopală ”Adormirea Maicii Domnului” din Soroca. Am ajuns la biserică după Sfânta Liturghie, la 4 iunie, erau doar lucrătoarele bisericii.

 

Printre regulile de respectat de către lucrătorii bisericilor sunt:

  • Efectuarea, până la reluarea oficierii slujbelor, a curățeniei generale și  dezinfecției întregului spațiu al lăcașului de cult, inclusiv a încăperilor auxiliare;
  • Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor bisericești și lăcașelor sfinte, inclusiv termometria, la începutul și la sfârșitul zilei de muncă.
  • Neadmiterea în incinta bisericii a enoriașilor, dacă aceștia prezintă simptome de infecție respiratorie sau dacă nu au mască de protecție și mănuși;
  • Instalarea, la intrare în lăcașul sfânt, în locuri vizibile și accesibile pentru enoriași/vizitatori a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor ș.a.

 

În acest an, din cauza COVID-19, nici la slujba de Paști enoriașii nu au fost admiși în biserici. În satele raionului Soroca sfințirea darurilor s-a făcut pe străzile centrale, iar autoritățile și preoții au anunțat oamenii din timp, prin rețele și anunțuri. Captură foto: Facebook.com/Andrei Moșneguțu.

 

Cronologia deciziilor care au afectat activitatea bisericilor

  • 10 martie 2020: Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), prin Hotărârea nr. 6 din 10 martie 2020, printre altele (pct. 3) interzice, în perioada 10 martie — 1 aprilie 2020, organizarea şi desfăşurarea manifestărilor/măsurilor/întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, cu revizuirea ulterioară a termenului menţionat, în funcţie de situaţia epidemiologică.
  • 13 martie 2020: CNESP a decis, prin Hotărârea nr. 7, (pct. 2) Instituirea Codului Roșu de alertă la nivel național. Printre măsurile menite să combată răspândirea virusului pe teritoriul țării este și (pct. 9) sistarea până la 31.03.2020 a întrunirilor/serviciilor religioase desfăşurate de toate cultele, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
  • 17 martie 2020: Parlamentul a adoptat Hotărârea nr. 55 conform Legii 212/2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război și a instituit starea de urgență în Republica Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile.
  • 31 martie 2020: Prin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE)a Republicii Moldova nr. 10 (pct. 29) se introduce, începând cu 1 aprilie, regimul de carantină în mun. Soroca, din cauza numărului în creștere a cazurilor de COVID-19 în urbe.
  • 9 aprilie 2020: La ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, prezidată de Mitropolitul Vladimir, s-a decis: celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor se va amâna pentru datele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).
  • 5 mai 2020: Prin Dispoziția nr. 25 a CSE a Republicii Moldova (pct. 8), se sistează regimul de carantină, începând cu 8 mai 2020 în mun. Soroca.
  • 15 mai 2020: Republica Moldova intră în stare de urgență de sănătate publică prin infecția COVID-19, declarată de CNESP, prin Hotărârea nr. 10 din 15 mai, în perioada 16 mai — 30 iunie.
  • 15 mai 2020: CNESP stipulează în pct. 23 din Hotărârea nr. 11: întrunirile cu caracter religios (oficierea serviciilor divine sau altor manifestări tradiţionale religioase) se vor desfăşura strict în aer liber (curţile bisericilor, mănăstirilor, altor culte religioase), cu respectarea obligatorie a distanţei sociale de minim 2 metri şi cu purtarea obligatorie de către toţi participanţii a măştilor de protecţie.
  • 29 mai 2020: CNESP stipulează în pct. 5 din Hotărârea nr. 13: se permit, începând cu 5 iunie 2020, întrunirile cu caracter religios, oficierea slujbelor religioase cu respectarea recomandărilor sanitar-epidemiologice (Anexa nr. 3).
  • 23 iunie 2020: CNESP prelungește starea de urgență în sănătate publică până la15 iulie (Hot. Nr 17 din 23 iunie, pct. 1); Sunt restricționate, printre altele, organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire) în instituții publice și private (pct. 4.10); Dar se admit întrunirile în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 pers. și cu respectarea măsurilor de sănătate publică (pct.5).
Captură foto – Nordnews.md

26 de preoți din întreaga țară, inclusiv patru preoți din raionul Soroca, au fost sancționați în perioada Stării de Urgență, pentru încălcarea normelor epidemiologice impuse de Comisia Situații Excepționale. Potrivit MAI, acestora li s-au aplicat amenzi de 22.500 lei potrivit art. 176 (1) din Codul Contravențional.

Captura foto: TV8.MD

30 de preoți din Republica Moldova sunt infectați cu COVID-19, iar 2 au decedat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la 19 iunie, în cadrul conferinței de presă de prezentare a situației epidemiologice privind controlul infecției COVID-19.

 

Video: Liturghia fără enoriași în biserica din satul Baxani, raionul Soroca. Sursa video: facebook.com/pereteatcu.ghenadie

 

Mai puțini, mai triști și monitorizați de poliție: Cum au marcat Paștele Blajinilor locuitorii satului Parcani

Paștele Blajinilor, eveniment marcat la o săptămână de la Sărbătoarea Învierii, în acest an a fost amânat. Din cauza epidemiei de Coronavirus, care pare că nu mai cedează în Republica Moldova, dar și a restricțiilor impuse de autorități pentru a nu admite răspândirea virusului, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis amânarea Paștelui Blajinilor pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie 2020.

Chiar și așa, pomenirea răposaților a avut loc cu totul diferit decât de obicei. Obișnuiți să se întâlnească cu toate neamurile, să aducă bucate și băuturi pe care să le împartă, alături de pomene, de sufletul rudelor decedate, în acest an, moldoveni au putut veni la cimitir câte cel mult trei persoane la un mormânt, purtând mască și mănuși și respectând distanța socială. Celor cu vârsta de peste 63 ani li s-a interzis vizitarea cimitirelor, care erau monitorizate de poliție.

 

Cununie și botez pe timp de COVID-19: Unii s-au conformat, alții au amânat evenimentele

În perioada Stării de Urgență evenimentele în masă în care se înscriu și nunțile, cumătriile și alte evenimente de familie, au fost interzise. Din 16 mai, când autoritățile au instituit Stare de Urgență în sănătatea Publică, unele interdicții au fost păstrate, iar altele au fost modificate.

Bunăoară, Comisia Naţională Extraordinară De Sănătate Publică a permis, prin Hotărârea nr. 11 din 15 mai 2020, ”organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică”. Nunțile, cumătriile și alte evenimente de familie cad sub incidența acestei prevederi.

Restricțiile vechi și noi au schimbat planurile multor soroceni, care urmau să-și boteze copiii ori să-și unească viețile în fața lui Dumnezeu. Unele cupluri au fost nevoite să amâne evenimentele, altele să le anuleze.

Natalia și Mihail B. s-au pregătit mult pentru nunta, care urma să aibă loc în luna august, într-un restaurant din municipiul Soroca. Însă din cauza restricțiilor cuplul au amânat evenimentul pentru anul viitor. Ei doresc să aibă alături în această zi importantă pentru familie lor toate rudele și prietenii, care sunt mult mai mulți la număr decât permit autoritățile în prezent.

Din cuvintele Nataliei, tot din cauza epidemiei au amânat și cununia religioasă, care urma să fie oficiată după Paști, la biserica din satul în care locuiesc. Astfel tinerii așteaptă să se limpezească apele ca să se cunune cât mai curând.

Preotul Sorin Huluță, parohul bisericii Sf. Martiri Brâncoveni

”În perioada de după Paști, toate cununiile pe care le-am avut s-au amânat. Acum au început să rea puțin ciclul normal al lucrurilor. Botezurile nu s-au amânat, pentru că copiii trebuie botezați și părinții au venit doar cu nașii și au făcut botezul”, ne-a comunicat părintele Sorin Huluță-Saftiuc, parohul bisericii Sf. Martiri Brâncoveni din municipiul Soroca.

Alți soroceni au ales să boteze copiii acasă, invitând preotul și doar câțiva cumetri.

 

Eugenia P. din raionul Soroca ne-a povestit cum a participat la un botez pe timp de pandemie. Tânăra spune că finuțul său urma să fie botezat la începutul primăverii, însă din cauza epidemiei de Coronavirus, încreștinarea copilului a fost amânată. Recent însă, părinții au decis să nu tărăgăneze și să boteze copilul, însă evenimentul a avut loc acasă, cu participarea unui număr mic de persoane.

”Preotul și o cântăreață au venit la domiciliu, au adus cristelnița (Vas mare cu apă sfințită, în care se afundă copilul la botez – n.a.) pe care au tratat-o cu dezinfectant. Afară de familia copilului, la botez au participat doar patru cumătri, care purtau măști. La intrare în casa gazdei a fost pusă la dispoziție o soluție dezinfectantă. Părinții și-au dorit mult să invite și copiii noștri la eveniment, să facă o sărbătoare adevărată cu clovni și alte surprize pentru cei mici, însă din cauza situației din țară nu au putut”, ne-a mai comunicat Eugenia.

 

La data de 3 august, numărul cazurilor de infectare prin COVID-19 în raionul Soroca a ajuns la 869. Dintre acestea, 21 cazuri s-au soldat cu decesul pacienților, iar peste 650 cu recuperearea acestora.

***

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.


Articolul precedentTestul COVID-19, bani pentru transport public: Ce servicii noi obții cu Polița de asigurare medicală din această lună
Articolul următorAi fost sau mergi în vacanță? Ești obligat să stai 14 zile în carantină din cont propriu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.