Bine ați venit la Soroca: Rute turistice pentru familii cu copii

0
2235

Ținutul Sorocii este apreciat pentru atracțiile turistice de aici, atât pentru cele foarte populare, cât și pentru cele cunoscute și vizitate de mai puțini turiști. Și fiindcă pandemia le-a stricat multora planurile de vacanță, noi vă propunem să le adaptați situației și să beneficiați de călătorii acasă, prin frumoasele locuri din preajma noastră. Redacția “OdN” vă prezintă din această ediție câteva rute turistice adaptate pentru diferite categorii: familii cu copii, gașcă de tineri, turiști seniori, pelerini, excursii pentru copii, străini care ne vizitează și excursii pietonale. Dar pentru ca să le prezentăm oaspeților noștri ce avem mai frumos, bine ar fi să le cunoaștem mai întâi noi… 

Cei care doresc să aibă parte de câteva ore frumoase alături de cei dragi sau de un sfârșit de săptămână de neuitat, pot să-și planifice o călătorie prin raion. De ce aveți nevoie? O mașină și pasageri dornici de a cunoaște tot ce avem mai frumos, dispoziție și multă energie. Ruta este recomandată nu doar celor din Chișinău, Bălți sau alte localități, dar și celor din Soroca. Deși sorocenii sunt de pe loc, vizitează mai rar obiectivele turistice din zonă decât cei din alte părți. Cu excepția faptului când le vin musafiri și merg cu ei pe la aceste atracții turistice. Deci, iată câteva propuneri.

Cetatea Soroca — cea mai populară destinație turistică
Cea mai cunoscută și vizitată atracție turistică din Soroca este, desigur, cetatea medievală, mai ales după ce a fost restaurată datorită unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană. Fortăreața este simbolul ținutului și cartea noastră de vizită, care mai bine de cinci secole veghează hotarul istoric al Țării. O excursie prin ea nu ar strica nici sorocenilor, care cunosc istoria ei mai mult din auzite.

Nu se știe sigur anul în care pe malul Nistrului a fost ridicată această cetate, dar cele mai răspândite versiuni țin de perioada lui Ștefan cel Mare, ba chiar sunt opinii că ar fi și mai veche. Cea mai veche pomenire cunoscută a cetății este din vara anului 1499 prin Coste, pârcălab de Soroca, parte la sfatul domnesc al lui Ștefan voievod.

De la ghizi puteți afla că Cetatea Soroca face parte din lanțul de cetăți de pe Nistru, construite la hotarul Moldovei medievale și printre care mai sunt Cetatea Hotin, Cetatea Tighina și Cetatea Albă. Pe timp de vară în cetate este ceva mai răcoare, așa că este nu doar o atracție interesantă, dar și confortabilă. Aici este locul în care simți și trăiești istoria neamului. Apropo, în paraclisul cetății se păstrează una dintre copiile sabiei lui Ștefan cel Mare.

Vă recomandăm să urcați și la al doilea nivel al cetății, de sus se vede bine o parte din municipiu, Nistrul și malul stâng al său, de unde veneau odinioară inamicii cu speranța să captureze Cetatea Soroca. Dacă ai doar o oră-două pentru a vizita Soroca, Cetatea este obiectivul turistic indicat.

PUBLICITATE / Terasa restaurantului “Cetatea Veche”
Savurează vara la terasă și socializează în siguranță! Terasa noastră și restaurantul se află în preajma Cetății Soroca, fiind unele dintre cele mai populare localuri de la noi. Aerul curat și priveliștea minunată sunt avantajele noastre.
Îți oferim protecție maximă și siguranță, implementând toate măsurile de precauție! Te invităm să îți petreci timpul în același mediu plăcut, mai sigur ca niciodată!

Lumânarea Recunoștinței — locul unde pământul se întâlnește cu cerul
Cei cărora le mai rămâne cel puțin o oră după ce au vizitat cetatea se pot ridica și la „Lumânarea Recunoştinţei”. Complexul cultural-turistic a fost inaugurat la 27 martie 2004. Inițial, monumentul urma să se numească “Badea Mior”, ideea fiind propusă de scriitorul Ion Druță, originar din Câmpia Sorocii. Această atracție turistică cu înălțimea de aproape 30 de metri a fost ridicată pe baza proiectului arhitectului Ion Pascal.

Cel mai mult atrage însuși locul, de unde se deschide o panoramă frumoasă asupra municipiului Soroca și a priveliștii din jur. Dar cum ajungem acolo sus? Pentru familii active și cu copii mai măricei recomandăm să începeți călătoria de jos, de la podul Bechir, unde puteți parca mașina. De aici urcați cele peste 600 de trepte până la „Lumânarea Recunoştinţei”, iar până sus veți vedea mai multe locuri demne de un selfie de nota 10.

Cei care nu doresc să-și pună forța la încercare sau care au copii mai mici pot ajunge la obiectivul turistic dinspre satul Zastânca, de unde drumul duce exact până la locul necesar.
Pentru a urca și coborî scările aveți nevoie de încălțăminte comodă și dorința de aventură. Aici și aerul pare altfel, chiar dacă atracția turistică este situată la o zvârlitură de băț de oraș.
PUBLICITATE / La “Popasul îngerilor”
Familiile cu copii care ajung în Soroca pot merge într-o plimbare pe jos, de la Cetate mai la vale, la havuzul cunoscut ca “Popasul îngerilor”. Aici vor vedea un havuz deosebit, unde băștinașii obișnuiesc să facă fotografii.
Complexul turistic mai dispune, pe lângă acest havuz, de hotel, bazin și un prânz gustos pentru cei mari și mici ș.a. Sunteți mereu bineveniți aici!
Muzeul din Șolcani — ”Comoara satului”
Cei care au cel puțin o jumătate de zi la dispoziție pot vizita și atracțiile turistice din raion. Acum cinci ani, în satul Șolcani a fost fondat Muzeul ”Comoara satului”, care a reușit în scurt timp să devină un reper turistic pentru musafirii satului. În această casă veche, care o perioadă a adăpostit biblioteca satului, au fost adunate diverse exponate de la săteni. De fapt, majoritatea exponatelor sunt, ori au fost, lucruri obișnuite de la casele gospodarilor și gospodinelor de cândva.

Exponatele adunate de la localnici sunt file din istoria acestei localități, iar despre fiecare dintre ele le vorbește celor care pășesc pragul muzeului Claudia Purice, ghidul și fondatoarea acestei instituții. Aici, pe lângă sofcă, și-au făcut loc prosoape țesute, covoare, țoluri, stative, coveți, un budălău, oale mai mari și mai mici, fotografii și multe alte piese interesante necunoscute pentru tânăra generație. Așa că părinților și mai ales copiilor le-ar prinde bine o lecție despre obiectele și instrumentele de la casa omului de la sat, care până nu demult făceau cinste oricărei familii mai răsărite.

Norocoșii pot primi și o lecție de țesut sau vedea cum arătau niște telefoane pe când despre internet nici nu se știa, ba chiar le pot încerca pentru a proba dacă mai funcționează ”mașina timpului”. Muzeul este ca o carte a satului, unde este înscrisă istoria acestei localități din ținutul Sorocii.

PUBLICITATE / Hotel “Central” ***
Cei care au nevoie la Soroca de servicii de cazare pot opta pentru Hotel “Central” ***, aflat în centrul municipiului, la distanță favorabilă față de atracțiile turistice de la noi.
Hotelul pune la dispoziția clienților un restaurant, o sală de conferințe, iar pentru cei care au mers toată ziua în excursie sauna finlandeză și sauna turcească sunt tocmai bune.
Vă așteptăm!

Mănăstirea Rudi — locul unde liniștea se împletește cu cele sfinte
Celor care au o zi întreagă la dispoziție, mai ales dacă e sărbătoare religioasă, vă recomandăm să o dedicați popasului la Mănăstirea Rudi. La ieșirea din satul Rudi un drum de ţară te duce în mijlocul pădurii, spre locul unde acum mai bine de două secole a fost ridicat un schit. Şi cu cât mai mult te apropii de Mănăstirea Rudi, găseşti o altă lume decât cea cu care ne-am obișnuit, fără “metehnele” tipice ale civilizaţiei. Aici totul este învăluit de liniște, și doar păsările pădurii ne reamintesc prin cântul lor că suntem în sânul naturii.

Mănăstirea a fost înființată pe timpul domnitorului Grigore Ghica Vodă, care s-a lecuit cu apa izvorului din preajmă. Aceasta a fost ridicată cu bunăvoinţa fraţilor Teodor şi Andronache Rudea. (Rudi). Biserica din piatră cu hramul „Sf. Treime” este unicul obiect păstrat de la înfiinţare și a fost zidită între anii 1770-1777, în vechiul stil moldovenesc, cum mai rar se găsesc pe la noi. În altarul bisericii s-a păstrat o inscripție veche, de-o seamă cu mănăstirea, care informează posteritatea cine și când a construit locașul religios.

Una dintre construcțiile de aici este și “castelul”, clădire proiectată de arhitectul sorocean Valentin Voiţehovschi. Construcția a fost ridicată în perioada interbelică, și aici se afla școala de dascăli. Ceva mai jos se găsește biserica de iarnă a mănăstirii, iar alături este și izvorul, apa căruia pelerinii o beau sau se spală cu ea în speranța de a se tămădui, ca și odinioară Ghica Vodă.

La casa meșterilor populari Simion și Serafima Lungu
Familiile care doresc să le altoiască celor mici dragostea față de ce-i al nostru, îi pot duce la casa meșterilor populari din satul Vădeni, Simion și Serafima Lungu. Aceștia sunt artizani iscusiți în crearea costumelor naționale, de li s-a dus vestea și peste hotarele raionului.

Ei creează costume cu ornamente naționale, preluate în special din zona Sorocii. Straiele naționale de la Vădeni reproduc unele ornamente autentice inclusiv cu vechime de un secol. Apropo, costumele de la Vădeni au fost premiate la diverse concursuri și expoziții tematice.

La centrul de meșteșugărit “Fantezie” din Vădeni puteți afla secretele meseriei, cum să deosebiți un costum de-al nostru față de cele ucrainești, care au invadat piața din Republica Moldova și care sunt confundate adesea cu cele basarabene.

Rubrică realizată în parteneriat cu Agenția de Turism “Valentina Tur”.

 


Articolul precedent+252 cazuri noi de COVID-19 și 9 decese confirmate astăzi în republică: Crește numărul infecțiilor și în raionul Soroca
Articolul următorVIDEO: Inspectorii ANSA au lichidat peste 2700 kg de zămos. Află din ce cauză
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.