Biblioteca Basarabia își așteaptă cititorii

0
58

Totuși a venit vacanța de vară și fieacare ar dori să-și găsească o ocupație utilă. Pentru a nu irosi timpul în zadar și a suplini cunoștințele, biblioteca Basarabia din municipiul Soroca, și-a împrospătat rafturile cu cărți noi. Utilizatorii de diferite vârste au posibilitatea să lectureze cărți noi din domeniile: istorie, artă și literatură artistică. 

Conform Ludmilei Ungureanu „Subiectul ce ține de prima ocupație sovietică a teritoriului românesc de la Est de Prut a constituit o preocupare permanentă  a multor cercetători istorici. Deși au trecut opt decenii și s-au scris multe monografii, studii, articole despre evenimentele din vara anului 1940, dar până în prezent publicul cititor n-a avut la îndemână un volum, capabil să ne furnizeze o imagine a lumii de atunci”.
Iată care sunt volumele care așteaptă să fie citite de tine.
Cartea autoarei Mariana S. Țăranu, doctor în istorie, conferențiar universitar, care bazându-se pe documente consultate din Arhiva Națională a RM, Arhiva Organizației Social – Politice din RM ș.a. descrie perioada respectivă, demonstrând că ideologia comunistă a imprimat politicii interne și externe sovietice agresivitate, teroare și dorință de expansiune.

Represiune și rezistența din RSSM în perioada primei ocupații sovietice, 1940 – 1941.—Chișinău: Lexon – Prim, 2021.—416p.
La aceeași temă,  îl face pe cititor să reflecteze, să cugete și să stabilească el însuși sentințele cartea

28 iunie 1940: Ocupația Basarabiei și Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională/ selecție și traducere de Dorin Dușciac. – Chișinău: Cartier, 2021.- 520 p.
Lucrarea este o recuperare a trecutului, un exercițiu de aducere  a lui în prezent cu ajutorul unor texte culese din presa vremii, din diferite țări.
Culegerea de documente și materiale în două volume, oferă cititorilor o prezentare succintă a istoricului trupelor ruse pe teritoriul RSSM, implicarea lor în operațiunile militare de pe Nistru în 1992, statutul de ocupație al trupelor dislocate în prezent în raioanele din stânga Nistrului, inclusiv cel al așa numitelor trupe de pacificare.

Gribincea, Mihai /Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova: culegere de documente și materiale/ Mihai Gribincea.- Chișinău: Cartier.
Vol 1.- 2020.- 880p. Vol.II.- 2021.- 585p.

Monografia Religie și totalitarism în Moldova Sovietică oferă un tablou integru al politicilor antireligioase promovate de partidul comunist și statul sovietic în românești ocupate. Anexele conțin documente și fotografii din arhiva statului, tabele elaborate pe baza dosarelor de arhivă. Perioada regimului totalitar comunist , perioadă când a avut loc închiderea în masă a bisericilor și mănăstirilor.

Articolul precedentFotografia zilei: Curățare ca la Soroca
Articolul următorCopiii, părinţii și bunicii sunt invitați la spectacolul „Scufiţa roșie”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.