Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului s-a autosesizat în cazul condițiilor deplorabile în Secția de pediatrie a spitalul raional Soroca

0
246
Sursa: facebook.com/Oficiul-Avocatului-Poporului

După ce pe rețele de socializare și în presă au apărut imagini ce prezintă condițiile deplorabile în care sunt tratați copiii din Soroca, Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a inițiat din oficiu un proces de monitorizare privind respectarea dreptului la sănătate copilului – pacient în instituția medicală indicată.  

Menționăm că în perioada derulării lucrărilor de reparație, Secția de profil își desfășoară activitatea în clădirea situată pe strada M. Kogălniceanu.

Echipa de monitorizare a efectuat vizite de monitorizare  în data de 14 ianuarie 2020 la ambele sedii ale Secției de profil a instituției publice (or.Soroca, str.M. Kogălniceanu și or.Soroca, str.N.Testemițeanu), se anunță într-un comunicat. Avocatul Poporului se arată îngrijorată de condițiile văzute în secția pentru copii.

În cadrul vizitei au putut fi observate unele împrejurări/condiții ce au atins proporții îngrijorătoare, fiind incompatibile cu interesul superior al pacientului, cu efect profund dăunător și asupra sănătății personalului Secției de pediatrie și vizitatorilor.

Vechimea clădirii, sistemelor tehnice și starea lor, insuficiența spațiului și resurselor,  reprezintă factori esențiali ce subminează grav tentativele administrației instituției publice de a racorda condițiile spațiului temporar al Secției de pediatrie, la standardele și normele aplicabile în materie, fiind constrânși să recurgă la măsuri provizorii și adaptări improvizate.

În aceste condiții, managerului i-au fost făcute recomandări de a închide unele încăperi aflate în stare deplorabilă. La fel s-a identificat lipsa de aparataj performant și consumabile medicale, cât și lipsa cadrelor medicale.

Maia Bănărescu precizează că va continua procesul de monitorizare privind asigurarea respectării dreptului la sănătate a copilului la Soroca și  recomandă responsabililor de executare a lucrărilor de reparație a spațiului Secției de pediatrie să finalizeze lucrările în cel mai scurt timp posibil, fără a diminua din calitatea lucrărilor.

Totodată, fondatorul instituției publice este îndemnat să întreprindă măsuri prioritare și decisive pentru crearea condițiilor de activitate a IMSP Spitalul Raional Soroca „A. Prisăcari”, dotarea instituției cu echipament și consumabile medicale necesare acordării serviciilor medicale de calitate în contextul asigurării dreptului la sănătate.

La fel Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale evaluarea funcționării spitalului, întreprinderea măsurilor urgente pentru  implementarea  recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului și altor standarde internaționale ratificate de Republica Moldova.

Autoritățile raionului Soroca sunt încrezătoare că în scurt timp micii pacienți vor reveni în secția renovată și vor beneficia de condiții bune: „Curând se va reveni în sediul Secției Pediatrie. Sperăm că lucrările vor fi finalizate și pe data de șapte februarie secția va fi inaugurată după renovare”, a menționat Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca.

Solicitată prin telefon, șefa Spitalului Raional Soroca Angela Rusnac, nu a fost de găsit pentru a oferi o reacție. Anterior doamna Rusnac declara pentru Observatorul de Nord următoarele: “În Secția de Pediatrie se face reparație, iar între timp secția a fost transferată temporar aici în vale, în locul fostei secții de îngrijiri cronice. Antreprenorul finisează reparația capitală pe 20 ianuarie, așa ne-a promis, și noi copiii o să-i mutăm înapoi în deal. Rugăm părinții să ne înțeleagă că este o situație temporară și nu am avut altă posibilitate. Noi nu putem să investim în acest edificiu temporar, și am decis că mai bine ei să fie totuși în Soroca decât să mutăm secția la Florești. O să vedeți că în secția reparată vor fi condiții perfecte”.

Citiți mai multe în articolul: Mamă – “Condiţii mizere la secția de Pediatrie Soroca”. Administrația spitalului – “Este o situație temporară”

Articolul precedentS-a constituit noul Consiliu Regional pentru Dezvoltare Nord, din el fac parte și patru soroceni
Articolul următorServicii GRATUITE și servicii CONTRA PLATĂ ce le poți solicita în bibliotecile publice
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.