Avocatul copilului va propune modificări legislative pentru protejarea imaginii minorilor

0
48

   În ultimii ani a devenit o practică, în special în preajma alegerilor, ca politicienii și partidele politice să utilizeze  imaginea copiilor pentru PR politic. Părinții și pedagogii sunt indignați că imaginea minorilor este utilizată de politicieni fără acordul reprezentanților legali ai acestora. Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copiilor intenționează să propună modificări legislative pentru ca astfel de practici să fie sancționate.

  Zilele acestea, opinia publică a fost bulversată de imaginea în care apar doi elevi de la gimnaziul din Hiliuți, raionul Râșcani, în timpul „lansării” de către reprezentanții autorităților publice locale, dar și de către deputatul PSRM Vladimir Mîzdrenco a unui grup sanitar, reparat din bani publici. Elevii, un băiat și o fată, au fost plasați în camera de toaletă, cu o panglică roșie în mâini, iar funcționarii se înghesuiau după ușă, pentru a ieși bine în poze. Deși e pandemie, mască purta doar primarul localității, Alexandru Sandu.

Mama elevei luată de la ore pentru a ține panglica este revoltată de situația în care a fost implicată fetița sa. „Dimineața mi-am trimis copilul la școală ca să învețe. Așa cum fac toți părinții.  Când a venit acasă mi-a spus că azi a ținut lenta la deschiderea unui veceu. Nu sunt de-acord că directoarea a folosit copilul meu. Încă nu am discutat cu ea despre acest lucru”, afirmă Ludmila Bîlici.

La rândul său, Nelea Diaconu, profesoară de limba franceză și consilieră locală la Hiliuți, spune că directoarea instituției este responsabilă de siguranța elevilor la școală. Ea regretă incidentul și afirmă că directoarea nu avea dreptul să ia copiii de la ore fără acordul părinților… Ana Matei, directoarea gimnaziului, nu a dorit să comenteze acest incident, menționând doar că evenimentul nu a avut conotații politice.

Politicienii își fac imagine pe seama copiilor străini

Și președintele în exercițiu, Igor Dodon, obișnuiește să-și facă imagine pe seama copiilor, acesta postând deseori în rețelele sociale imagini cu elevi sau cu copii din familii social-vulnerabile. La această modalitate de PR politic recurg și reprezentanții altor partide. Astfel, în decursul ultimilor ani, mai mulți politicieni au plasat în rețelele sociale imagini cu copii străini.  Unii își fac poze cu minori la întâlnirile electorale, alții – în instituții de învățământ sau alte evenimente publice.

Accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ este interzis

A doua zi după „evenimentul” de la Hiliuți, ministrul Educației, Științei și Cercetării, Igor Șarov, a semnat un ORDIN prin care interzice accesul în instituțiile de învățământ a persoanelor străine, precum și organizarea activităților care nu au tangență cu procesul educațional (manifestări cultural-artistice, politice, întâlniri cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice etc).

În România legea apără copiii de politicieni

Cadrul legislativ național nu are stipulată expres interdicția ca politicienii, funcționarii sau demnitari publici să folosească imaginea copiilor în scop de PR politic sau electoral. În România acest lucru este interzis prin Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, potrivit articolului 40 (p.10) al acestei legi, „folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă”.

Maia Bănărescu: „Voi propune modificări ale legislației electorale, cât și penale”

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu regretă că legislația electorală nu interzice politicienilor să folosească imaginea copiilor străini, mai ales în alegeri, fără voia părinților sau a reprezentanților legali. „Conform prevederilor Convenției ONU pentru drepturile copilului, minorul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale, fiind interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau drepturile acestuia. Din păcate, în țara noastră legiuitorul n-a prevăzut protejarea imaginii copilului în momentul contactului abuziv cu acesta”, a declarat Maia Bănărescu pentru Asociația Presei Independente (API). Avocatul Poporului intenționează să propună modificări legislative care ar interzice utilizarea imaginilor copiilor de către politicieni. „O situație și mai gravă se constatată în perioadele electorale, când exponenții partidelor și staff-urile acestora exploatează copiii și imaginile lor pentru obținerea dividendelor electorale. În această ordine de idei, în calitatea mea de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, voi monitorizarea folosirea imaginii publice a copiilor în perioada electorală și voi publica constatările. De asemenea, voi propune modificări în legislația electorală, cât și cea penală, pentru introducerea infracțiunii de folosire ilegală a copiilor în campaniile electorale sau în scopul promovării imaginii demnitarilor publici”, afirmă Maia Bănărescu.

Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile copilului la 12 decembrie 1990 și a intrat în vigoare din 25 februarie 1993.

Lilia Zaharia, Asociația Presei Independente

 Legendă:

În pandemie, politicienii utilizează imaginea copiilor pentru PR politic

Sursa imaginilor: Facebookcom


Articolul precedentCOVID-19: mituri, care aduc la apariția fricii, stigmei și discriminării
Articolul următorÎn 8 săptămâni pandemia ar putea să se sfârșească. Ce trebuie să facem pentru aceasta?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.