Astăzi este Sfântul Ilie – toată lumea mănâncă nuci și mere!

0
119

Astăzi, creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. În această zi se mănâncă primele roade ale verii, nuci și mere. Consumul lor este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor și pentru a nu pune în primejdie recoltele.

De asemenea, în această zi, femeile de la sate culeg busuioc și îl duc la biserică. Acestea îl așează pe icoane. Femeile trebuie să pregătească pachete pe care le vor da apoi de pomană pentru sufletul copilașilor morți devreme. Mai mult decât atât, ss pot împărți fructe, flori de câmp, apă și alte bucate. nFemeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau și dădeau de pomană merele căzute.

nBisericile sunt pline, acum cu bucate pentru pomenirea morților. La casele gospodarilor sunt organizate praznice. În tradiția populară se spune că, Sfântul Ilie mână un car de foc în timpul furtunilor și trimite fulgere și tunete în special către cei păcătoși.

În moși strămoși se spune că în această zi vor seca alunele și toate poamele vor fi viermănoase. De ziua lui, Sfântul Ilie umblă să trăsnească dracii.

În această zi l-a lovit așa de rău pe Tartorul dracilor, încât i-a scos un ochii. De atunci se spune că sunt bani de aur pe Pământ, căci ochiul căzând pe jos, s-a prefăcut în ban de aur.

Articolul precedentTrei tinere din Florești, printre care o minoră, exploatate sexual la Moscova. Proxenetul, trimis pe banca acuzaților
Articolul următorÎnscrie-te la specialitatea dorită – locuri disponibile în colegiile și școala profesională din Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.