Astăzi este Sfântul Andrei – Halloweenul românesc

0
134

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae și se vor încheia de Bobotează Această zi marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă.

Potrivit Bibliei, Sfântul Andrei a fost martorul mai multor minuni ale lui Iisus Hristos, dar şi al suferințelor, morţii şi învierii Mântuitorului. După Înălțarea Domnului, el a mers să predice Evanghelia şi a chemat la „pocăinţă şi botez”. Ulterior, s-a întors în Grecia, unde a fost persecutat şi condamnat la moarte prin crucificare. Astăzi, creștinii merg la biserică, iar cei care țin post, au dezlegare la pește. Prenumele Andrei este purtat în ţara noastră de peste 72 de mii de bărbați, iar peste 9 mii de femei se numesc Andreea.

Sărbătoarea Sfântului Andrei păstrează numeroase urme precreștine, care în timp au devenit tradiții care se mai păstrează și astăzi. Oamenii s-au gândit că aceste tradiții deosebite și chiar mistice pe alocuri, merită să fie cunoscute și povestite urmași. Deci, sunt multe superstiţii legate de noaptea de Sfântul Andrei. Cele mai multe au legătură cu revolta, cu măritatul, dar şi cu protecţia împotriva spiritelor rele care bântuie printre cei vii. Tot acum se crede că lupii încep să vorbească cu grai de om şi spun lucruri îngrozitoare, iar cei care vor fi atacaţi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

Iată mai jos găsești câteva superstiții, dar și tradiții a acestei sărbători, Sfântul Andrei:

  • Cei care vor să afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir. Într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.
  • Fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-şi visa iubitul.
  • La miezul nopţii, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului trei cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.
  • Fata ţine două lumânări aprinse în mâna şi priveşte într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighetă sfinţită, pentru cununie, astfel ea va afla cine este ursitul ei.
  • Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele vor întoarce seara toate cănile şi vasele cu gura în jos.
  • Tot pentru alungarea spiritelor se agaţă usturoi la intrare, iar animalelor li se pune în mâncare busuioc şi în apă câteva picături de agheasmă.
  • Nu în ultimul rând, vremea din această noapte ne va spune cum va fi iarna care urmează.
  • În această zi oamenii nici nu rostesc cuvântul lup ca să nu se întâlnească cu el peste an.
  • În această zi nu se coase ca să nu strice gândacii recolta viitoare.
  • Ca să nu să se fure nimic de la câmp în această zi nu se dă nimic cu împrumut și nu se scoate nimic din casă.
  • Se serbează cu post negru pentru împlinirea unei dorințe cum ar fi căsătoria sau însănătoșirea.
  • Copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.

 

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentUnde găsești cele mai gustoase plăcinte în Soroca? / VIDEO / PUBLICITATE
Articolul următorPloi, lapoviță și plus în termometre – aceasta este prognoza meteorolorgilor pentru astăzi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.