Apă în flăcări – un fenomen ciudat în satul Lunga, de aproape cinci decenii!

0
265

In mod obișnuit, o apă de calitate este incoloră, nu are miros, sau gust. În realitate, reieșind din rezultatele investigațiilor fizico – chimice și microbiologice, lucrurile se prezintă altfel: contaminările cu nitrați, pesticide, amoniac și multe alte substanțe nocive, pot afecta culoarea apei, să-i confere și gust sau miros, iar mai nou și miros de kerosen, utilizat de avioane.

  Foto: Fântână abandonată

Se întâmplă în satul Lunga, din raionul Florești, in care fântânile sunt pline de kerosen. În perioada sovietică, aici a activat un aeroport militar, unde de-a lungul anilor, potrivit specialiștilor, o cantitate de peste 500 de tone de acest combustibil,  din neatenție sau poate și intenționat, pentru a falsifica în registre orele de zbor de antrenament a aeronavelor, sa scurs în sol, poluând    apele freatice.

   Kerosenul, o alternativă a energiei la încălzirea locuinței                          

Așa cum apa și kerosenul sunt două lichide care nu se pot combina, pentru a forma un amestec omogen, divizat în doua straturi, kerosenul  fiind puțin  mai ușor, a ajuns din abundență și în fântânile satului Lunga, din care localnicii,  s-au obișnuit  să scoată în loc de apă potabilă, kerosen cu care, pe timp de iarnă, își încălzesc locuințele. Liuba Țopa: „Foarte convenabil cu acest combustibil. Pe timp de iarnă, nu aveam probleme la aprins focul în sobe, sunt oameni care au și mici cazane pe acest combustibil. Au fost ani când kerosenul se scotea cu căldarea din fântână, cum ai și scoate apa”. Oleg Teleba: „Sunt consăteni care au stocat în canistre și în butoaie de fier, tone de acest combustibil, iar eu, din fântâna de lângă casă, am făcut o rezervă de peste 500 de litri. Acum e mai problematic de scos kerosen din fântână, pentru că și rezervele din subteran sunt în continuă scădere. ”  Este și meritul Agenției Cehe pentru Dezvoltare care, în anul 2013, a lansat un proiect de remediere a efectelor negative ale poluării apelor subterane cu kerosen. S-au construit 3 stații de sanare și alte 10 sonde. Până acum, s-au extras din subteran doar puțin peste 50 de tone de kerosen. Specialiștii susțin ca procesul de depoluare a apelor subterane s-a dovedit a fi mai lent decât s-a prognozat la etapa  derulării proiectului de reciclare:

  Foto: Stație de sanare

Aurelia Donos, hidrolog principal, în cadrul IS Expediția Hidro-Geologică: „De curând, vom mai lansa un nou proiect de forare a sondelor de explorare a kerosenului din apele subterane și pe teritoriul fostului aeroport militar, de la care așteptăm un efect mai mare în cadrul acestui proces. ”

  Fântâni abandonate în paragină  și fântâni-simbol

  Foto: Fântâni simbol

Din cauza poluării excesive a fântânilor de mină cu kerosen, apa potabilă, pentru localnicii din satul Lunga , a constituit un produs de lux. Se alimentau de la fântânile situate la depărtare de casele lor,  și  abia  în anul  2014, li s-a oferit șansa mult așteptată, de a avea apă potabila la robinet de la un sistem de apeduct cu o lungime de 13,4 km, pentru care Primăria, a contractat un împrumut de 210.000 de euro, de la BERD. Scoase din uz, zeci de fântâni de mină  au ajuns acum  în paragină și uitare. Așa cum nu va mai fi  posibil  de a le da o nouă viață,  din cauza mirosului de combustibil care va persista în permanență, doua din aceste  surse de apă, care au ajuns intr-un stadiu avansat de ruinare și prezentau pericol public, primăria a decis să le conservele, transformându-le în monumente – simbol. La prima fântână, pe colacul reabilitat, s-a montat un panou cu Imnul și Stema localității, iar  pe cel de-al doilea, situat în curtea gimnaziului, s-a instalat un măr gigantic, realizat la inițiativa primarului Galina Burduja, care a explicat decizia luată prin faptul că, pe vremuri, satul Lunga, era înconjurat de livezi de mere, din care acum puține ce au mai rămas.

Text și imagini: Pavel SAVCA


  • ETICHETE
  • PS
Articolul precedentConsilierii municipali s-au întrunit în ședință / VIDEO
Articolul următorAdresare: „După numirea în funcție a Nataliei Bucicovscaia, mai mulți angajați ai Direcției Învățământ au fost expuși intimidărilor”
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.