Anul 2022 ne-a demonstrat că pandemia este mai ușor de rezolvat decât războiul

0
45

TABLETA DE VINERI

La fiecare sfârșit de an, fiecare dintre noi face, tradițional, o caracteristică a celor întâmplate și, spre mirarea lui Dumnezeu, își face planuri pentru anul care vine. La fel de tradițional, aproape obligatoriu, ne lamentăm că anul care pleacă putea fi mai bun și mai norocos și că anul care vine poate (trebuie) să fie mai bun și mai la discreția noastră. Ba mai mult, unii dintre noi trag cu ochiul și spre prezicerile unor „clarvăzători” sau la numeroasele horoscoape și, nu rareori, se lasă duși de valurile hazardului.

Ajunul anului 2022 nu a fost o excepție, deși avea specificul său, or se anunța sfârșitul oficial al unei pandemii sufocante și toată lumea avea tot dreptul să răsufle ușor și să creadă că omenirea a mai învățat o lecție de bună purtare și că după rău neapărat vine binele. Adică, fiecare dintre noi nu putea să fie o excepție și ne-am lăsat duși de vântul acelei euforii nemaiîntâlnite și perfect justificate — după doi ani și ceva de izolare și frică, soarele de pe cer și realitățile din jur ni se păreau mai că o mană cerească. Se părea că toată lumea a ieșit din pandemie mai unită și mai conștientă de bicisnicia sa în raport cu unele fenomene și circumstanțe care nu țin cont de mecanismele, regulile, valorile și principiile care ni se păreau bătute în cuie. Pe naiba…

A venit blestemata dimineață de 24 februarie 2023, care a întors cu fundul în sus roata vremii și a redus la net toate așteptările noastre. Aidoma lui 1 septembrie 1939, acea zi ne-a dat de înțeles că diavolul are planurile lui, care nu coincid cu ale noastre, și că nu există virus care să îmblânzească inimile împietrite ale unor specimene rupte de realitate și dornice de a rezolva cu ajutorul bâtei propriile frustrări și complexe. Ruptă de realitate și demențială în scopurile sale, Rusia lui Putin (sau, mai exact, Putin și clica lui) a atacat mișelește țara vecină, iar acea „operațiune militară specială”, preconizată pentru câteva zile, riscă să se transforme în cel mai sângeros (și deopotrivă inexplicabil) măcel care a lăsat în umbră pandemia cu toate consecințele ei. Chiar dacă numărul jertfelor pare incomparabil, impactul și absurditatea acestui război depășește limitele imaginației bolnave. Se creează impresia că ceea ce nu a făcut, până la urmă, COVID-ul, dorește să o facă Putin și K și că acest nedrept război (vorba lui Putin) nu are „termen de prescripție”. Cel puțin declarațiile celor doi lideri nu lasă nici un locșor pentru optimism, fiindcă rușii cer impardonabil „să li se recunoască și să li se respecte integritatea teritorială” (consfințită prin Constituție), iar ucrainenii nici nu se gândesc, pe bună dreptate, să scoată la mezat măcar un centimetru din propriul teritoriu. Și dacă astfel ar gândi doar Putin, ar mai fi calea-valea, dar conform sondajelor, numărul celor care susțin agresiunea rămâne unul semnificativ și acest fapt confirmă spusele unui politolog rus precum că, de vreme bună, în Rusia există prea puțin popor și tot mai multă populație. Drept confirmare vine un episod video de pe rețelele de socializare din Rusia, în care se arată cum o doamnă care și-a manifestat dezacordul cu războiul este aruncată afară din autobuz de către un mojic și nimeni nu i-a luat apărarea.

Așadar, prezicerile și prognozele pentru anul 2023 nu-și mai au rostul, iar horoscoapele pot fi trecute la capitolul „bune intenții”. Nebunii și susținătorii lor nu-și măsoară pașii bazându-se pe poziția obiectelor cerești, iar așezarea planetelor îi interesează exact ca zăpada de iarna trecută. Or, nu întâmplător se zice că „astrele guvernează omul, dar înțeleptul guvernează stelele”, ceea ce nu se întâmplă în cazul nostru… Apropo, Putin după zodie este balanță, iar horoscopul prezice că acești oameni sunt într-un proces de schimbare de ceva vreme și că trebuie sa se gândească pana la jumătatea lui 2023 daca doresc să modifice ceva în viața lor. Am putea zice că nu-i rău și că modificarea este așteptată de toată lumea. Pe de altă parte, horoscopul chinezesc pare să fie mai puțin optimist — anul 2023 va aduce șansa unei evoluții din punct de vedere al carierei Dragonului. Există șanse mari să apară și câștiguri mai mari față de anul precedent. Un singur lucru însă mă liniștește — astrologia este o pseudoștiință și, implicit, sunt posibile variante.

Apropo, nu este corect să măsurăm anul 2022 doar prin prisma războiului, de aceea pentru fiecare dintre noi acest an a însemnat și succese, și bucurii, și împliniri, și noi speranțe. Este normal să fie așa, fiindcă nu nebunii și nu războaiele trebuie să fie sarea și piperul acestei lumi care, mai degrabă sau mai târziu, va reveni la normalitate, deși… Cu părere de rău, pentru multă lume haosul și distrugerile înseamnă sensul vieții.

În rest, ce a fost am văzut, iar ce va fi în anul 2023 vom vedea. Tradițional vă doresc sărbători fericite și fie ca și în anul viitor fiecare dintre noi să primească după merit.


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentÎncă doi soroceni, laureați ai Anului 2022. Eva GUDUMAC – Femeia Anului și Vadim COBÎLAȘ – Cel mai bun rugbist moldovean al ultimului deceniu
Articolul următorInformarea corectă este o responsabilitate a jurnaliștilor și un drept al publicului / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.