ANUL 2017: CUM NE-AM AȘTERNUT, AȘA AM DORMIT!

0
93

„Anul 2018 va fi un an universal, cu ajutor, cooperare internațională, progrese, dar și probleme cu apa și benzina. Când spui an universal, toată lumea intră pe aceeași vibrație, vin investitori în colaborare. E anul femeii, asta înseamnă infuzie de estetică, de modă și de frumusețe. Va fi un an cu emoții puternice, țelul va fi reunirea spre progres și pace”. (Mihai Voropchievici)

Fiecare sfârșit de an este un bun prilej de a arunca o privire înapoi pentru a ne vedea lungul nasului și de a ne face niște planuri realistice pentru anul care vine… Cu părere de rău, din varii motive și, nu în ultimul rând, din cauza factorului uman, anul 2017 nu a fost unul mai breaz decât precedentul, iar succesele mai importante s-au lăsat și de data aceasta așteptate.

POLITICA, cea care de la o seamă de vreme este sarea și piperul societății moldovenești, a fost mai mult destructivă decât constructivă. La nivel central au continuat luptele acide dintre clanurile construite mai mult pe criterii de rubedenie, decât cele ideologice și doctrinare. De altfel, drumurile politicienilor au fost atât de întortocheate încât astăzi este greu să înțelegi care este dreapta și care este stânga, care este sincer și care este ipocrit, care este cu Estul și care este cu Vestul, care este, pardon, cu dracu’ și care este cu tat’su. Pe piață au apărut noi forțe politice care, cu părere de rău, au clacat la nivel de organizare și, cel mai important, la capitolul cadre, fapt ce le va aduce, cu siguranță, mari bătăi de cap în campania de alegeri din anul viitor… Și la nivel local, formațiunile politice din ambele consilii au procedat, deseori, după principiul Broaștei, Racului și Știucii și acest lucru s-a răsfrânt asupra tuturor.

ECONOMIA, dacă e să credem autorităților, a fost în continuă creștere și, probabil, nu este departe ziua când aceasta va atinge nivelul «anului 1913». Iar dacă este să lăsăm la o parte sarcasmul, această creștere se vede doar cu ochii celor aflați la cârmă, or, în realitate, schimbările în bine ori sunt atât de nesemnificative, ori sunt atât de tare ascunse încât trebuie să fii specialist pentru a le sesiza. Cel puțin, în raionul Soroca nu au fost semnalate creșteri economice care să rupă gura târgului și nu au fost deschise foarte multe întreprinderi generatoare de locuri de muncă bine plătite.

AGRICULTURA, ca și în alți ani, a fost salvatoarea noastră, or acolo unde nu se poate cu ciocanul, noi compensăm cu secera. Din punctul de vedere al specialiștilor, 2017 a fost un an agricol bun, drept confirmare fiind hambarele pline și frunțile mai puțin încrețite ale țăranilor. Parcă se rezolvă și problema piețelor de desfacere, iar embargourile rusești nu mai seamănă cu sfârșitul lumii. Ce-i drept, Rospotrebnadzor-ul rusesc continuă să strâmbe din nas și să calce sub șenile produsele moldovenești, dar scăparea vine de pe piața europeană, unde fructele, vinurile și legumele moldovenești își fac tot mai mult loc.

INVESTIȚIILE la nivel de republică au fost cât de cât palpabile (vezi, de exemplu, deschiderea unei mari uzine de cablaje la Orhei sau dezvoltarea rapidă a Zonelor Economice Libere), iar la Soroca nu s-a simțit o mare mișcare de forțe. Ba dimpotrivă, pe acest segment bântuie o liniște aproape totală și, dacă n-ar fi unele acțiuni din partea investitorilor deja aflați pe piața soroceană care mai dau din câte un deget, am putea spune cu certitudine că raionul nostru este totalmente lipsit de perspective investiționale.

CULTURA, ca și agricultura, sunt ramurile care ne duc faima în lume și care nu permit ca Soroca să dispară din circuit. Ba mai mult, astfel de evenimente ca Festivalul Național al Mărului sau Festivalul Medieval, alături de alte manifestări culturale, au făcut din Soroca o adevărată capitală culturală a Republicii Moldova. Cu toate acestea, noțiunea de «capitală europeană» nu stârnește emoții și nu dă fiori unor pături de cetățeni care continuă să trăiască și să acționeze după principiul «după mine vină și potopul».

SPORTUL a ieșit și el nițel din anonimat. După ce baschetul a fost ani în șir în gura lumii, ocupând locuri de frunte în ligile naționale inferioare, a venit timpul ca și «regele» să iasă la rampă. Pe stadionul aflat în renovare, cei de la CF Soroca mai nu au furnizat surpriza surprizelor, ratând la mustață promovarea în eșalonul secund al fotbalului moldovenesc. Cireașa de pe tort însă a fost desemnarea soroceanului Vitalie Damașcan-jr drept cel mai bun tânăr atacant și golgheter al competiției. Chiar dacă proaspătul campion național și-a văzut visul cu ochii peste Nistru, la Tiraspol, contează foarte mult faptul că el și-a început cariera la Soroca.

În fine, anul 2017 a fost unul bun, în măsura în care ne-am adus fiecare dintre noi contribuția, și rău, în măsura în care ne-am demonstrat iresponsabilitatea și indiferența în rezolvarea mai multor probleme și am demonstrat că unora dintre noi nu le pasă când vine vorba de casa noastră comună… În rest, toate bune și frumoase, exact după cum își imaginează binele și frumosul fiecare dintre noi.

LA MULȚI ANI!  SĂRBĂTORI FERICITE!

 


Articolul precedentFotografia zilei: Fără pereche
Articolul următorVictor SĂU: «Un AN NOU înseamnă NOI SPERANȚE»
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.