Ziua Mondială a Securității şi Sănătății în Muncă, desemnată de Organizația Internațională a Muncii, este marcată anual pe 28 aprilie și dedicată promovării prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.
Anul acesta explorăm tema unui mediu de lucru sigur și sănătos ca principiu fundamental și drept la locul de muncă. Importanța campaniei este menită să conștientizeze și să concentreze atenția internațională asupra intensificării problemei cât și a modului în care promovarea și crearea unei culturi a securității și sănătății poate facilita la reducerea numărului de decese și traume legate de locul muncă.
Conform celor mai recente estimări publicate de Organizația Internațională a Muncii 2,78 milioane de lucrători decedează anual din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. În prezent, aproximativ 60% dintre angajați se confruntă cu programe de lucru rapide și agitate, în cea mai mare parte a orelor lor de lucru. 12% dintre cei chestionați spun că adesea sau aproape niciodată nu au suficient timp pentru a-și termina munca. În Finlanda, 25,4% din toți angajații suferă de stres, care nu este cu mult mai mare decât media europeană.
În contextul celor menționate specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vin cu următoarele recomandări pentru angajatori privind securitatea și sănătatea în muncă a muncitorilor:
*Asigurarea unui mediu de muncă sigur şi sănătos pentru salariați, cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în vigoare inclusiv acordarea cu utilaj necesar standardizat cât și echipamente de protecție individuală precum: echipamente pentru protecția ochilor, feței, capului și membrelor; echipamente de protecție individuală împotriva căderilor de la înălțime; echipamente împotriva zgomotului; dispozitive pentru protecție respiratorie; dispozitive pentru protecție radiologică etc..
*Efectuarea atestării locurilor de muncă în conformitate cu prevederile legislației în vigoare în scopul prevenirii cazurilor de boli profesionale și accidentelor în muncă în rândul angajaților;
*Crearea locurilor de muncă sănătoase prin acordarea serviciilor de instruire, educație și aprovizionarea cu materiale informaționale referitoare la securitatea și sănătatea la locul de muncă.
*Respectarea și crearea condițiilor necesare în oferirea angajaților a unei culturi a regimului alimentar și de odihnă sănătos.
,,Doar prin promovarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă vom putea proteja viața lucrătorilor, familiilor acestora și comunității în general”
Maria CERNOPÂSCAIA, medic igienist CSP Soroca
FOTO: Vocea poporului