Rog să-mi fie iertată terminologia fotbalistică, dar ceea ce s-a întâmplat în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de șef al Direcției Învățământ Soroca nu poate fi explicat decât printr-un limbaj al cifrelor, care nu au suflet și care reflectă doar „scorul de pe tabelă”, dar nu și cum acesta a fost posibil. Personal mie mi s-a creat impresia că această „procedură” (de alegere a noului șef la învățământul sorocean) a mirosit urât a interes și a promovare a interesului personal sau de grup în detrimentul unei ramuri extrem de importante pentru societate. Or, doamna Angela Mușenco nu a meritat o astfel de apreciere a muncii sale pe parcursul câtorva ani, care au însemnat o perioadă de dezvoltare a educației sorocene. Și spun aceasta fără pic de patos și fără a mă deghiza în avocatul unuia și judecătorul altuia (altora).
Altfel, este de înțeles contestarea celorlalți participanți la concurs (cu excepția învingătorului) și de neînțeles răspunsul oferit de președintele Comisiei de concurs, care nu a fost decât o sfidare a bunului simț și o încercare de a schimba accentele. Nu de alta, dar argumentele gen „concursul a fost transparent, filmat cap-coadă și cei interesați pot urmări desfășurarea acestuia” nu sunt altceva decât o justificare nefondată, fiindcă „istoria” știe că tragerea sforilor se face nu în fața camerelor de luat vederi și nu în ziua concursurilor (sau alegerilor, de exemplu), dar înaintea lor și în condiții mai „intime”. În această ordine de idei îmi permit să nu fiu de acord cu afirmația că „important este cine numără punctele (voturile)”, deoarece cu numărătoarea stăm bine și nimeni nu-i nebun să greșească în mod deschis, în prezența a sute de martori, când este vorba despre o banală „operațiune aritmetică”.
Pe unde mai pui că, „probe”, despre care vorbește în răspunsul său președintele Comisiei de concurs, au fost tocmai șase (vezi Contestarea doamnei Mușenco). Eu nu le voi comenta pe toate, dar voi scoate în evidență doar două din ele, poate cele mai elocvente: unu – „În anunțul la funcția publică vacantă de șef Direcția Învățământ, realizat prin dispoziția Președintelui Raionului Soroca, nr. 602 din 30.11.2022, s-au încălcat prevederile legii nr. 155/2011 pentru aprobarea clasificatorului unic al funcțiilor publice, și anume s-a omis cerința legală precum că pentru a candida la funcția de șef Direcția Învățământ, care este o funcție publică de conducere, ce implică responsabilitate maximă, persoana trebuie să dețină cel puțin 3 ani de experiență în serviciul public” și doi – „A fost admisă la concurs, și a fost desemnată învingătoare, o persoană care nu a activat în domeniul serviciului public, a activat în funcție de cadru didactic, s-a eliberat din funcția de cadru didactic în timpul anului de studii și nu a mai activat în alt domeniu până în prezent”. De aici și convingerea mea că șansele pentru revanșă sunt nule.
Și încă ceva. Știu bine că unor autorități raionale (nu neapărat celor de la Soroca) nu le-a picat deloc bine inițiativa ministrei Sănătății Ala Nemerenco, de a trece Spitalele raionale din gestiunea Consiliilor locale în gestiunea Ministerului. Probabil, o astfel de inițiativă ar fi bine să vină și din partea Ministrului Educației, Anatolie Topală, fiindcă riscăm să punem la bătaie permanentă învățământul.
Și dacă am început cu terminologia sportivă, la fel să punem și punctul – „Такой хоккей нам не нужен”, vorba celebrului Nicolai Ozerov. Adică, „De astfel de concursuri nu avem nevoie”.
Vă reamintim care a fost Contestarea doamnei Angela Mușenco, una din candidatele la funcția de șef al Direcției Învațământ a CR Soroca și răspunsul președintelui Comisiei de concurs:
Contestație președintelui Comisiei de concurs la funcția publică vacantă șef al Direcției Învățământ, Veaceslav Rusnac, semnată de către Angela Mușenco:
- În anunțul la funcția publică vacantă de șef Direcția Învățământ, realizat prin dispoziția Președintelui Raionului Soroca, nr. 602 din 30.11.2022, s-au încălcat prevederile legii nr. 155/2011 pentru aprobarea clasificatorului unic al funcțiilor publice, și anume s-a omis cerința legală precum că pentru a candida la funcția de șef Direcția Învățământ, care este o funcție publică de conducere, ce implică responsabilitate maximă, persoana trebuie să dețină cel puțin 3 ani de experiență în serviciul public. Menționez că această cerință a servit drept temei pentru a exclude din concursul la funcția de șef Direcția Învățământ, organizat în anul 2018, dosarul doamnei Izvorean Elena, care la moment avea doar 2 ani și 8 luni de experiență în serviciul public. (Se anexează scrisoarea nr. i02/1-20/668 din 12.10.2018).
- Comisia de concurs, la examinarea dosarelor, nu a luat în considerație experiența profesională a candidatului în activitatea de conducerea a Direcției Învățământ, care implică: proiectarea, organizarea, coordonarea, evaluarea și monitorizarea funcționării sistemului educațional; elaborarea și implementarea politicilor educaționale locale; gestionarea instituțiilor publice de învățământ primar, general, liceal, extrașcolar; gestionarea mijloacelor financiare și a resurselor umane (106 angajați în subordine).
- A fost admisă la concurs, și a fost desemnată învingătoare, o persoană care nu a activat în domeniul serviciului public, a activat în funcție de cadru didactic, s-a eliberat din funcția de cadru didactic în timpul anului de studii și nu a mai activat în alt domeniu până în prezent. Persoana în cauză a obținut un punctaj net superior contracandidaților – specialiști în cadrul Direcției Învățământ. Este vădit faptul că o persoană din afara sistemului educațional și de competența căreia nu ține elaborarea actelor normative (proiect de decizie, ordin intern) nu poate cunoaște (pe de rost) temeiul legal, cu număr și dată a intrării în vigoare a legilor și hotărârilor de Guvern, structura actelor normative și alte subtilități ce țin de elaborarea acestor acte, cu atât mai mult că în bibliografia concursului nu a fost indicată cerința elaborării unor acte normative (partea practică).
- Pentru proba practică din cadrul concursului nu a fost specificată grila de evaluare, respectiv nu a fost evaluată corect sarcina privind elaborarea unui Proiect de decizie (contracandidata Bucicovscaia a prezentat un Dosar, și nu un proiect de decizie: adresare către Președintele Raionului, nota informativă, etc.).
- Anunțul pentru ocuparea funcției publice vacante de șef al Direcției Învățământ nu a fost plasat pe portalul guvernamental al funcțiilor publice.
- Anunțul pentru ocuparea funcției publice vacante de șef al Direcției Învățământ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 394-400 pe data de 9.12.2022, astfel fiind încălcat p. 7 al Anexei nr. 1 a HG nr. 201 din 11.03.2009: ,,Autoritatea publică organizatoare a concursului va publica condiţiile de desfăşurare a concursului pe portalul guvernamental al funcţiilor publice pentru ocuparea cărora autorităţile publice organizează concurs, pe pagina web oficială a autorităţii publice care a iniţiat concursul, precum şi le va afişa pe panoul informaţional de la sediul autorităţii publice respective, într-un loc vizibil şi accesibil publicului, cu cel puţin 20 de zile înainte de data desfăşurării concursului. Autorităţile publice pot publica condiţiile de desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei publice şi într-o publicaţie periodică sau în alte mijloace de informare”.
Răspunsul președintelui comisiei de concurs, Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca: „Concursul la ocuparea funcției vacante de Șef al Direcției Învațământ a CR Soroca, s-a desfășurat cu respectarea tuturor cerințelor regulamentului. Mai mult ca atât, concursul a fost transparent, filmat cap-coadă si cei interesați pot urmări desfășurarea acestuia. Dacă cineva nu este de acord cu rezultatele concursului, sunt în drept să le conteste, cu prezentarea probelor și celor necesare, conform prevederilor regulamentului” .