Ana BEJAN: DRUMUL VIEȚII MELE SPRE OAMENI

0
133

Apariții editoriale

     „În aceste vremuri de „tranziție prelungită”, de haos și deznădejde, de tulburare în țară și în societate, avem mare nevoie de personalități contemporane care au reușit să-și păstreze demnitatea, echilibrul și frumusețea sufletului, ca pildă pentru noi. Un astfel de model este Ana Bejan”. (Sava Bogasiu)

Recent, în incinta Centrului Cultural Român „Constantin Stere” din Soroca a avut loc un eveniment inedit – animatoarea și fondatoarea acestui centru, profesoara Ana Bejan, și-a lansat cartea autobiografică „Drumul vieții mele spre oameni”. Printre cele câteva zeci de prieteni și colegi s-a numărat și prof.preot Mihail Milea de la Buzău care, în prefața acestei lucrări menționează expres că „…Această carte este o încercare de a strânge într-un volum tot ce vorbește doamna ambasadoare a limbii române, Ana Bejan și ce au scris și au spus  alții despre Domnia sa… Ana Bejan este o prezență vie nu doar la Soroca, ci pretutindeni în Republica Moldova, dar și peste Prut. Numele ei se rostește cu pioșenie la București, Buzău, Bisoca, Râmnicu Sărat, Dolhazca, Suceava, Iași, Tulcea, Maliuc și în multe școli gimnaziale și licee cu care are parteneriate culturale”.

De altfel, părintele Mihail Milea, care este și duhovnicul protagonistei acestei cărți este persoana care a convins-o pe doamna Bejan să facă o „spovedanie literară” despre sine și despre ceea ce a dovedit să facă pe parcursul anilor, în diferite ipostase. Cu atât mai mult că, și la Soroca. Și în tot spațiul românesc are sute de prieteni care au pus umărul și cuvântul la desenarea tabloului ei, în cele mai vii culori.

La rându-i, doamna Ana Bejan scrie că „…destinul este o cruce pe care ți-a dat-o Dumnezeu s-o duci mai departe. Îți mai dă putere, credință, dăruire, milostenie, dor și suferință… Sunt un om iubit de Dumnezeu, Care mi-a pus mâna pe creștet. Am fost pusă de mai multe ori la încercare, dar cu credință și cu iertare ieșeam din situație. Dumnezeu ne încearcă dacă avem credință adevărată”.

Nina Neculce: „Virtutea ce o caracterizează este iertarea. Modelul spiritual – părintele Milea de la Buzău. Posedă imaginația și inventivitatea lingvistică a poetului. Are câteva pasiuni cu majusculă – Eugen Ionesco, Lucian Blaga, Mihai Eminescu și toți oamenii deștepți de la care ai ce învăța”, spune în această carte ziarista.

Olga Gherghelijiu, profesoară: „… Am muncit umăr la umăr cu Dumneaei în organizarea și realizarea multor activități, dar ceea ce m-a făcut să-i fiu mereu aproape a fost puterea ei de convingere, simțul datoriei, al cuvântului plin de adevăr și în numele adevărului… Niciodată nu a spus că a obosit, niciodată nu a lăsat mâinile în jos, ci a mers demn înainte. Probabil demnitatea – aceasta a fost arma de tărie care a ținut-o și o ține în putere”.

Iuliana Solovei, profesoară: „Doaman Bejan are ochii plini de licăr și speranțe, vocea blândă și duioasă – așa cum îi stă bine unul profesor. Mereu te îndeamnă la înțelegeră, toleranță și bunăvoință – acele valori care sunt aurul perioadei moderne, dar și atât de necesare astăzi”.

Ecaterina Martâniuc, femeie de afaceri: „De mulți ani sunt alături de doamna Ana Bejan în activitățile ei de ajutorare a oamenilor și instituțiilor care au nevoie de aceasta. Mă bucur de această nouă realizare a ei, de data aceasta literară, și îi promit că-i voi fi alături și în vremurile care vin”.

„Fără îndoială, am suferit și eșecuri în viața mea, dar ele m-au ajutat șă o iau de la început, într-un mod mai inteligent. Or, viața este o cursă cu obstacole, pe care trebuie să le depășim și niciodată să nu fim mulțumiți de noi înșine. Vorba lui Lucian Blaga: Doamne, ajută-mă să nu fiu mulțumită de mine însumi…”. (Ana Bejan)

 

Nimic nu costă mai mult decât aprecierea oamenilor:

*Mențiune Fundația „Constantin Stere”, pentru promovarea și valorificarea operei și personalității scriitorului și omului politic Constantin Stere;

*Mențiune Consiliul județean Buzău, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculesc”, pentru întreaga activitate desfășurată pe tărâmul culturii și al păstrării relațiilor de prietenie între raionul Soroca și județul Buzău;

*Omul de Gardă 2010 – Ziarul de Gardă;

*Mențiune pentru contribguția științifică la lucrările Congresului Internațional de Dacologie, Buzău;

*Mențiune Consiliul Județean Prahova, pentru consecvența în promovarea idealului și valorile neamului românesc, anul 2015;

*Gala Albă a Timpului, pentru eforturile constante de a le reîntoarce oamenilor gustul libertății;

*Ordinul României „Pentru Merit”, în gradul de Comandor;

*Ordinul Republicii Moldova „Gloria Muncii”;

*Cetățean de Onoare al raionului Soroca;

*Cetățean de Onoare a Județului Buzău

 

Consemnare Dan AOLEI

Foto Dumitru URETII


Articolul precedentȘedința Consiliului Municipal Soroca de astăzi a fost anulată pe ultima sută de metri
Articolul următorCum s-a desfășurat Târgul Meşterilor Populari „La Nistru la Mărgioară” de la Soroca? / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.