Ambasada Japoniei sprijină modernizarea educației la Liceul „Ștefan cel Mare” din Drochia

0
64

Recent, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din orașul Drochia a găzduit un eveniment important pentru comunitatea educațională – ceremonia oficială de recepție a lucrărilor realizate în cadrul Proiectului de granturi KUSANONE, susținut de Ambasada Japoniei în Republica Moldova.

La eveniment au participat a Dl. YAMADA Yoichiro, Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova; Vasile Cemortan, Președinte al raionului Drochia; Vitalie Josanu, șeful-adjunct al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat (raionul Drochia); Nina Cereteu, primarul orașului Drochia; și Ion Recean, șeful-interimar al Direcției Educație a Consiliului raional Drochia. Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare, iar directoarea liceului, Svetlana Capcelea, a adresat un mesaj de salut, invitând oaspeții să viziteze spațiile nou renovate.

Ceremonia de predare a lucrărilor realizate în cadrul Proiectului de Grant Kusanone a fost una deosebit de importantă, fiind dovada unei colaborări remarcabile și a unui efort comun ce a adus beneficii semnificative pentru comunitatea școlară. După vizita întreprinsă, a urmat evenimentul de recepție, cu un mesaj de bun venit din partea directoarei Svetlana Capcelea și o surpriză artistică din partea discipolilor instituției, aducând drept mulțumire frumoasele tradiții prin cântec și dans. Au urmat mesaje de felicitare și alese urări de bine și succes, fiind binevenite în contextul noului an de studii.

Svetlana Capcelea a adresat mulțumiri speciale Guvernului Japoniei și Excelenței Sale, domnului Ambasador, pentru generozitatea și sprijinul oferit prin acest proiect. Grantul Kusanone este un exemplu minunat de solidaritate internațională și de angajament pentru îmbunătățirea educației și a condițiilor de învățare. Dumneaei a menționat că prin acest proiect au fost reparate capital cinci săli de clasă, două blocuri sanitare, holul, rețeaua de electricitate și ventilare. Pe parcursul proiectului a devenit stringentă reparația sectorului de acoperiș deasupra sălii „Clasa viitorului”, iar cu acordul și contribuția Ambasadei au fost reparați și cei 102 metri pătrați de acoperiș. Datorită acestui proiect a fost posibilă implementarea altui proiect – „Clasa Viitorului”, pentru organizarea cercului de Robotică și alte activități specifice proiectului.

Implementarea acestui proiect a demarat odată cu semnarea Contractului de Grant între Ambasada Japoniei în Republica Moldova și IP LT „Ștefan cel Mare” pe 4 iulie 2023, în valoare de 61.344 dolari americani. Mai apoi, în urma procedurii de achiziție, a fost semnat contractul cu compania de construcții „Ludmila Agroconstrucții” SRL în valoare de 765.280 lei și 80.295 lei cu S.A. Coloana de Construcție și Montaj Nr. 17 pentru lucrări de reparație a 100 metri pătrați de acoperiș, în total executat în cadrul proiectului 863.982,46 lei.

Un moment deosebit în cadrul evenimentului de recepție a fost mesajul Excelenței Sale, Ambasadorul YAMADA Yoichiro, care a onorat pe cei prezenți cu discursul în limba română, adresând gratitudine gazdei pentru primirea caldă și colaborarea frumoasă. El a susținut că Guvernul Japoniei investește în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, contribuind esențial la susținerea procesului educațional, crearea unui mediu decent și condiții moderne, pentru a susține drumul spre cunoaștere al tinerei generații.

Mesaje de felicitare au adresat Vasile Cemortan, președintele raionului; Vitalie Josanu, șeful-adjunct al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, raionul Drochia; Nina Cereteu, primarul orașului Drochia; și Ion Recean, șeful-interimar al Direcției Educație, care au menționat că vor asigura și în continuare susținerea proiectelor în beneficiul comunității școlare, pentru a asigura cele mai bune condiții pentru elevi. Ei au subliniat că vor susține spiritul de colaborare și de prietenie internațională, construit prin acest proiect, dorind succes administrației instituției și tuturor cadrelor didactice care au avut un rol esențial în transformarea acestor planuri în realitate.

Directoarea instituției a mulțumit întregii echipe de proiect, colegilor și tuturor celor care au contribuit cu idei, muncă și pasiune, fără efortul și dedicarea cărora nu ar fi fost posibile aceste realizări. Dumneaei a exprimat convingerea că, grație experienței acumulate și succesului acestui proiect, instituția va continua să avanseze și să atingă noi culmi.

Atât oaspeții, cât și toți cei prezenți la eveniment, au trăit momente unice, bucurându-se de realizarea cu succes a proiectului, pentru un scop comun: de a oferi un mediu decent al procesului educațional și de a susține tânăra generație în drumul spre cunoaștere.

 

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentMeteo 2 august 2024: Vreme călduroasă și posibile ploi
Articolul următorMerg împotriva firii și declar că… nu cred că lumea este frumoasă fiindcă este diferită

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.