Amatorii de cinema s-au delectat cu filme bune

0
104

CRONOGRAF TUR a revenit la Soroca cu noi proiecții. Turul cinematografic a adus filme realizate de tinerii cineaști basarabeni, iar cinci  dintre filmele proiectate sunt realizate de trei soroceni. Printre acestea sunt schițele documentare de scurtmetraj “Peștera Bechir” și “Cosăuți – satul pietrei și a pietrarilor” în regia colegului nostru Vadim Șterbate.

Evenimentul a fost găzduit de Teatrul “Veniamin Apostol” și, din păcate, cum se mai întâmplă la evenimentele culturale în Soroca, a adunat puțin public. Puțin, dar bun, spun cei prezenți la eveniment, menționând că spectatorii au fost oameni care înțeleg importanța filmului documentar și apreciază arta cinematografică.

“Acest festival este un eveniment deosebit pentru Soroca, mai ales pentru faptul că a găzduit lucrările tinerilor soroceni, opinează Olga Gherghilijiu. M-au impresionat toate filmele prezentate, dar aș vrea totuși să exprim, cred eu , părerea mai multor spectatori: ingenioase ca subiect și captivante au fost lucrările lui Vadim Șterbate despre Peștera lui Bechir, cât și despre „faimoasele capodopere” , cioplite în piatră ale meșterilor de la Cosăuți. Un gând aparte aș vrea să-l spun despre prezentarea în final a unui film francez – ”Familia Belier”. Chiar m-a emoționat până la lacrimi această lucrare despre relațiile părinți-copii. Și cât de mult contează când părinții iau o hotărâre corectă sau permit copilului să-și testeze viitorul.

Dacă e să mă refer la oportunitatea acestui festival – atunci aș zice că sorocenii nu au folosit această șansă pe deplin, prea multe locuri libereau fost în sală și e păcat. Cred totuși că e binevenit acest festival și sorocenii  să-l găzduiască cât de des pot, chiar să devină o tradiție lucrările lui la Soroca”.

Agenda evenimentului l-a captivat i pe Mihai Zeamă, un alt amator de filmului documentar.

“Am văzut diferite viziuni ale autorilor filmelor și ca profesor mi-a plăcut mult viziunea tinerilor care au prezentat propria creație. Într-un fel, am pătruns în viața tinerilor, modul lor de gândire, de abordare a problemelor, interesele lor, viziunile asupra vieții. Mi-au plăcut mult și filmele de scurt metraj despre Cosăuți, despre Turnul din Vadul Rașcov  și cel despre Peștera Bechir. Ultimul abordează problema păstrării peșterii pentru a atrage în circuit turiștii. A fost deosebit și filmul francez difuzat, care abordează diferit viața oamenilor care sunt în jurul nostru, despre care noi nu știm foarte mult. Este vorba despre viața unei familii surdo-mute. E salutabil faptul că sunt tineri care vor să facă film în Moldova și în Soroca în particular”, a mai spus domnul Zeamă.

“Mulțimea vidă” este filmul regizat de Anastasia Bevza, elevă la Liceul Teoretic Contantin Stere.  “Filmul arată viața unul elev care este o persoană deosebită, izolată de societate. El nu prea vorbește cu nimeni, este o fire timidă, dar este foarte deștept și, într-un fel se evidențiază prin asta“, a mneționat Anastasia, pentru care eceasta este prima experiență de lucru la film. Procesul nu a fost deloc ușor, persoanele implicare acceptau greu să fie filmate, mai spune eleva, careeste mulțumită de experiența acumulată.

Pentru Vadim Șterbate nu este prima experiență de lucru la un film documentar, dar de fiecare dată autorul este emoționat când creația sa este apreciată de soroceni.

“M-am bucurat că filmele la care am lucrat în ultimele luni au putut fi văzute și de soroceni pe “marele ecran”. În sală am zărit și eroi ai schițelor pe care le-am filmat și m-a bucurat acest lucru. Proiectul “Moldova mea” realizat de OWH Studio și finanțat de Ambasada SUA în Republica Moldova m-a ajutat să devin un pic mai bun în realizarea schițelor documentare și să promovez “Peștera Bechir” care este cea mai veche biserică din raionul Soroca și celebrul sat al pietrei și al pietrarilor – Cosăuți”, a menționat Vadim Șterbate.

Cel de-al treilea film realizat de soroceanul Liviu Gornea în vârstă de 17 ani. “My way” (Calea mea – n.a.)  este un documentar autobiografic.

“Am realizat filmul cu colegul mei, Vlad Spița. Este despre viața mea, despre  faptul că părinții nu mi-au permis să studiez regia la Colegiul de Arte. Astfel al aplicat la Colegiul Mihai Eminescu, unde studiez turismul, dar  nu renunța la visul meu și o să tind să cunosc acest domeniu mai târziu”, ne-a spus Liviu Gornea.

Caravana CRONOGRAF Tur desfășoară proiecții de film pe parcursul întregii veri,  în mai multe localități din țară.


Articolul precedentAccident rutier al Soroca. O femeie a fost tamponată în timp ce traversa strada
Articolul următorMETEO: Averse cu descărcări la Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.