Alla Baran: “Implicarea și participarea cetățenilor la ședințele consiliului este un factor important pentru dezvoltarea localității”

0
239

În comuna Schineni continuă derularea proiectul „Cetățenii pentru o guvernare activă”, titlu atrăgător și care îndeamnă la activism. Proiectul este implementat de Asociația Obștească „Destin” din comuna Schineni, fiind finanțat de Uniunea Europeană. Pentru a afla mai multe despre ce presupune acest statut de cetățean activ am invitat-o la discuție pe Alla Baran, directoarea A.O. „Destin”.

-Сe înseamnă cetățenii pentru o guvernare activă, dacă am face abstracție că este o denumire de proiect?
– Cetățenii pentru o guvernare activă înseamnă cetățeni interesați de viața comunității, instruiți, cu abilități de comunicare cu autoritățile locale, implicați în procesul decizional local: participarea la ședința consiliului; chestionare locuitorilor; petiții; elaborarea strategiilor locale în diferite domenii. Interesul sporit al cetățenilor de a se implica, a participa la abordarea și soluționarea problemelor locale sunt factori importanți pentru o guvernare activă.

– Cum pot fi mobilizate Grupurile Comunitare?
– Grupurile Comunitare sunt mobilizate prin informare, motivare, identificarea liderilor locali, persoane cu experiență, și prin implicarea lor directă în soluționarea unei probleme locale identificate în mod participativ de ei și care îi afectează direct, prin schimb de experiență, vizite de studiu.

-De ce cetățenii ar trebui să participe sau să monitorizeze ședințele consiliului local? Doar au dat mandat consilierilor, lasă ei să facă ce trebuie…
– Implicarea și participarea cetățenilor la ședințele consiliului este un factor important pentru dezvoltarea localității, sporește nivelul de informare, transparență. În comunitate Consilierii sunt cei care ne reprezintă, dar e necesar de o comunicare permanentă pentru a soluționa problemele identificate de cetățeni și prin urmare interesul de a se implica a cetățenilor dă un plus valoare a deciziilor aprobate de consiliul local și susține inițiativa cetățenilor de a fi activi, pentru că sunt ascultați.

– De ce colaborarea cu societatea civilă ar trebui să fie printre prioritățile APL?
– Colaborarea cu societatea civilă e prioritară pentru APL din motivul că: crează oportunități de dezvoltare a localității; soluționează probleme locale, susține APL în activitate, identifică surse externe de finanțare și cel mai important contribuie la comunicare și colaborarea APL ‐ cetățeni.

– Cum se manifestă societatea civilă din Schineni?
– Societatea civilă din Schineni este activă, se implică în procesul decizional local, deschisă spre colaborare și participare; a stabilit un parteneriat durabil cu APL, agenți economici, a soluționat probleme locale identificate de cetățeni. Sperăm la faptul că autoritățile sunt credibile în acești doi factori: Cetățeni activi și autorități receptive pentru dezvoltarea localității Schineni. Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectelor și prin mobilizarea comunității contribuim la creșterea nivelului de credibilitate a cetățenilor fața de autorități.

Activitățile sunt parte a Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Articolul precedentPlus 255 de cazuri noi de infectare. În raionul Soroca, +3…
Articolul următorCentrele de asistentă și consiliere, o șansă pentru diminuarea violenței în familie
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.