Alimentul pe care să-l dai la găini dacă vrei să facă multe ouă

0
2889

Fermierii cu experiență în creșterea găinilor știu că, pentru a avea o producție bună de  ouă, trebuie să le dea anumite suplimente. Iar aceștia folosesc intens un anume aliment. Dacă nu știi despre ce este vorba, citește mai departe și vezi cum este adăugat alimentul pe care să-l dai la găini dacă vrei să facă multe ouă.

Fermierii folosesc drojdie, alimentul pe care să-l dai la găini dacă vrei să facă multe ouă

Unul dintre cei mai utilizați aditivi este drojdia. Acestea sunt incluse în furajele combinate și în alimentele obișnuite pentru găini. Pentru a evita consecințele neplăcute, ar trebui să știți cum să dați în mod corespunzător drojdie la găini, în ce volum.

După cum bine se știe, drojdia este o sursă bogată de proteine, acizi grași, oligoelemente necesare organismului, atât pentru pui cât și pentru păsări adulte.

Odată cu includerea regulată a hranei cu drojdie în dieta găinilor, fermierii spun că va crește fertilitatea, mai ales în lunile de iarnă, când găinile produc cu 23% mai multe ouă, apetitul animalelor de companie se îmbunătățește.

În același timp adaosul de drojdie în hrana găinilor întărește sistemul imunitar, greutatea corporală crește, iar diametrul ouălor devine mai mare. Cu toate acestea, mai spun experții, unele găini dezvoltă o reacție negativă la hrana cu drojdie:

  • diaree;
  • inflamație a cloaca;
  • canibalism gregar;
  • patologii inflamatorii ale articulațiilor.

Fermierii mai recomandă, în cazul acestor simptome, să se întrerupă hrănirea cu drojdie sau să reducă concentrația produsului în furaj cu 50%.

Metode de folosire a drojdiei în hrana găinilor

În primul rând, masa alimentară trebuie zdrobită. Mai mult, cu cât fracția rezultată este mai mică, cu atât mai bine. Drojdia se realizează în trei moduri:

  • burete;
  • nepereche;
  • aluat acidulat.

Temperatura optimă pentru apa folosită este de 36-38 de grade. Nu o puteți încălzi mai mult, altfel ciuperca va muri. entru gătit, trebuie să luați mai mult de jumătate din volumul hranei pregătite, deoarece se va umfla în timpul fermentării.

Drojdia trebuie să fie dizolvată bine, astfel încât să nu rămână cocoloașe. Puteți accelera dizolvarea adăugând o lingură de zahăr.

Metoda de preparare cu aluat de drojdie

Pregătirea furajului se face etapă cu etapă. Mai întâi se frământă aluatul, apoi se realizează drojdia. Pentru aluat, se iau 200 g de bază de cereale, 10 g de drojdie, care se diluează în 0,5 litri de apă ușor încălzită.

Amestecul se pune deoparte timp de 4 ore. Se adaugă încă 800 g de cereale, se toarnă un litru de apă, iar după 4 ore de infuzie, se folosește hrana.

Metoda de preparare fără aluat de drojdie

Pentru gătit, luați 1 kg de bază de cereale, 0,2 g de drojdie, 1,5 litri de apă încălzită. Se face un amestec de cereale și drojdie, se pune deoparte pentru o fermentare de 6 ore.

Se amestecă în mod regulat în acest timp. Dacă mâncarea este umflată astfel încât a absorbit tot lichidul, atunci trebuie să turnați un pahar de apă.

Metoda aluatului drojdie-panificație

Combinați 10 g de drojdie și 0,5 litri de apă încălzită. Amestecul se toarnă în 0,5 kg de cereale. Se lasă să se umfle timp de 6 ore.

Se toarnă încă 0,5 kg de cereale, se toarnă 0,8 litri de apă, se amestecă bine. O zi mai târziu, furajul se folosește în scopul pentru care a fost conceput.

Un amestec de doar un singur bob cu drojdie nu asigură organismului păsării cantitatea necesară de compuși benefici, spun experții. Baza de cereale este o sursă de carbohidrați. Cerealele integrale sunt mai puțin nutritive și pot fi mai bine măcinate sau aplatizate.

În timpul lunilor de iarnă, cea mai bună opțiune este germinarea cerealelor, astfel încât păsările să primească cantitatea maximă de vitamine.

Cum se dă corect un supliment de drojdie la găini?

Se administrează în fiecare zi sau o dată la două zile. Cantitatea zilnică optimă este de 20 g de produs pe individ. Drojdia furajeră trebuie inclusă în dieta păsărilor de la mijlocul toamnei până la mijlocul primăverii.

În lunile mai calde, găinile mănâncă multă hrană proaspătă, așa că nu au nevoie de hrănirea cu drojdie. Perioada de valabilitate a hranei de casă nu depășește o zi.

Dacă s-a gătit mult și este păcat să o aruncați, atunci puteți îngheța partea nefolosită, dar după dezghețare va fi mai puțin utilă.

Ca fapt divers

Puii pot consuma hrană bogată în drojdie începând cu vârsta de 18 zile, iar porția zilnică este de 3-4 g. Puii de carne au mai multă nevoie de alimente proteice. Aceștia pot consuma drojdie încă din ziua 15, iar porția inițială este de 3 g, apoi crește la 10 g.

Acum că ai aflat care este alimentul pe care să-l dai la găini dacă vrei să facă multe ouă, tot ce ai de făcut este să ții cont de aceste recomandări și așa vei avea producție mare de ouă. Baftă!

sursa: playtech.ro

  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentAi noștri tineri… pe Instagram
Articolul următorMagia mărgelelor: broderiile doamnei Aurica Struța
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.