Alexandra Osadciuc: „Femeia le reuşeşte pe toate” (FOTO)

0
140

Pentru prima dată Ziua internaţională a femeilor din mediul rural a fost marcată la 15 octombrie 2008, după stabilirea ei de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia din 18 decembrie 2007. Astfel a fost apreciată la nivel internaţional atât importanţa, cât şi contribuţia femeii din mediul rural la dezvoltarea societăţii.

familia-4
Alături de soţ şi fiică

În satele noastre sunt sute de femei care îmbină cu brio rolul de cetăţean activ cu cele de fiică, soţie, mamă, specialistă în diverse domenii, gospodină. Un exemplu este şi Alexandra Osadciuc din satul Iorjniţa. La cei 32 de ani, Alexandra a realizat câteva lucruri importante: Familia este foarte importantă; O femeie trebuie totdeauna să lucreze asupra sa, să se dezvolte; Viaţa la sat este o alegere bună.

Familia Alexandrei, împreună în timpul liber

Împreună cu soţul Anatolie educă doi copii şi aşteaptă cu drag apariţia celui de-al treilea. Cele mai frumoase clipe sunt cele petrecute cu familia, spune Alexandra, având în vedere inclusiv părinţii şi fratele cu familia lui. „Locuim alături cu fratele şi familia sa. Deseori gătim şi luăm cina împreună, petrecem mult timp împreună în familie şi la serviciu. Mergem şi în vacanţă împreună, ne înțelegem bine, fapt de care mulţi se miră”.

Alături de soţ, părinţi şi frate

Între familie şi serviciu

După absolvirea ciclului gimnazial din satul natal şi a LT „Constantin Stere” din Soroca, tânăra a studiat Relaţii Internaţionale şi Administraţie Publică la Universitatea de Stat din Moldova. Nu s-a manifestat în profesie, or familia proaspăt creată şi primul copil deveniseră prioritare. Ulterior a devenit unul dintre pilonii afacerii de familie fondată de părinţii săi, o oloiniţă.

Tânăra se implică activ în afacerea familiei şi nu se rezumă doar la atribuţiile de contabil

Astfel a început să studieze contabilitatea, domeniu de care este responsabilă până acum. „La început m-a ajutat mult mătuşa mea, contabilă de specialitate, apoi am urmat nişte cursuri specializate, după care am decis să învăţ profesia la Academia de Studii Economice. Deci am devenit specialist licenţiat”. Urmăreşte atent toate schimbările din domeniu, or crede că un om bine informat reuşeşte mai bine. Şi disciplina este o condiţie a succesului, bine cultivată în familia Osadciuc. Astfel, pe Alexandra o găsiţi dis-de-dimineaţă la locul de muncă, şi aşa în fiecare zi.

„Femeia le reuşeşte pe toate”

Este convinsă că poţi combina mai multe activităţi, dacă ai un partener de încredere în viaţă şi susţinerea celor apropiaţi. Astfel soţul îi este un sprijin bun, atât la muncă, cât şi în familie, ambii având grijă de gospodărie şi copii în egală măsură.

„De firea mea sunt grijulie, îmi place să-mi răsfăţ familia, dar cred că o femeie nu trebuie să stea doar la bucătărie, astfel degradezi. Trebuie să fii activă, să te dezvolţi. În prezent sunt multe oportunităţi: diverse cursuri, seminare, facultăţi etc. Trebuie doar să vrei. Dacă obţii nişte cunoştinţe, abilităţi, te poţi angaja la o întreprindere cât de mică. Atunci viaţa capătă încă un sens, un nou ritm…”

Viaţa la ţară

Viaţa la ţară 

Grijile gospodăreşti din Iorjniţa sunt mai mult o plăcere, spune dânsa, în curte şi pe lotul de lângă casă au fost plantate flori şi legume. Ceva activitate în sânul naturii este doar spre bine. Din vietăţi — câteva găinuşe, „pentru alimentarea sănătoasă a copiilor”, spune Alexandra. „La mine acasă e ca la munte, linişte, aer curat, totul e frumos în jur, cântă păsările. Ador viaţa la ţară, nu-mi place aglomeraţia din oraş. Mai cu seamă că am reuşit să ne creăm condiţii: apă, canalizare etc. Pentru persoane ca mine, cărora le place florăritul, la ţară e cel mai bine. În plus, suntem aproape de oraş, e uşor de ajuns la piaţă, magazine sau la serviciu”, menţionează doamna Osadciuc şi încurajează şi alţi tineri să poposească în sat. Printre toate activităţile, tânăra soţie şi mamă reuşeşte să umple beciul cu borcane cu bunătăţi, aceasta fiind o tradiţie transmisă de la mamă la fiică.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat la Conferinţa ONU pentru femei care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea pentru rolurile multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri. Femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populaţia lumii. Ele contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale. Din cauza rolului lor cheie privind producţia de alimente şi a siguranţei acestora s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Alimentaţiei.


Articolul precedentUite cine sunt câștigătorii concursului „Bunei și Nepoței”!
Articolul următorRadiografia fraudelor bancare: spălătoria, furtul miliardelor şi datoria de stat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.