Ai luat bacalaureatul. Ce poți face mai departe?

0
251

  În sfârșit s-au încheiat examenele de bacalaureat! În toți acești ani, ai reușit să acumuleze amintiri, experiențe, prieteni noi, note de tot felul și, desigur, pe final, o diplomă de bac. Tindem să credem că deja te-ai confruntat cu întrebarea „ei bine, mai departe ce fac?” sau „acum ce fac cu diploma de bac?”. La aceste întrebări răspunde diez.md

Diploma de bacalaureat atestă finalizarea ciclului liceal de studii, care îți oferă pe hârtie inscripția „studii medii”.

Diploma de bac în Republica Moldova

În Republica Moldova cu ajutorul diplomei de bacalaureat poți să îți continui studiile în învățământul superior sau în învățământul profesional tehnic.

Dacă ai hotărât să îți continui studiile în învățământul superior, ți-am lăsat aici un link către lista instituțiilor de învățământ din Republica Moldova, absolvirea cărora îți vor oferi studii superioare.

Totuși, pentru a fi admis(ă) la o universitate, nu e strict necesară diploma de bacalaureat. Poți să te înscrii și cu diploma de studii profesionale, fie cu un act de studii echivalent al studiilor efectuate în străinătate, recunoscute de către structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

Cât ține de învățământul profesional tehnic, diploma de bac îți oferă posibilitatea de a te înscrie și la programe de formare profesională tehnică postsecundară nonterțiară:
# cu durata de doi-trei ani, la forma de învățământ cu frecvență;
# cu durata de doi-trei ani, prin învățământ dual.

Cetățenii Republicii Moldova, absolvenți ai instituțiilor de învățământ din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Tighina, care dețin atestate de studii medii pot participa la concursul
de admitere la studii superioare de licență/integrate la locurile cu destinație specială pentru această categorie de candidați, inclusiv pe bază de contract cu taxă de studii.

Candidații care au promovat concursul de admitere și sunt înmatriculați vor urma un an de studii compensator în instituția de învățământ superior, cu susținerea ulterioară a examenelor de bacalaureat la finele anului de studii respectiv.

Dacă ești absolvent(ă) în acest an și vrei să faci studiile superioare în Moldova, atunci informația de care o să ai nevoie pentru a depune actele la universitate o găsești aici.

Reprezentanții diasporei moldovenești, deținători ai atestatelor de absolvire a învățământului general, pot participa la concursul de admitere la studii superioare de licență/integrate în limita planurilor de înmatriculare cu finanțare de la buget sau la locurile cu taxă de studii. Studenții respectivi nu urmează un an compensator și nu au obligația să susțină examenul național de bacalaureat.

Diploma de bac peste hotare

Diploma de bac este necesară pentru înscrierea la majoritatea universităților de peste hotare. Totuși, chiar dacă sunt o minoritate evidentă, unele universități din afara Republicii Moldova admit tineri și fără diploma de bacalaureat.

De exemplu, începând cu anul 2016, elevii din Republica Moldova care au finalizat 11 clase de liceu pot fi înmatriculați la unul dintre programele de licență în cadrul a patru universități din Marea Britanie fără diploma de bac, dar cu cerința parcurgerii unui an compensatoriu în cadrul universității, transmite excel.md. Vorbim despre Anglia Ruskin University, Hertfordshire University, University of Plymouth și Brunel University London.

Pentru a fi admis(ă) la una dintre cele patru universități din Marea Britanie este necesar să:
# ai vârsta minimă de 17 ani;
# fii elev(ă) în clasa a XI-a sau a XII-a;
# deții un nivel minim de cunoaștere a limbii engleze (B2).

De asemenea, fără a deține o diplomă de bac, ai putea fi admis(ă) și la unele universități din Finlanda. Spre deosebire de alte țări scandinave, universitățile finlandeze practică des examene de admitere, la care aplicantul va fi invitat, după caz, în Finlanda sau la cea mai apropiată ambasadă a acestei țări. În funcție de facultatea la care se aplică, examenele de admitere vor evalua competențe numerice, cognitive și/sau de comunicare, iar instrucțiuni detaliate vor fi remise aplicantului în timp util.

Un alt exemplu sunt SUA, unica țara din lume unde poți să-ți începi studiile universitare deja după clasa a 10-a. Secretul constă în programul academic High School Completion Plus sau Fast Track, oferit de colegiile comunitare americane. Conceptul programului poate fi ușor ilustrat prin simpla formulă matematică 2 + 2 = 2. Cu alte cuvinte, ultimii doi ani de liceu (clasele a XI-a și a XII-a) plus primii doi ani de facultate (licență) se egalează cu doi ani de High School Completion Plus.

Ce țări recunosc diplomele moldovenești?

Cadrul general de recunoaștere a actelor de studii eliberate în Republica Moldova în spațiul european îl constituie Convenția cu privire la recunoașterea atestatelor obținute în învățământul superior în statele din regiunea Europei, semnată la Lisabona în 1997. Republica Moldova a aderat la această convenție în anul 1999.

Metoda de recunoaștere a Diplomelor și calificărilor este facilitată de semnarea acordurilor bilaterale cu privire la recunoașterea reciprocă a documentelor de studiu, a gradelor științifice și a titlurilor didactice, cu astfel de țări ca: Ucraina, China, România, Bulgaria, Lituania, Italia etc.

De asemenea, în anul 2005, Republica Moldova a aderat la Procesul de la Bologna. Drept rezultat, țara noastră a implementat un șir de reforme în domeniul educațional, apropiindu-se la acest capitol de țările din Europa.

Articolul precedentFile din deportare: „Ne-au urcat în vagoane și ne-au dus…” / VIDEO
Articolul următorMeteo: pentru astăzi a fost anunțat Cod Galben de caniculă, dar sunt posibile și averse cu descărcări electrice
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.