AGRICULTURA: Ce se întâmplă pe câmpurile din raionul Soroca pe timp de COVID-19?

0
1341

Situația epidemiologică din țară este, se pare, subiectul principal, care interesează pe majoritatea cetățenilor, dacă nu chiar pe fiecare. Totuși, viața merge înainte și toate procesele odată cu ea. Bunăoară, în această perioadă agricultorii își văd de treabă, pentru a asigura o recoltă bogată la toamnă, respectând măsurile de profilaxie în contextul epidemiei de COVID-19, după cum afirmă chiar ei.

Am vorbit și cu producători agricoli din raion, care ne-au descris activitatea curentă în gospodăriile lor. Iar vicepreședinta raionului Soroca, Alla Bordianu, ne-a oferit și alte informații despre situația în sectorul agrar în această perioadă.

Un an dificil din lipsă de precipitații

Potrivit sursei, agricultorii din raionul Soroca activează și efectuiază lucrările agricole conform programului, cu stricta respectare a măsurilor de protecție în vederea asigurării sănătății și securității muncii angajaților.

Acest an agricol s-a dovedit a fi unul destul de dificil – începînd cu toamna destul de caldă și în general fără precipitații, ceia ce a creat condiții nefavorabile pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă. Nu au fost ploi toamna, nici zăpadă iarna, stare ce punea în gardă despre cum se vor dezvolta semănăturile. Pe de altă parte agricultorii avut parte de o iarnă blândă, cu condiții prielnice pentru petrecerea altor lucrări în câmp, menționează vicepreședinta raionului.

Pavel Cebotari, directorul ”Oclanda Agro” SRL, Oclanda:

  • ”Până acum am ”hrănit” cu îngrășăminte cele 500 ha de grâu și 130 ha de orz de toamnă, am pregătit solul și am semănat 60 ha sfeclă de zahăr, am dat câte o tonă de îngrășăminte per ha, am nivelat suprafața solului. Am început să semănăm floarea soarelui, am semănat până acum 100 ha. Lipsa precipitațiilor nu se simte foarte tare, în martie am avut precipitații, 30 mm, este umiditate, semnăm în sol ud, totul e normal. Oamenii vin la muncă, luăm toate măsuile de profilaxie, toți poartă măști și mănuși. Avem grijă de oameni, altă soluție nu avem. Doamne ferește să mai avem o epidemie de foame… Așa că lucrăm ca să avem cu ce hrăni oamenii, țara”.
Foto simbol/ arhiva OdN

Ce lucrări au fost efectuate?

Potrivit autorităților raionale din agricultură, în această perioadă (toamna-iarna) suprafețe prelucrate au fost nivelate, deasemenea s-au întrodus îngrășăminte minerale pe cele aproape 14 mii ha de culturi cerealiere de toamnă, pe o bună parte au fost întroduse de două ori, fapt ce a redresat starea acestor culturi (dacă din toamnă culturile au fost semănate în condiții de secetă, fiind slab dezvoltate, o parte nici nu au răsărit din toamnă) acum starea culturilor este satisfăcătoare și bună chiar pe diferite sectoare, ceia ce permite să privim pozitiv înainte, și dacă vom mai avea parte de precipitații în lunile următoare prognozele vor fi îmbucurătoare – la moment totul depinde de vreme.

Referitor la lucrări, Alla Bordianu ne-a comunicat următoarele: ”În livezi curățitul s-a început încă din luna decembrie și practic au rămas doar câteva sectoare nefinalizate, în special specii sâmburoase. De asemenea, în livezi s-au efectuat așa lucrări ca eliberarea de crengi, prelucrarea solului, văruirea și s-a început și tratarea contra bolilor și dăunătorilor. De asemenea avem cîteva gospodării care plantează livezi noi, actele de inființare vor fi intocmite după data de 1 iunie, conform Regulamentului. A demarat  semănatul culturilor de primavară, s-au semănat aproape 500 ha orz de primavară, 460 ha mazare boabe, 140 mazăre verde (legume) și 80 ha de in. S-au întrodus îngrășăminte sub sfecla de zahăr, care va fi cultivată pe aproximativ 800 ha”.

Ana Râjac, agronom la ”Prietenia Agro” SRL, Vărăncău:

  • ”Situația este normală. Ne ducem la câmp, lucrăm, cu respectarea tuturor măsurilor de profilaxie recomandate de autorități, stăm la depărtare. Eu am peste 60 de ani și fiind în grupul de risc, încerc să lucrez de la distanță, dar mai merg și la câmp, îmi pun mască, mănuși, păstrăm distanța, utilizăm dezinfectanți.  În prezent stropim grâul împotriva bolilor, am stropit livada împotriva dăunătorilor și bolilor ieri a demrat semănatul florii soarelui, semănatul sfeclei de zahăr s-a încheiat. Din toamnă am semănat 1600 ha de grâu și 160 ha de rapița. Culturile sunt în stare satisfăcătoare. De două ori am introdus fertilizanți la aceste culturi”.
Foto simbol/arhiva OdN

Tehnica la control!

În același timp, este în toi pregătirea tehnicii agricole și conform graficului aprobat prin Dispoziția Președintelui raionului nr.23 din 19 februarie în perioada 2 martie -1 aprilie s-a petrecut revizia tehnică.

Deplasîndu-se în teritoriu, specialiștii constată că practic tehnica și utilajul agricol este pregătit către lucrările agricole, se dau recomandări la întreținerea corespunzătoare a acesteia, dar și măsuri de securitate în timpul muncii, inclusiv și recomandări pentru perioada aceasta declarată stare de urgență, ne-a mai comunicat doamna Bordianu.

Vasile Sochircă, directorul GȚ ”Visagromag”, Dubna:

  • ”Am trecut revizia tehnică la 26 aprilie, tehnica a fost reparată, este pregătită sută la sută. Am ieșit în câmp, am introdus de două ori îngrășeminte la cele 300 ha de grâi și 80 ha de orz și 70 ha de rapița. Grâul e foate frumos, dar condițiile climaterice nu bucură. Este foarte frig, a afectat puțin rapița. Am ieșit la semănat, dar solul e foarte rece, trebuie să fie nu mai puțin de 10 grade C, dar acum nu sunt, noaptea e -7 grade. Semănăm, dar e risc mare”.

Cu privire la epidemie, am instruit lucrătorii care participă la lucrări, le-am oferit măști și mănuși. Ospătăria nu lucrează, fiecare își ia mâncare de acasă. Nu trabuie să stea grămadă, fiecare lucrează cu tractorul lui. Avem dezinfectanți, mă strădui ă-i păzesc, căci și așa sunt puțini oameni apți de muncă. Mă strădui să îndeplinim toate recomandările guvernului și ale autorităților de la noi.

         Potrivit autorităților, la moment agenții economici se aprovizionează cu semințe, combustibil și lubrifianți, semnează contracte de aprovizionare cu produse de uz fitosanitar, astfel să fie pregătiți și asigurați cu toate necesare pentru buna desfășurare a lucrărilor de primavară.   

Foto simbol/ arhiva OdN

Amintim că în perioada 17 martie-15 mai, în Republica Moldova este instituită stare de urgență, din cauza virusului COVID-19, care a afectat și țara noastră. Astăzi, 2 aprilie, sunt întregistrate 423 cazuri de coronavirus în RM, dintre care 41 de cazuri în raionul Soroca.                                         

Articolul precedent23 de pacienți s-au însănătoșit, 65 sunt în stare gravă: Bilanțul privind COVID-19 în Republica Moldova
Articolul următorANUNȚ: Consiliul comunal Vădeni invită la o licitaţie „cu strigare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.