Agricultorii sunt informați despre securitate pe timpul recoltării

0
52

Recent a demarat recoltarea culturilor de prima grupă. Producătorii agricoli din raionul Soroca au participat, astăzi, la o ședință, în care au fost informați despre măsurile de securitate necesare de respectat în perioada recoltării.

Evenimentul organizat de Direcția raional Agricultură și Alimentație publică, a adunat șefii sau reprezentanții gospodăriilor agricole din raion și cei ai serviciilor desconcentrate în teritoriu. A particpat la ședință și președintele raionului, Ghenadie Muntean.

Sergiu Cioca, reprezentantul Serviciului anti incendiar al Direcției Situații Excepționale, a informat participanții despre regulile anti incendiare, de care trebuie să țină cont persoanele implicate în recoltare și administratorii gospodăriilor. Printre altele, acesta a specificat că masivele de cereale mai mari de 30 ha,  trebuie împărțite pe sectoare, iar pe marginile lanurilor este necesar de a ara o fâșie de pământ, pentru a împiedica răspândirea flăcărilor,m în cazul în care apar. Totodată, este indicată prezența rezervoarelor cu apă în zona de activitate a agricultorilor. Specialistul a atenționat că este o încălcare și un mare pericol  fumatul alături de rezervoarele cu combustibil.

Despre securitatea la  locul muncii și instruirea angajaților a vorbit Ion Cucicov, reprezentantul întreprinderii specializate în inspecția tehnică. Domnul Cucicov a menționat și cerințele față de tehnica agricolă implicată în procesul de recoltare și față de mecanizatorii antrenați în acest proces. Securitatea energetică a fost subiectul la care s-a referit domnul Mihai Sapojnic. El a menționat că mulți directori agricole încredințează sistemele electrice din întreprinderile lor persoanelor neautorizate în domeniu, ceea ce contravine regulilor și este și periculos.

Valeriu Melinte, inspector al Inspectoratului Ecologic, s-a referit la pericolul incendierii resturilor vegetale. Deși în ultimii ani, numărul cazurilor de acest gen s-a diminuat, incendiile de vegetație pe câmpuri prezintă un pericol, a menționat dânsul. Afară de daunele aduse mediului înconjurător, incendierea paielor reprezintă o încălcare a legislației, de care sunt atrași la răspundere, conform legislației în vigoare, șefii gospodăriilor agricole, pe teritoriul cărui se produce arderea resturilor vegetale.

Agricultorii au fost informați și despre măsurile necesare pentru pregătirea zonelor de păstrare a cerealelor recoltate. Depozitele în care urmează să fie păstrate cerealele, dar și zonele aferente necesită dezinfectare. Despre substanțele omologate în acest scop și cantitatea necesară a vorbit Vasile Racu, specialist în domeniul protecției plantelor.

Nu în ultimul rând, șefii gospodăriilor agricole trebuie să aibă grijă de organizarea asigurării cu apă potabilă a lucrătorilor pe timp de caniculă. Ion Coșman, specialistul Centrului de Sănătate Publică, a menționat că apa potabilă trebuie să provină din surse sigure de apă, autorizate. Totodată, domnul Coșman a atenționat șefii întreprinderilor agricole să aibă în vizor crearea condițiile igienico-sanitare în procesul de alimentare a mecanizatorilor în condiții de câmp, pentru a evita intoxicații sau alt gen de incidente. Potrivit șefei DAA, Aliona Andriuță, în raionul Soroca sunt circa 25 mii ha de cereale, dintre care circa 15 mii ha de prima grupă. În procesul de recoltare sunt antrenate 95 de combine, dintre care 35 sau o treime sunt de ultima generație.


Articolul precedentRuta „Soroca-Iampol”: astăzi… UTOPIE!
Articolul următorSiguranţa în sezonul estival: poliţia informează cetăţenii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.