Afișa Observatorului: Află primul despre evenimentele culturale și spectacolele din acest weekend

0
45

Dacă încă nu aveți planuri pentru weekend-ul acesta, acum e momentul potrivit ca să vi le faceți. Sâmbăta și duminica vine cu evenimente deosebite, spectacole, expoziții și cinema în aer liber. Deci, scoateți pixul, agenda și notați-vă.

Mai jos puteți găsi lista cu o gamă largă de activități, care pot deveni preferatele voastre sau ale copiilor voștri.

TRILOGIA SPERANȚEI. MATCA- POLIFONIC

”Cuvântul ne leagă. De aceea, Sorescu ne dezvăluie prin Irina că “toate lucrurile sunt legate între ele.” Simt și cred că suntem creați pentru conexiune. Fie că murim, fie că ne naștem, sau renaștem – Cuvântul nu va muri niciodată.” Antonia BARANCEA
”Viață și moarte, realitate și imaginar, iubire și speranță, credință și ofrandă. Respingere sau coexistență – în singurătate… sau împreună. Puterea de a suferi și iubirea de dincolo de moarte îl fac pe omul pus în situații limite să fie nelimitat în virtute, în gând, în aspirație. Irina – axul central al piesei Matca – luptă până la capăt conștientă de împlinirea propriei misiuni de a da viață, devenind matrice a unei lumi noi, creatoare de viață și sens. Prin sacrificiul ei se contopește cu spiritul divin participând la procreație. Numai prin jertfă și credință poate fi refăcută relația cu Dumnezeu.” Galina LAZARENCO
”Și copilul respira. Copilul care respiră azi sunt eu.” Mariana CĂMĂRĂȘAN
” Îmi trebuia un personaj singur care să învingă singurătatea și absurdul.
Acest personaj nu putea fi decât o femeie. O femeie însărcinată – adică echilibru, tradiții, continuitate ”
Marin SORESCU

Pe Planeta Clounella.. – Spectacol Interactiv de Animatie pentru Copii | Trupa Planeta Clounella | IANUARIE 2023 | +3

Cumpără Bilete și vină împreună cu copilașii Sambata, 28 Octombrie 2023, ora 11:00 la Spectacolul de Animație Distractiv, Interactiv și Educativ pentru copii – Pe Planeta Clounella, realizat de Trupa Planeta Clounella – jucat Live în incinta Centrul Cultural Odeon, Chișinău, str. Eminescu 55 (lîngă Teatrul Satiricus sau în apropiere de Filarmonică). Planeta Clounella – Trupa de Animație prezintă un spectacol pentru copii în care personajele Clounella, Gogonell, Zambarella, Gustosella si Colorella îți vor face cunoștință cu lumea lor, te vor invita să cânți, să dansezi, alături de ei și îți vor oferi prietenie. Spectacolul „Pe Planeta Clounella” se desfășoară în limba română. Este un spectacol plin de jocuri colorate unde culoarea reprezintă nu doar decorul dar și dispoziția care o crează eroii noștri.
Acțiunea din scenă periodic trece în sală implicînd fiecare spectator direct în programul evenimentului.

Unde-i hipopotamul? 3+

Nu căutaţi comori în jur, cînd le aveţi sub mînă, şi nici prieteni buni şi dragi, cînd ei sînt lîngă tine. Acest adevăr nu a vrut să-l înţeleagă de la început puiul de leu Leo. El a trebuit să treacă prin mai multe situaţii grele, ca să-şi recunoască prietenul adevărat – hipopotamul Boris.

CURAJ

Adesea ne gândim că curajul înseamnă să faci fapte eroice și extraordinare, că înseamnă să nu-ți fie frică de nimic. Nu este așa. A fi curajos nu înseamnă a înota cu rechinii, a merge pe Lună sau a vizita locuri interzise. Curajul nu are nimic de-a face cu eroismul.
Așa cum scriu în Puterea gândirii feminine, termenul de curaj provine din latinescul „cor”, inimă, și indică capacitatea de a-și urma inima. A fi curajoasă înseamnă să fim noi înșine, să exprimăm ceea ce simțim și gândim. Explicând nevoile și cererile noastre.
În timp ce în eroism ne punem viața în pericol, în curaj ne punem vulnerabilitatea în joc. Mintea țipă la noi că riscăm să fim judecate. Sau să nu fim iubite.
Din acest motiv alegem adesea calea care ni se pare mai sigură. Cel al tăcerii.
Când alegem limbajul tăcerii și nu stabilim limitele necesare, vom simți curând că suntem folosite și exploatate. Și în ziua în care nu vom mai suporta, vom exploda și vom ajunge să ne distrugem relațiile.
Noi, femeile, suntem curajoase. Uneori, avem nevoie doar de cineva care să ne amintească.

JUBILEUL

Dacă e Jubileu – Jubileu să fie!

Sunt Andrei Andreevici Șipucin, directorul unei bănci prestigioase și mă pregătesc să celebrez cea de-a cincisprezecea aniversare de când mă aflu în fruntea acestei minunate instituții. Mi-am organizat foarte bine ziua, a mai rămas doar să citesc raportul anual, care încă nu-i gata. Contabilul meu, Kuzma Nikolaevici lucrează de câteva zile la el și tot nu l-a isprăvit încă. Tare greu se mișcă omul ăsta. Trebuie să-l realizeze urgent, înainte să apară membrii delegației. Mă duc să văd ce face. Vă aștept la JUBILEU dragilor! Sunt tare nerăbdător să văd cum o să decurgă totul…”

”JUBILEUL” de A. P. Cehov este un vodevil al grandomaniei, prezentat în adevărata lui lumină ca pe un revers al sărăciei spirituale, care scoate în prim plan fricile și punctele slabe ale omului mărunt.
Va fi oare Jubileul, așa cum și l-a dorit Șipucin?

CARBON FILM la cinematograful ODEON

Vă invităm la cinematograful Odeon pentru a viziona o nouă producție autohtonă – filmul CARBON, în regia lui Ion Borș. Acțiunea are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru. Urmărim povestea unui tânăr tractorist, Dima, care din simpla și naiva dorință de a-și construi o viață „normală” alături de iubita sa, pornește pe un drum periculos, la capătul căruia așteaptă să-și vadă visurile împlinite. O descoperire sinistră transformă călătoria lui Dima într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața!

12 oameni furioși

Despre spectacol:
Care e comportamentul nostru în situațiile când viața unui om depinde de noi? În spectacolul „12 oameni furioși”, protagoniștii sunt un grup de jurați ales în conformitate cu regulile și normele sistemului juridic american: reprezentanți ai diferitor vârste, profesii, convingeri și veniți din diferite pături sociale. Cei 12 jurați au asistat la partea publică a procesului în care un tânăr este învinuit de patricid. Dacă este găsit vinovat, va fi condamnat la executare pe scaunul electric. Din momentul când intră în sala de votare, după ce au ascultat mărturiile și li s-au prezentat dovezile, cei „12 oameni furioși” sunt siguri de vinovăția acuzatului, însă…

FUNIA ianuarie 2023

„FUNIA”-Este o adaptare după piesa FUNIA (ROPE) a autorului englez Patrick Hamilton.Tot în baza acestui text a fost făcut renumitul film „ROPE” în regia lui Alfred Hitchcock. Acțiunea piesei se desfășoară într-un apartament de lux din New York. Doi tineri îl omoară pe prietenul și colegul lor de facultate, David Kentley. De ce? Pentru senzație. Brandan și Phillip decid să ascundă cadavrul într-o ladă și organizează o petrecere chiar în apartamentul în care s-a petrecut crima. Această ladă va servi drept masă pentru sărbătoare. Printre invitați este tatăl lui David, mătușa lui, logodnica lui, colegul lor de facultate, Keneth și cireașa de pe tort este profesorul lor de filosofie, Rupert Cadell. El este cel care … Pentru a afla ce se va întâmpla în continuare, vă invităm la spectacol. Una din problemele de bază în acest text este dezmățul, egoismul, lipsa de responsabilitate, de empatie a generației tinere, modul sălbatic prin care își apără drepturile, călcând pe drepturile și capetele altor oameni. „FUNIA” urmează să fie un spectacol actual, modern, cu actori tineri, despre tineri și pentru tineri.

Citind pentru Auschwitz ianuarie 2023

Un spectacol în care vei regăsi maturitatea inocentă pentru că e limpede, de fapt, că iubirea nu se teoretizează: ea se trăiește și-atât!”. „Cititorul este un roman fascinant, de un erotism fremătător, aflat sub semnul iubirii și al misterului, al ororii și compasiunii și având drept fundal peisajul bântuit al Germaniei postbelice”.

3 + Cristina pe frecvența iubirii ianuarie 2023

Spectacolul „3 + Cristina pe frecvența iubirii” este o istorie a 3 bărbați, foști colegi de școală care au rămas prieteni în viață și care au format o tradiție de-a lungul anilor de a se aduna regulat la un pahar de vorbă. De această dată întâlnirea are loc în apartament la Iura – de profesie fizician dar care nu a reușit să se bucure de o mare recunoaștere a meritelor sale, cu excepția faptului că a rămas fidel pasiunii pentru tranzistoare. Ceilalți doi sunt Nicu – om de afaceri care își înșală regulat soția și Relu – dealer de mașini, care nu-și înșală regulat soția. Totul ar fi fost bine, ca de obicei, dacă Iura nu ar fi tăinuit de ei faptul că a invitat la cină vechea lor iubire din anii de studenție, Cristina.
Așadar, după aproape 20 de ani de la absolvire cei trei o vor revedea pe cea de care au fost îndrăgostiți. Cu excepția faptului că despre invitata surpriză știe doar Iura. Cum vor reacționa Nicu și Relu și cum va fi împărțit mărul discordiei, urmează să aflați, cunoscându-le secretele tăinuite după cortina anilor.

Sarea în bucate

Este un spectacol, cu păpuşi şi actori ce vin să ne arate cum uneori lucrurile sacre pot fi înţelese diferit. Nu e uşor să poţi descrie dragostea faţă de părinţi, ba mai mult ca atât, să o compari cu ceva anume. Unii o compară cu zahărul, cu mierea, iar alţii cu “sarea în bucate”. Cum a fost răsplătită fiica cea mai mică a împăratului pentru dragostea sa “ca sarea în bucate”, prin câte greutăţi şi încercări a trecut, fiind izgonită de la curte, cum, în cele din urma, un brav fiu de împărat a cerut-o în căsătorie.

Articolul precedentSONDAJ: Cum s-au schimbat condițiile în transportul public după majorarea tarifelor?
Articolul următorOrhideea – floarea parazit care iubește … „să-ți bați joc de ea”. Sfaturi utile pentru florărese / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.