Adunarea Generală a veteranilor din Drochia: Dezbateri asupra Proiectului de Lege nr. 194

0
522

Pe 4 august 2024, în incinta Centrului de Tineret din orașul Drochia, a avut loc adunarea generală a veteranilor războiului pentru Apărarea Independenței și Integrității Republicii Moldova, precum și a veteranilor războiului din Afganistan. Evenimentul a fost dedicat audierilor publice pe marginea Proiectului de Lege nr. 194, referitor la veteranii de război apărători ai patriei, Republicii Moldova.

Printre participanți s-au numărat Boris Marcoci, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova; Constantin Covrig, Consilierul Primului Ministru al Republicii Moldova; Vasile Cemortan, Președinte al raionului Drochia; Vitalie Josanu, șeful-adjunct al Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat (raionul Drochia); primarii unităților administrativ-teritoriale din raion; precum și președinți și reprezentanți ai organizațiilor de veterani din teritoriu.

Evenimentul a început cu onorarea Imnului de Stat al Republicii Moldova și un minut de reculegere în cinstea eroilor căzuți pe câmpul de luptă. Președintele raionului, Vasile Cemortan, veteran de război, a salutat participanții și a subliniat că, după consultarea Proiectului de Lege, veteranii vor avea ocazia să adreseze întrebări, propuneri și sugestii, care vor fi notate și prezentate Parlamentului.

Boris Marcoci a prezentat Proiectul de Lege nr. 194 „Cu privire la veteranii de război”, explicând legea stabilește statutul juridic al veteranilor de război din Republica Moldova și reglementează drepturile și garanțiile sociale ale acestora. Scopul legii este de a recunoaște sacrificiul și devotamentul veteranilor, de a sprijini veteranii și asociațiile acestora, și de a încuraja implicarea acestora în viața publică și educarea tinerei generații în spiritul patriotismului.

În cadrul întâlnirii, a avut loc un dialog constructiv cu veteranii. Printre vorbitori s-au numărat Tudor Vladiuc, președintele Organizației Veteranilor Războiului din Afganistan; Constantin Covrig, Consilier al Primului Ministru pentru problemele veteranilor; și Anatolie Bugai, președintele Organizației Teritoriale a Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova. Aceștia au prezentat propuneri și observații relevante în legătură cu proiectul de lege.

Propunerile discutate s-au concentrat pe următoarele aspecte: alocarea unei indemnizații de veteran echivalentă cu 40% din salariul mediu pe economie; acordarea de privilegii în domeniul asistenței medicale; stabilirea vârstei de pensionare la 60 de ani, cu un stagiu de cotizare minim de 10 ani; crearea unui fond de rezervă pentru finanțarea cheltuielilor veteranilor aflați în dificultate; recalcularea pensiilor veteranilor; asigurarea transportului gratuit (cu excepția serviciilor taxi) pe teritoriul unității administrativ-teritoriale; scutirea de impozitul pe venit și pe bunurile imobiliare; acoperirea tratamentelor costisitoare și a serviciilor medicale suplimentare; oferirea unui bilet de tratament sanatorial gratuit o dată la 2 ani; și furnizarea de asistență juridică și consiliere psihologică gratuită.

Constantin Covrig a subliniat importanța rolului său ca consilier al primului ministru pentru problemele veteranilor, menționând că misiunea sa este de a elabora concepte și soluții pentru a crea condiții decente de trai pentru veterani.

Boris Marcoci, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova: „Am organizat aceste dezbateri în toate raioanele republicii, pentru că dorim ca veteranii războiului să fie susținuți de guvernare și de toate instituțiile R. Moldova. În fiecare raion, propunerile sunt diferite, dar cele mai frecvente sunt: ieșirea la pensie la 60 de ani, recalcularea pensiilor și posibilitatea ca fiecare veteran să poată aduce o mașină în țară, măcar o dată în viață. Am purtat discuții publice în raioanele Dubăsari, Criuleni, Glodeni, Rîșcani, Cimișlia, Nisporeni, Hîncești, Șoldănești, Soroca, Călărași, Orhei, Drochia și alte raioane. La moment, avem 13 raioane care au participat la aceste audieri și mai avem 16 raioane de acoperit.”

Amendamentele propuse de veteranii din raionul Drochia vor fi luate în considerare și prezentate pentru votul în plenul Parlamentului.

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentANSA: Nicio boală infecțioasă, timp de o săptămână, iar pesta porcină africană a fost eradicată cu succes
Articolul următorDescoperă Tradițiile la Festivalul „Zestrea Neamului”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.